Gouda bij Kaarslicht breekt met traditie: geen carillon bij boom

De organisatie van Gouda bij Kaarslicht breekt bij de 67-ste editie met een heel oude traditie. Er zijn dit jaar geen  carillonklanken door de stadsbeiaardier te horen bij Kaarsjesavond bij de zang en het aanlichten van de Kongsbergse kerstboom. Daarmee breekt de organisatie met een traditie sinds 1956.

Nieuwe tradities

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities Hans. Maar kom je wel meezingen op de Markt?", zo vraagt de organisatie van Gouda bij Kaarslicht aan Hans van Dijk, die het gemis aankaartte.

"Zo jammer. Kaarsjesavond is niet meer hetzelfde. Ik sla over denk ik. Vraag me af waarom. Was werkelijk een uniek gebeuren met het carillon", zo reageert Van Dijk teleurgesteld.

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities", zo herhaalt Carolien Meus namens Stichting Gouda bij Kaarslicht desgevraagd. "Jarenlang is geroepen om een meer meezing gehalte in het programma bij de boom. Aan die wens willen we dit jaar invulling geven. Dat betekent dat we andere keuzes hebben gemaakt..."

Maria Blom

In 1956 zette Maria Blom de allereerste “kaarsjesavond” luister bij, zij bespeelde de beiaard vanaf de Sint Janstoren. Dit “kaarsjesavond” zou uitgroeien tot een gebeurtenis die door het hele land bekendheid kreeg. In 1964 speelde Maria voor het eerst met een mobiele beiaard tijdens kaarsjesavond. 

Zie ook Stadsbeiaardier Maria Blom – carillontorens.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 12:06

Aangehouden man bedreigt en beledigt agenten en vernielt cel

Agenten hebben zaterdagavond een 33-jarige man in Lekkerkerk aangehouden voor bedreiging, vernieling en mishandeling. Doormiddel van een BTGV (benaderingstechniek gevaarlijke verdachte) werd de man door agenten aangehouden. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex in Gouda beledigde en bedreigde de man agenten. De verdachte heeft ook vernielingen in zijn cel in Gouda aangericht. 

Sport gisteren 11:39

Jarige Emma Wissing (Roei- en Zeil Gouda) Nederlands Kampioen dubbelvier

Emma Wissing (van Roei- en Zeil Gouda), Lotte Raben (Hunze), Milou Galdey (Iris) en Amelie van Sluis (Hemus) hebben afgelopen zondag 19met een zinderende eindsprint het NK roeien voor ploegen binnengehaald in een dubbelvier voor meisjes t/m 16 jaar (M16 4x). De enige andere Goudse overwinning was voor Anaïs van Alphen, die de M16 skiff (geen NK nummer) overtuigend in haar voordeel besliste. Daarnaast wisten de Goudse roeiers nog 5 NK-podiumplekken te bemachtigen.

Advertorial Theater gisteren 11:28

Showtje Ongeregeld improviseert De eigenzinnige improvisatie show

Het kan weer, het mag weer, ze willen weer, dus ze gaan weer… Showtje Ongeregeld speelt op zaterdag 25 mei een nieuwe Impro-show in Gouda Studio's aan de Oosthaven 12. Het showtje van Showtje Ongeregeld heet De eigenzinnige improvisatie show.

Opinie gisteren 11:17

Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Voetbal gisteren 10:46

Jodan Boys VR1 schrijft historie met kampioenschap van de hoofdklasse

Jodan Boys VR1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden van de hoofdklasse en promoveert daarmee naar het hoogste amateurniveau: De Topklasse. Dit na een mooi en goed voetbalseizoen. Met als bekroning een 4-0 thuisoverwinning op Jong Sparta voor pakweg 500 toeschouwers.

Dieren gisteren 10:22

Weet jij al wat jouw wijkbij is?

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.