Hans van Dijk

Koningsnacht Gouda 'gehekt'

Koningsnacht Gouda gaat er dit jaar iets anders uitzien dan normaal. De Markt wordt afgesloten met blinderende hekken. Volgens wethouder Thierry van Vugt (D66) is het vanwege ‘veiligheid en de financiën’. Daar is de omliggende horeca niet blij mee, net zoals een deel van de gemeenteraad.

Om te voorkomen dat bezoekers drank vanuit thuis meenemen of halen bij omliggende zaken zijn er hekken geplaatst en staan er beveiligers op de Markt in Gouda. Het is zelfs niet toegestaan om water mee te nemen. De organisator Mass Events krijgt wel een subsidie, maar zegt dat zij de inkomsten hard nodig hebben als gevolg van hogere kosten. Het is geen optie om entree te vragen. Dit gebeurde in 2016, maar toen lieten feestgangers Gouda massaal links liggen.

Daarom zegt de wethouder dat Koningsnacht gratis moet blijven. Daarnaast geeft hij aan hoe belangrijk Mass Events is voor de stad. Er zijn volgens Van Vugt geen jongerenevenementen meer op het moment dat Mass Events omvalt. Hij overweegt om de evenementensubsidie te verhogen.

koningsnacht hekken centrum stadhuis.jpg

Horeca

De omliggende horecazaken zijn niet blij met de gemaakte keuze voor Koningsnacht. Volgens de evenementorganisator en de wethouder was het te kort dag om de horeca te betrekken in de plannen voor Koningsnacht. Die zaken zijn erg ontevreden. Zij stellen dat er te hoge eisen waren om deel te kunnen nemen aan het evenement. Daarom zitten hun bezoekers woensdagavond tegen geblindeerde hekken aan te kijken.

Linda Verschut van Leefbaar Gouda noemt de voorwaarden dan ook ‘absurd’. Zij stelt dat de ondernemers ook meebetalen aan het evenement, omdat Koningsnacht subsidie ontvangt van Gouda Onderneemt en Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers.

Beveiliging

Uiteindelijk legt de gemeente 20.000 euro neer voor de hekken en de beveiliging. Verschut noemt het ‘dure tassencontroles’. Ook accepteert ze het argument van veiligheid niet als het gaat om de hekken. Zij stelt dat deze dienen om de optredens van de terrassen te scheiden, zodat er meer ruimte is voor hulpverleners of politie.

Toch is Verschut blij dat Koningsnacht doorgaat. Ze zegt dat ze er ondanks de situatie toch iets moois van gaan maken. “En laten we vooral hopen dat het geen financieel debacle wordt, want dan kost het nog meer geld.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid