Gouda bij Kaarslicht breekt met traditie: geen carillon bij boom

De organisatie van Gouda bij Kaarslicht breekt bij de 67-ste editie met een heel oude traditie. Er zijn dit jaar geen  carillonklanken door de stadsbeiaardier te horen bij Kaarsjesavond bij de zang en het aanlichten van de Kongsbergse kerstboom. Daarmee breekt de organisatie met een traditie sinds 1956.

Nieuwe tradities

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities Hans. Maar kom je wel meezingen op de Markt?", zo vraagt de organisatie van Gouda bij Kaarslicht aan Hans van Dijk, die het gemis aankaartte.

"Zo jammer. Kaarsjesavond is niet meer hetzelfde. Ik sla over denk ik. Vraag me af waarom. Was werkelijk een uniek gebeuren met het carillon", zo reageert Van Dijk teleurgesteld.

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities", zo herhaalt Carolien Meus namens Stichting Gouda bij Kaarslicht desgevraagd. "Jarenlang is geroepen om een meer meezing gehalte in het programma bij de boom. Aan die wens willen we dit jaar invulling geven. Dat betekent dat we andere keuzes hebben gemaakt..."

Maria Blom

In 1956 zette Maria Blom de allereerste “kaarsjesavond” luister bij, zij bespeelde de beiaard vanaf de Sint Janstoren. Dit “kaarsjesavond” zou uitgroeien tot een gebeurtenis die door het hele land bekendheid kreeg. In 1964 speelde Maria voor het eerst met een mobiele beiaard tijdens kaarsjesavond. 

Zie ook Stadsbeiaardier Maria Blom – carillontorens.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.