Gouda Vitaal: huisvestingsverordening slecht voor urgente woningzoekenden met medische indicatie

De Goudse huisvestingsverordening, onlangs door het college voorgesteld en door de Raad vastgesteld, pakt zeer slecht uit voor urgente woningzoekenden met een medische indicatie. Zo stelt Gouda Vitaal. De Goudse politieke partij stemde als enige tegen het voorstel.

Gemiste kans

Hierbij heeft Gouda Vitaal ook meegewogen dat eerdere voorstellen van de partij die zich richten op de wooncrisis en de effecten hiervan, ook al niet zijn overgenomen. "Het lijkt erop alsof de Goudse politiek berust in de reactie van het college dat het al heel veel doet. De vraag is of je genoeg kunt doen om de wooncrisis het hoofd te bieden. Een gemiste kans!", aldus Gouda Vitaal-fractievoorzitter Theresia Uittenbroek-Kamphuis.

"Wij stemmen als Gouda Vitaal regelmatig anders dan veel andere partijen in de gemeenteraad. Veelal gaat het dan over politieke stokpaardjes van partijen die leiden tot uitingen van symboolpolitiek met soms hoge kosten voor de burgers. Een goed voorbeeld was de besteding van ruim 7 miljoen voor het Stadhuis, waarvan het grootste deel op gaat aan kostbare duurzaamheidsmaatregelen. Ook wij vinden duurzaamheid belangrijk, maar vonden deze miljoenenuitgave voor 1 gebouw niet effectief."

politiek gouda vitaal.jpg

De fractie van Gouda Vitaal

Tijdens de laatste raadsvergadering stond Gouda Vitaal weer vrijwel alleen, nu ging het om de huisvestingsverordening. "Wij hadden hiervoor een amendement ingediend, omdat de voorgelegde verordening een verslechtering betekent voor woningzoekenden met een medische urgentie die veelal een gelijkvloerse woning met lift nodig hebben. De nieuwe verordening leidt ertoe dat woningzoekenden met een medische indicatie hiervoor zullen moeten concurreren met andere urgente woningzoekenden, zoals statushouders, relationele problemen, slachtoffers calamiteiten, te hoge woonkosten, gedwongen verkoop en economische binding met verhuisplicht. In het geval van een medische urgentie gaat het om een kleine groep, maar het individuele leed kan zeer groot zijn."

Het amendement kreeg alleen steun van Leefbaar Gouda, en haalde het dus niet. "Dit staat helaas niet op zichzelf. Gouda Vitaal maakt zich ernstig zorgen over de ernstige gevolgen die een steeds groter wordende wooncrisis met zich mee zal brengen, waar de meerderheid van de Goudse politiek dit relativeert en weinig meerwaarde ziet in extra maatregelen."

De cijfers liegen er volgens Gouda Vitaal niet om: het aantal actief woningzoekenden is de laatste jaren met 65 procent gestegen. Waar in 2020 nog 114 reacties per woning waren, waren dat er in 2021 266. En in 2022 lijkt dat nog meer te zijn geworden. Bijna een derde van de woningen wordt nu met voorrang verleend.

Het college vindt dat het genoeg doet, en de meerderheid van de partijen steunt het college hierin. Gouda Vitaal vindt echter dat haar zorgen onvoldoende worden gehoord. "Eerder ging het om ons voorstel om koop van nieuwe woningen vooral voor starters extra te stimuleren door de grondprijs later te laten afrekenen, en extra aandacht te geven aan de zogenaamde economisch daklozen (mensen met een baan/inkomen zonder verdere problemen, maar geen huis, welke vaak tussen wal en schip vallen). En nu wordt er erg gemakkelijk over de vaak schrijnende situatie van woningzoekenden met een medische urgentie heen gewalst.  “We moeten meer midden huurwoningen bouwen” wordt geroepen als oplossing voor alle problemen, maar uit onderzoek blijkt dat de vraag hiernaar eigenlijk alleen maar voortvloeit uit het ontbreken van alternatieven."

Gratis bier

"De motie van GL om te onderzoeken of in de ontstane loterij van het verkrijgen van een sociale huurwoningen extra aandacht te geven aan jongeren, vonden wij weer zo’n motie met een sterk symbolisch karakter. Er komt geen woning extra bij, en wanneer zittende huurders hierdoor niet of moeilijker kunnen doorstromen naar een meer passende woning, zal het aanbod uiteindelijk snel terugvallen. En hebben we niet alleen schaarste gecreëerd, maar hiermee ook de mogelijkheden voor doorstroming geblokkeerd. Maar, eerlijk is eerlijk, de motie van GL lijkt sympathiek. Maar wat Gouda Vitaal betreft valt-ie in de categorie “gratis bier”."

"Natuurlijk moet er een huisvestingsverordening zijn, maar onze ervaringen de laatste tijd hebben ertoe geleid toch tegen de verordening te stemmen. Wij wachten af hoe de wooncrisis voor Gouda en haar inwoners uitpakt, maar vrezen het ergste. Jammer dat de politiek zich hier onvoldoende van bewust is."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Podia vandaag 11:00

Free Music draait mee bij Record Store Day

Zaterdag 20 april is het weer zover: Record Store Day. De dag voor de onafhankelijke platenzaken in 25 landen. De dag met vele schitterende releases op vinyl en cd. En uiteraard, optredens. Ook Free Music aan Turfmarkt 12 draait weer mee.

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt.