Gemeente Gouda

Mirjam Salet procesbegeleider bij formatie coalitie gemeente Gouda

Mirjam Salet, oud interim-burgemeester van Gouda, moet de formatie van een nieuw Gouds college met de bestaande coalitiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA tot een goed einde brengen. De beoogde Goudse coalitiepartners hebben voormalig interim burgemeester Mirjam Salet bereid gevonden de gesprekken die de partijen gaan voeren te begeleiden.

Na de recente gemeenteraadsverkiezingen werd eerst een verkenning uitgevoerd door tweedekamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66). Uit zijn advies bleek dat een voortzetting van de samenwerking tussen de partijen die ook de vorige periode het college vormden, het meest kansrijk is. De samenwerking in de afgelopen periode was goed en de partijen hebben gezamenlijk hun meerderheid in de raad vergroot.

Betere verhouding

In het advies van Sjoerdsma werd ook aangedrongen op het werken aan een betere verhouding tussen gemeenteraad en college, en op een steviger positie voor de gemeenteraad. Zowel de raad als de onderhandelende partijen hebben die handschoen opgepakt.

Eerst is de gemeenteraad nu aan zet om te bepalen hoe zij die samenwerking en de verschillende rollen zien, en om de onderwerpen te kiezen waarop de raad meer initiatief wil pakken. Tegelijkertijd bereiden de onderhandelende partijen zich voor op de inhoudelijke gesprekken, waarbij de uitkomsten van dat raadsoverleg belangrijke bouwstenen zullen zijn. Gestreefd wordt naar een akkoord op hoofdlijnen, om zowel de raad optimaal in positie te houden maar ook specifieke coalitieafspraken te kunnen vastleggen.

Mirjam Salet

De partijen zijn blij dat die gesprekken geleid zullen gaan worden door Mirjam Salet, voormalig burgemeester van Gouda. Salet was waarnemer tussen januari en november 2019. In die periode heeft ze de stad en de bestuurders goed leren kennen. De stad heeft haar leren kennen als rustige en besliste gespreksleider. Ze wordt dan ook gezien als de ideale kandidaat om deze klus te klaren.

Mirjam Salet heeft een grote staat van dienst. Voordat ze naar Gouda kwam was ze jarenlang burgemeester van Spijkenisse en de fusiegemeente Nissewaard. Daarvoor was ze reeds burgemeester in ’s Gravendeel en Hoogezand-Sappemeer.

De partijen zullen de inhoudelijke besprekingen op korte termijn beginnen en hopen die begin juni af te ronden. Het nieuwe college van B en W zou dan zijn werkzaamheden in juni kunnen starten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.