'Er is altijd plaats voor een extra bord aan tafel en een slaapzak past altijd'
Burgemeester Pieter Verhoeve sprak de tienduizenden bezoekers op de Markt tijdens Gouda bij Kaarslicht toe in zijn Kersttoespraak: "Er is altijd plaats voor een extra bord aan tafel en een slaapzak past altijd."
Speech Burgemeester Pieter Verhoeve:
‘En het geschiedde’;
Deze beroemde woorden klinken straks aan het begin van het Kerstverhaal uit Lukas 2.
‘En het geschiedde.’
Egeneto ( Ἐγένετο ) staat er in het Griekse origineel. Ofwel: ‘Let op!’
Er gaat iets bijzonders gebeuren.
Zoals bij de komst van een koningskind. Dan daveren de saluutschoten.
Misschien weet u wel hoe dit Kerstverhaal gaat. Een jong stel, Jozef en een Maria, gaat op reis. Hun Koningskind wordt bijna geboren.
Tot zover het goede nieuws.
Als er ergens kanonnen klinken, is dat vaak niet vanwege vreugde, maar vanwege oorlog en onrust.
Deze week bezocht ik de Chocoladefabriek. Onze bieb heeft op de tweede verdieping een indrukwekkende expositie. Prijswinnende foto’s, gemaakt door de beste nieuwsfotografen ter wereld. Marien Brand heeft er maanden aan gewerkt om er voor al die bezoekers een onvergetelijke ervaring van te maken. Alleen dit weekend nog te zien; ga er kijken!
De foto die me raakte, was van een jong stel. Een soort Jozef en Maria.
Marina en Oleksander zijn op de vlucht. Vorig jaar, 9 maart, renden ze met hun zoontje naar de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis van Marioepol op dat moment stampvol; de stad is gewond na de heftige bombardementen.
De jonge ouders zitten onder het bloed; in een handdoek zit Kirill; een ventje van 18 maanden oud. Dodelijk gewond. Volgens de vijand was er voor hem kennelijk geen plaats.
Terug naar het Kerstverhaal.
En het geschiedde… dat er een bevel uitging van keizer Augustus in Rome.
Hij, de Verhevene, de eindbaas, gaf de opdracht voor een volkstelling. Op die manier kon de belastingdienst meer inkomsten ophalen.
Jozef en Maria gingen op weg naar hun geboortedorp Bethlehem.
Het gebeurt vaker dat een politiek besluit leidt tot volksverhuizingen. Overal ter wereld. Voor het eerst in honderd jaar heeft Gouda een AZC; de Oekraïne-opvang is deze maand uitgebreid. Dank aan iedereen die onze nieuwe inwoners een gastvrij onthaal gaf.
En het geschiedde dat als ze daar waren dat het Kindeke werd geboren; Hij werd neergelegd in een kribbe
Op een beetje Kerstmarkt kun je er niet omheen. Je struikelt er over de kerststallen. Echter, de kans is groot dat het Kindeke niet in een stal werd geboren.
Hoe dan? Veel huizen in het oude Oosten hadden een voerbak in de woonkamer; zoals u misschien thuis ook wel een etensbak heeft voor de huisdieren.
De woningen in de regio Galilea waren simpel. In het hogere deel verbleef het gezin; in het lagere gedeelte sliepen de dieren. Daartussen, op de rand, waren holtes aangebracht, waar de dieren uit konden eten. Zo’n trog werd wieg.
Ook vandaag wonen de meeste mensen in Gouda in een huis of flat. Comfortabeler en groter wel dan de lemen woningen van toen.
Hoewel; je zult maar te weinig geld hebben om je gasrekening te betalen. Moeten bezuinigen op het voer voor je huisdieren of een warme winterjas voor je kind. Of al jarenlang wachten op een eigen huis.
Hij werd neergelegd in een kribbe omdat er voor Hem geen plaats was in de herberg.
Een herberg? Sommige huizen hadden destijds een gastenverblijf op het dak. In de logeerkamer was geen plaats meer.
En toch.
Woorden doen ertoe.
Was er nu werkelijk tijdens deze volkstelling, 2000 jaar geleden in de heuvels van Judea geen plaats?
De oude Statenvertaling van de bijbel zit op de huid van de grondtekst. Het staat er zo: ‘Ze legden Hem neder in een kribbe, omdat er voor henlieden geen plaats was in de herberg.’
Dit is de kern. Er was wel plaats; maar niet voor hén.
Ook dat is een refrein van een oud liedje. In plaats van ‘Mag ik dan bij jou’ klinkt op de top-2000 van de hitlijst van de mensheid: ‘Sorry, jij past niet.’
Zelf ben ik de oudste uit een gezin van negen kinderen. Wij hebben zelf vijf meiden. Er is altijd wel plaats voor een extra bord aan tafel. Een slaapzak past overal. Het leven is ook plaatsmaken. Inschikken. Ruimte geven aan anderen.
Mag ik u ondertussen vragen om barmhartigheid naar nieuwe buren, ongeacht de plek waar hun kribbe, hun wieg stond? Om geduld met bekende en onbekende wijkgenoten? Om licht in het donker van de wereldnacht?
Vriendschap is belangrijk. Vriendschap met andere steden ook. Danke schön Tilo Schnorr, burgemeister und freund aus Solingen. Bring unse herzlichen grusse uber. Thank you Kongsberg! Your gift, our christmas tree, 800 kilograms of friendship is the shining star tonight.
Enthousiasme geeft energie. In elke buurt zijn er mensen die echt weten wat er speelt. Neem nu de zussen Marja en Jeannet uit de Korte Akkeren. Een stralend stel in het Vogelnest. Ze zorgen voor een vriendelijk buurthuis waar regelmatig een bingo is; men kan elkaar troosten na de brand aan de Westerkade. En iedere dinsdag is er ‘tuttenclub’ ; super gezellig . Dit soort dappere dames zorgen voor een warm wijgevoel.
Uiteraard. Ellende is er genoeg in de wereld. Hier in Gouda, daar rond Gaza, Tel Aviv en in Mariapol.
Geloof, hoop en liefde is er God-zij-dank nog meer. Mensen verlangen naar warmte en gezelligheid.
Wat staat ons daarom te doen het komende seizoen?
Ramses Shaffey had ooit een idee.
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!
Niet zonder ons,
Inderdaad.
Niet zonder ons. Niet zonder elkaar.
Gezegende en gezellige dagen iedereen.
Kerstverhaal door Burgemeester Verhoeven
De geboorte van Jezus
En het geschiedde in die dagen dat er een gebod uitging van keizer Augustus dat heel de wereld ingeschreven moest worden.
Deze eerste inschrijving vond plaats toen Cyrenius over Syrië stadhouder was.
En ze gingen allen op weg om ingeschreven te worden, ieder naar zijn eigen stad.
Ook Jozef ging op weg, van Galilea uit de stad Nazareth naar Judea, naar de stad van David, die Bethlehem heet, omdat hij uit het huis en het geslacht van David was,
om ingeschreven te worden met Maria, zijn ondertrouwde vrouw, die zwanger was.
En het geschiedde, toen zij daar waren, dat de dagen vervuld werden dat zij baren zou,
en zij baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem in de kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.