Raymond Aarsman

Naar verwachting heeft Gouda eind juni een 'nieuw' college

De coalitieonderhandelingen in de gemeente Gouda zijn nog in volle gang. De eerste hoofdstukken van het akkoord zijn klaar! Er is na de gemeenteraadsverkiezingen gekozen voor een wat andere aanpak om afspraken te maken dan in het verleden. Als winnaar heeft D66 het voortouw genomen in het proces van collegevorming. De aangestelde verkenner, Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, heeft een duidelijk advies uitgebracht voor de verdere formatie.

Zelfde partners, nieuwe vormen

In het advies staat dat de meest kansrijke coalitie bestaat uit de partijen die ook in de afgelopen vier jaar het college vormden. Naast D66 zijn dat GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA. Maar een tweede, even belangrijk, onderdeel van het advies was: streven naar bestuurlijke vernieuwing, waarbij meer ruimte wordt gegeven aan de gemeenteraad en vooral ook een stem wordt gegeven aan de partijen in de raad die niet aan de coalitie deelnemen. Om dat tweede deel vorm te geven is de raad in gesprek gegaan over de manier van samenwerken die wenselijk geacht wordt. Duidelijk is dat een nieuwe vorm van samenwerken nodig is, zowel tussen partijen die wel en niet aan de coalitie deelnemen als in de relatie van de raad met het college.

Op woensdag 1 juni zijn in de raad twee besluiten genomen. Er is een document vastgesteld waarin de gewenste vormen van samenwerking zijn omschreven. Daarnaast is over een aantal onderwerpen besloten dat ze niet door het college naar de raad gebracht zullen gaan worden, maar dat de raad zelf initiatief zal nemen. Beide besluiten zullen in hun geheel worden opgenomen in het binnenkort te presenteren coalitie-akkoord, waarmee de eerste twee hoofdstukken al vaststaan.

Groener en progressiever

De rest van het akkoord zal bestaan uit afspraken op hoofdlijnen. Belangrijkste inzet voor die overige hoofdstukken zal zijn dat er een duidelijke keuze wordt gemaakt voor een groener en progressiever Gouda, want daar heeft de kiezer zich, met winst voor D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren, voor uitgesproken.

De nieuwe accenten van het coalitieakkoord zullen dus vooral op die terreinen te vinden moeten zijn. Stevige ambities op verduurzaming, waarbij de partijen vooral actief zullen moeten inzetten op het meekrijgen van inwoners van Gouda in hun aandeel in de energie- en warmtetransitie. Die leg je immers niet van bovenaf op, die moet voor iedereen zinvol zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor kansengelijkheid en voor inclusiviteit.

15 juni

Het lijkt er nu op dat het eerste concept van het volledige coalitieakkoord op 15 juni in de raad besproken zal worden. De presentatie van het definitieve akkoord en de installatie van een nieuw college kan dan twee weken later plaatsvinden. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.

Gemeente vandaag 07:52

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Actie vandaag 07:40

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Advertorial Koningsdag vandaag 07:00

De Goudse Fruitmachine draait dit jaar voor Prinsenhof

De Goudse Fruitmachine staat ook dit jaar weer tijdens Koningsdag op De Raam aan de Oranjeboulevard. De Goudse Fruitmachine wordt gerund en gedraaid door Cora, Annemarie, Christel, Wanda en André. Dat doen ze nu voor het derde jaar op rij. Altijd leuk, zeker voor de kinderen. Daarbij doen ze het voor het goede doel. Dit jaar is dat de Prinsenhof van Zorgpartners Midden Holland.

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus, een oldtimer, heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand.