Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet
Advertorial Evenementen

Strips op de Markt gaat 15de editie in

Strips op de Markt viert op zondag 7 mei haar derde lustrum! Voor de vijftiende keer Strips op de Markt, het stripevenement op de markt in Gouda. 

En ze maken er weer een feest van! Niet alleen heeft het evenement een record aantal standhouders, ook zo’n 25 tekenaars staan te popelen om hun boeken van een handtekening of fraaie tekening te voorzien. Daarnaast zijn er meerdere speciale beursedities, origineel tekenwerk op de veiling en dit jaar maar liefst twee soorten Gouds Stripbier!

De hoofdgast van dit jaar is Evert Kwok (het enkelvoudige pseudoniem van het duo Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer) die met hun onnavolgbare humoristische cartoons de hoofdrol vertolken.

Traditiegetrouw hebben zij de beursposter van Strips op de Markt ontworpen en staan ze garant voor één van de  twee Goudse stripbieretiketten. Van Evert Kwok zijn natuurlijk tijdens de beurs albums beschikbaar. Een tweede hoogtepunt is het debuutalbum van de Goudse filmmaker en striptekenaar Richard Raaphorst. Zijn debuutalbum Worst Case Scenario verschijnt voor het eerst tijdens Strips op de Markt en uitgeverij L maakt er een speciale beurseditie van.

Een overzicht van wat er staat gebeuren tijdens Strips op de Markt:

Bijzondere uitgaven

  • Beursuitgave in beperkte oplage met beursprent van de strip Van 9 tot 5 van Dirk van de Wiel
  • Debuutalbum Worst Case Scenario van Goudse stripmaker Richard Raaphorst; hiervan verschijnt ook een beursuitgave
  • De Belgische stripauteur Marc Verhaegen brengt een preview uit van het vervolg op zijn spraakmakende strip Het beest is los
  • Willem Vleeschouwer neemt een heruitgave mee van zijn strip Juanji & Ti
  • De colums van Dick Matena worden gebundeld in een speciale uitgave getiteld Nu ik er nog ben; het album is tijdens Strip op de Markt voor het eerst verkrijgbaar
  • Erik Kriek presenteert zijn nieuwste graphic Novel: De Kuil

Gouds Stripbier  

Het Gouds Stripbier krijgt dit jaar 2 edities. Eén etiket is getekend door de hoofdgasten (Evert Kwok) en een ander door de eveneens aanwezige Marc Verhaegen die de allereerste stripbier ook al van een prachtige afbeelding voorzag. Beide bierflessen zijn verkrijgbaar bij de infostand en zijn voor zowel bier- als stripliefhebbers een niet te missen item voor Vaderdag!

Stripveiling

De jaarlijkse stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Op de markt zullen halverwege de middag de kavels worden geveild.  De kavellijst bestaat uit klassieke strips en actuele uitgaven. Ook staan originele tekeningen van het bieretiket en speciaal voor Strips op de Markt gemaakt origineel werk op de veilinglijst.

Tekenaars

In de Burgerhal onder het stadhuis en op het daarop aansluitende plein buiten bevinden zich detekenaars, zo’n 25 zijn aanwezig; hieronder Romano Molenaar, Robert van der Kroft en Dick Matena. Zie hieronder het volledige tekenaarsoverzicht.

Vermeldenswaardig is verder nog de komst van The Dutch Lucky Luke. The Lonesome cowboy maakt persoonlijk zijn opwachting op de Goudse markt waar ook de populaire Geronimo Stilton zal langskomen; leuk om te zien en altijd goed voor een uniek fotomomentje.

Striptekenaars

Strips op de Markt heeft ook dit jaar weer een scala aan gasttekenaars. De organisatie verwacht zo’n 25 tekenaars te mogen begroeten. Toegezegd hebben:

  • Argibald (diverse cartoonboeken)
  • Tim Artz (Tom Poes + De Romeinen)
  • Irene Berbee (Ulfberht)
  • Peter Boersma (Cartoonist Goudse Post)
  • Rutger Gret (Een goed begin… is een hoop werk!)
  • Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie + Claire)
  • Erik Kriek (Gutsman + De balling)
  • Evert Kwok (alias van Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer)
  • Martin Lodewijk (Agent 327) > onder voorbehoud
  • Dick Matena (Turks Fruit + Kort Amerikaans)
  • Romano Molenaar (Storm + Roodhaar)
  • Peter Nuyten (Metro)
  • Richard Raaphorst (Worst case Scenario)
  • Sytse Algera (De Vries + Vluchtelingen)
  • Nico Schuurman (Ede 1944 Market Garden)
  • Paul Teng (Delgadito + Shane)
  • Hennie Vaessen (Slag om Arnhem / De Grebbeberg)
  • Marc Verhaegen (Senne en Sanne, Het beest is los) – België
  • Willem Vleeschouwer (De spoorstraat)
  • Arjen Vriezenkolk (De leukebroeders)
  • Dirk van de Wiel (Van 9 tot 5)

Standhouders

Voor onze deelnemende standhouders is het een geliefde beurs vanwege het openbare en – voor bezoekers - gratis toegankelijke karakter, de ruime stands, de schappelijke kraamhuur en bovenal de mogelijkheid om de auto direct achter de eigen stand te kunnen uitladen en parkeren. Als deelnemer hebben zich stripwinkels, uitgeverijen, particuliere handelaren en verenigingen aangemeld. Op 7 mei vind je meer dan 100 kramen vol met strips.

Regio-evenement

Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. Op 7 mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

Belangrijkste gegevens

Strips op de Markt

Stripevenement 7 mei 2023

10u00 tot 17u00

Locatie op de Markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis

Zie ook www.stripsopdemarkt.com


Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.