Gemeente Gouda

Mirjam Salet procesbegeleider bij formatie coalitie gemeente Gouda

Mirjam Salet, oud interim-burgemeester van Gouda, moet de formatie van een nieuw Gouds college met de bestaande coalitiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA tot een goed einde brengen. De beoogde Goudse coalitiepartners hebben voormalig interim burgemeester Mirjam Salet bereid gevonden de gesprekken die de partijen gaan voeren te begeleiden.

Na de recente gemeenteraadsverkiezingen werd eerst een verkenning uitgevoerd door tweedekamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66). Uit zijn advies bleek dat een voortzetting van de samenwerking tussen de partijen die ook de vorige periode het college vormden, het meest kansrijk is. De samenwerking in de afgelopen periode was goed en de partijen hebben gezamenlijk hun meerderheid in de raad vergroot.

Betere verhouding

In het advies van Sjoerdsma werd ook aangedrongen op het werken aan een betere verhouding tussen gemeenteraad en college, en op een steviger positie voor de gemeenteraad. Zowel de raad als de onderhandelende partijen hebben die handschoen opgepakt.

Eerst is de gemeenteraad nu aan zet om te bepalen hoe zij die samenwerking en de verschillende rollen zien, en om de onderwerpen te kiezen waarop de raad meer initiatief wil pakken. Tegelijkertijd bereiden de onderhandelende partijen zich voor op de inhoudelijke gesprekken, waarbij de uitkomsten van dat raadsoverleg belangrijke bouwstenen zullen zijn. Gestreefd wordt naar een akkoord op hoofdlijnen, om zowel de raad optimaal in positie te houden maar ook specifieke coalitieafspraken te kunnen vastleggen.

Mirjam Salet

De partijen zijn blij dat die gesprekken geleid zullen gaan worden door Mirjam Salet, voormalig burgemeester van Gouda. Salet was waarnemer tussen januari en november 2019. In die periode heeft ze de stad en de bestuurders goed leren kennen. De stad heeft haar leren kennen als rustige en besliste gespreksleider. Ze wordt dan ook gezien als de ideale kandidaat om deze klus te klaren.

Mirjam Salet heeft een grote staat van dienst. Voordat ze naar Gouda kwam was ze jarenlang burgemeester van Spijkenisse en de fusiegemeente Nissewaard. Daarvoor was ze reeds burgemeester in ’s Gravendeel en Hoogezand-Sappemeer.

De partijen zullen de inhoudelijke besprekingen op korte termijn beginnen en hopen die begin juni af te ronden. Het nieuwe college van B en W zou dan zijn werkzaamheden in juni kunnen starten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.