Advertorial Evenementen

Gouda: stad van licht en spraakmakende exposities

De uitgelichte wereldberoemde gebrandschilderde Goudse Glazen van de Sint-Janskerk en de expositie Verlicht! met hedendaagse lichtobjecten geven de sfeervolle middeleeuwse binnenstad een winterse betovering. Die krijgt nog een extra dimensie met de indrukwekkende World Press Photo Exhibition 2023 en de veelgeprezen Koninklijke Kunst tentoonstelling in Museum Gouda.

expo lichtkunstgouda pelle schelling.jpg.png

LichtKunstGouda met als thema: Verlicht!
Het licht van nu toont LichtKunstGouda 2023 met negen verrassende lichtkunstwerken op negen locaties waaronder vier kerken. Verwonder je over vonkende gloeidraden, een halo, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels en dansende stralen die de ruimte verlichten en aftasten als een echo. Ontdek al wandelend de ‘verlichte’ gedachten bij de werken van lichtkunstenaars als Jaap van den Elzen en Tamar Frank. Vanaf 14 tot en met 24 december 2023.

sint jan goudse glazen uitgelicht.jpg

Goudse Glazen Uitgelicht en schaatsen rondom het Stadhuis
De winterse events verkeren in goed gezelschap van de Goudse IJsbaan waar je een rondje om het monumentale stadhuis van Gouda kunt schaatsen. De 200 meter lange ijsbaan opent zijn deuren van 20 december 2023 tot en met 14 januari 2024. Uiteraard met winterse drankjes bij de Koek & Zopie! Combineer het schaatsen met een sfeervolle winterwandeling door de middeleeuwse straatjes rondom de Sint-Janskerk, al dan niet met het Goudse Gidsen Gilde. Bewonder de beroemde gebrandschilderde glazen van de kerk, die tijdens Goudse Glazen Uitgelicht drie weken lang 's avonds van binnenuit prachtig verlicht zijn. Dit schouwspel is te bewonderen van 15 december tot en met 7 januari 2024.

sfeer winterfair sint janskerk.jpg

Sprankelende Goudse wintermarkten
Bij december horen gezellige kerst- en wintermarkten. Zaterdag 10 december bijt creatieve broedplaats GOUDasfalt het spits af met de Warme Wintermarkt. Het is dé plek om handgemaakte cadeaus te vinden en te proeven van winterse lekkernijen en lokaal bier. De Winterfair in de Sint-Janskerk op 15 en 16 december start volgens de traditie tegelijk met Gouda bij Kaarslicht. Dit is het moment om kerstcadeaus te kopen en daarmee goede doelen te steunen. Hekkensluiter is de Goudse Wintermarckt op 17 december die de binnenstad omtovert in een WinterWonderland. Met Goudse ondernemers en lokale producten, een kerstterras met foodtrucks en een X-Mas Selfie Spot.

molukken molukse gemeenschap molukkers.jpg

World Press Photo 2023 en In Twee Werelden expositie 
Ga van buiten naar binnen voor foto-exposities die stof tot nadenken geven. Om te beginnen de World Press Photo Exhibition 2023 die vanaf 25 november tot en met 17 december 2023 is te zien in de Chocoladefabriek. Met verhalen in beeld die ertoe doen; een mix van belangrijke nieuwsgebeurtenissen en momenten die in 2022 over het hoofd zijn gezien door de reguliere media. Gratis te bezoeken, 7 dagen per week van 10.00 tot 20.00 uur.
Tegelijkertijd is op het ‘GOUDasfalt-terrein ‘In Twee Werelden’ te zien, een expositie die toont hoe mensen uit de Molukken in Nederland moesten aarden. Het stelt vragen als: ‘Waar liggen je roots?’ en ‘Wie herken je als rolmodellen?’ De makers zijn Nathalie Toisuta en fotograaf Ed Leatemia en de tentoonstelling gaat over diversiteit, versmelting en toekomst. Vanaf 22 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

museum gouda koninklijke kunst schilderij huwelijk.jpg

Koninklijke kunst in Museum Gouda
Nog meer kunst! Voor een keer heeft de koning zijn kunstcollectie uitgeleend aan Museum Gouda. Het Koninklijk Huis bezit net als het stadsmuseum een prachtige Haagse School-verzameling. Normaal zijn deze kunstwerken achter gesloten paleisdeuren, maar voor één keer komen ze naar het museum. Hoogtepunt is de kast die de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio schonk aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik toen zij trouwden in 1901. In het object zitten 116 kleine kunstwerken. Te zien tot en met zondag 5 mei 2024.


Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels vandaag 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.