Gemeente Gouda

Mirjam Salet procesbegeleider bij formatie coalitie gemeente Gouda

Mirjam Salet, oud interim-burgemeester van Gouda, moet de formatie van een nieuw Gouds college met de bestaande coalitiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA tot een goed einde brengen. De beoogde Goudse coalitiepartners hebben voormalig interim burgemeester Mirjam Salet bereid gevonden de gesprekken die de partijen gaan voeren te begeleiden.

Na de recente gemeenteraadsverkiezingen werd eerst een verkenning uitgevoerd door tweedekamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66). Uit zijn advies bleek dat een voortzetting van de samenwerking tussen de partijen die ook de vorige periode het college vormden, het meest kansrijk is. De samenwerking in de afgelopen periode was goed en de partijen hebben gezamenlijk hun meerderheid in de raad vergroot.

Betere verhouding

In het advies van Sjoerdsma werd ook aangedrongen op het werken aan een betere verhouding tussen gemeenteraad en college, en op een steviger positie voor de gemeenteraad. Zowel de raad als de onderhandelende partijen hebben die handschoen opgepakt.

Eerst is de gemeenteraad nu aan zet om te bepalen hoe zij die samenwerking en de verschillende rollen zien, en om de onderwerpen te kiezen waarop de raad meer initiatief wil pakken. Tegelijkertijd bereiden de onderhandelende partijen zich voor op de inhoudelijke gesprekken, waarbij de uitkomsten van dat raadsoverleg belangrijke bouwstenen zullen zijn. Gestreefd wordt naar een akkoord op hoofdlijnen, om zowel de raad optimaal in positie te houden maar ook specifieke coalitieafspraken te kunnen vastleggen.

Mirjam Salet

De partijen zijn blij dat die gesprekken geleid zullen gaan worden door Mirjam Salet, voormalig burgemeester van Gouda. Salet was waarnemer tussen januari en november 2019. In die periode heeft ze de stad en de bestuurders goed leren kennen. De stad heeft haar leren kennen als rustige en besliste gespreksleider. Ze wordt dan ook gezien als de ideale kandidaat om deze klus te klaren.

Mirjam Salet heeft een grote staat van dienst. Voordat ze naar Gouda kwam was ze jarenlang burgemeester van Spijkenisse en de fusiegemeente Nissewaard. Daarvoor was ze reeds burgemeester in ’s Gravendeel en Hoogezand-Sappemeer.

De partijen zullen de inhoudelijke besprekingen op korte termijn beginnen en hopen die begin juni af te ronden. Het nieuwe college van B en W zou dan zijn werkzaamheden in juni kunnen starten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.