Gouda bij Kaarslicht breekt met traditie: geen carillon bij boom

De organisatie van Gouda bij Kaarslicht breekt bij de 67-ste editie met een heel oude traditie. Er zijn dit jaar geen  carillonklanken door de stadsbeiaardier te horen bij Kaarsjesavond bij de zang en het aanlichten van de Kongsbergse kerstboom. Daarmee breekt de organisatie met een traditie sinds 1956.

Nieuwe tradities

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities Hans. Maar kom je wel meezingen op de Markt?", zo vraagt de organisatie van Gouda bij Kaarslicht aan Hans van Dijk, die het gemis aankaartte.

"Zo jammer. Kaarsjesavond is niet meer hetzelfde. Ik sla over denk ik. Vraag me af waarom. Was werkelijk een uniek gebeuren met het carillon", zo reageert Van Dijk teleurgesteld.

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities", zo herhaalt Carolien Meus namens Stichting Gouda bij Kaarslicht desgevraagd. "Jarenlang is geroepen om een meer meezing gehalte in het programma bij de boom. Aan die wens willen we dit jaar invulling geven. Dat betekent dat we andere keuzes hebben gemaakt..."

Maria Blom

In 1956 zette Maria Blom de allereerste “kaarsjesavond” luister bij, zij bespeelde de beiaard vanaf de Sint Janstoren. Dit “kaarsjesavond” zou uitgroeien tot een gebeurtenis die door het hele land bekendheid kreeg. In 1964 speelde Maria voor het eerst met een mobiele beiaard tijdens kaarsjesavond. 

Zie ook Stadsbeiaardier Maria Blom – carillontorens.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.