Hans van Dijk

Koningsnacht Gouda 'gehekt'

Koningsnacht Gouda gaat er dit jaar iets anders uitzien dan normaal. De Markt wordt afgesloten met blinderende hekken. Volgens wethouder Thierry van Vugt (D66) is het vanwege ‘veiligheid en de financiën’. Daar is de omliggende horeca niet blij mee, net zoals een deel van de gemeenteraad.

Om te voorkomen dat bezoekers drank vanuit thuis meenemen of halen bij omliggende zaken zijn er hekken geplaatst en staan er beveiligers op de Markt in Gouda. Het is zelfs niet toegestaan om water mee te nemen. De organisator Mass Events krijgt wel een subsidie, maar zegt dat zij de inkomsten hard nodig hebben als gevolg van hogere kosten. Het is geen optie om entree te vragen. Dit gebeurde in 2016, maar toen lieten feestgangers Gouda massaal links liggen.

Daarom zegt de wethouder dat Koningsnacht gratis moet blijven. Daarnaast geeft hij aan hoe belangrijk Mass Events is voor de stad. Er zijn volgens Van Vugt geen jongerenevenementen meer op het moment dat Mass Events omvalt. Hij overweegt om de evenementensubsidie te verhogen.

koningsnacht hekken centrum stadhuis.jpg

Horeca

De omliggende horecazaken zijn niet blij met de gemaakte keuze voor Koningsnacht. Volgens de evenementorganisator en de wethouder was het te kort dag om de horeca te betrekken in de plannen voor Koningsnacht. Die zaken zijn erg ontevreden. Zij stellen dat er te hoge eisen waren om deel te kunnen nemen aan het evenement. Daarom zitten hun bezoekers woensdagavond tegen geblindeerde hekken aan te kijken.

Linda Verschut van Leefbaar Gouda noemt de voorwaarden dan ook ‘absurd’. Zij stelt dat de ondernemers ook meebetalen aan het evenement, omdat Koningsnacht subsidie ontvangt van Gouda Onderneemt en Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers.

Beveiliging

Uiteindelijk legt de gemeente 20.000 euro neer voor de hekken en de beveiliging. Verschut noemt het ‘dure tassencontroles’. Ook accepteert ze het argument van veiligheid niet als het gaat om de hekken. Zij stelt dat deze dienen om de optredens van de terrassen te scheiden, zodat er meer ruimte is voor hulpverleners of politie.

Toch is Verschut blij dat Koningsnacht doorgaat. Ze zegt dat ze er ondanks de situatie toch iets moois van gaan maken. “En laten we vooral hopen dat het geen financieel debacle wordt, want dan kost het nog meer geld.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.