Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet
Advertorial Evenementen

Strips op de Markt gaat 15de editie in

Strips op de Markt viert op zondag 7 mei haar derde lustrum! Voor de vijftiende keer Strips op de Markt, het stripevenement op de markt in Gouda. 

En ze maken er weer een feest van! Niet alleen heeft het evenement een record aantal standhouders, ook zo’n 25 tekenaars staan te popelen om hun boeken van een handtekening of fraaie tekening te voorzien. Daarnaast zijn er meerdere speciale beursedities, origineel tekenwerk op de veiling en dit jaar maar liefst twee soorten Gouds Stripbier!

De hoofdgast van dit jaar is Evert Kwok (het enkelvoudige pseudoniem van het duo Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer) die met hun onnavolgbare humoristische cartoons de hoofdrol vertolken.

Traditiegetrouw hebben zij de beursposter van Strips op de Markt ontworpen en staan ze garant voor één van de  twee Goudse stripbieretiketten. Van Evert Kwok zijn natuurlijk tijdens de beurs albums beschikbaar. Een tweede hoogtepunt is het debuutalbum van de Goudse filmmaker en striptekenaar Richard Raaphorst. Zijn debuutalbum Worst Case Scenario verschijnt voor het eerst tijdens Strips op de Markt en uitgeverij L maakt er een speciale beurseditie van.

Een overzicht van wat er staat gebeuren tijdens Strips op de Markt:

Bijzondere uitgaven

 • Beursuitgave in beperkte oplage met beursprent van de strip Van 9 tot 5 van Dirk van de Wiel
 • Debuutalbum Worst Case Scenario van Goudse stripmaker Richard Raaphorst; hiervan verschijnt ook een beursuitgave
 • De Belgische stripauteur Marc Verhaegen brengt een preview uit van het vervolg op zijn spraakmakende strip Het beest is los
 • Willem Vleeschouwer neemt een heruitgave mee van zijn strip Juanji & Ti
 • De colums van Dick Matena worden gebundeld in een speciale uitgave getiteld Nu ik er nog ben; het album is tijdens Strip op de Markt voor het eerst verkrijgbaar
 • Erik Kriek presenteert zijn nieuwste graphic Novel: De Kuil

Gouds Stripbier  

Het Gouds Stripbier krijgt dit jaar 2 edities. Eén etiket is getekend door de hoofdgasten (Evert Kwok) en een ander door de eveneens aanwezige Marc Verhaegen die de allereerste stripbier ook al van een prachtige afbeelding voorzag. Beide bierflessen zijn verkrijgbaar bij de infostand en zijn voor zowel bier- als stripliefhebbers een niet te missen item voor Vaderdag!

Stripveiling

De jaarlijkse stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Op de markt zullen halverwege de middag de kavels worden geveild.  De kavellijst bestaat uit klassieke strips en actuele uitgaven. Ook staan originele tekeningen van het bieretiket en speciaal voor Strips op de Markt gemaakt origineel werk op de veilinglijst.

Tekenaars

In de Burgerhal onder het stadhuis en op het daarop aansluitende plein buiten bevinden zich detekenaars, zo’n 25 zijn aanwezig; hieronder Romano Molenaar, Robert van der Kroft en Dick Matena. Zie hieronder het volledige tekenaarsoverzicht.

Vermeldenswaardig is verder nog de komst van The Dutch Lucky Luke. The Lonesome cowboy maakt persoonlijk zijn opwachting op de Goudse markt waar ook de populaire Geronimo Stilton zal langskomen; leuk om te zien en altijd goed voor een uniek fotomomentje.

Striptekenaars

Strips op de Markt heeft ook dit jaar weer een scala aan gasttekenaars. De organisatie verwacht zo’n 25 tekenaars te mogen begroeten. Toegezegd hebben:

 • Argibald (diverse cartoonboeken)
 • Tim Artz (Tom Poes + De Romeinen)
 • Irene Berbee (Ulfberht)
 • Peter Boersma (Cartoonist Goudse Post)
 • Rutger Gret (Een goed begin… is een hoop werk!)
 • Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie + Claire)
 • Erik Kriek (Gutsman + De balling)
 • Evert Kwok (alias van Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer)
 • Martin Lodewijk (Agent 327) > onder voorbehoud
 • Dick Matena (Turks Fruit + Kort Amerikaans)
 • Romano Molenaar (Storm + Roodhaar)
 • Peter Nuyten (Metro)
 • Richard Raaphorst (Worst case Scenario)
 • Sytse Algera (De Vries + Vluchtelingen)
 • Nico Schuurman (Ede 1944 Market Garden)
 • Paul Teng (Delgadito + Shane)
 • Hennie Vaessen (Slag om Arnhem / De Grebbeberg)
 • Marc Verhaegen (Senne en Sanne, Het beest is los) – België
 • Willem Vleeschouwer (De spoorstraat)
 • Arjen Vriezenkolk (De leukebroeders)
 • Dirk van de Wiel (Van 9 tot 5)

Standhouders

Voor onze deelnemende standhouders is het een geliefde beurs vanwege het openbare en – voor bezoekers - gratis toegankelijke karakter, de ruime stands, de schappelijke kraamhuur en bovenal de mogelijkheid om de auto direct achter de eigen stand te kunnen uitladen en parkeren. Als deelnemer hebben zich stripwinkels, uitgeverijen, particuliere handelaren en verenigingen aangemeld. Op 7 mei vind je meer dan 100 kramen vol met strips.

Regio-evenement

Strips op de Markt heeft inmiddels een standaard plaats op de strip- maar ook op de gemeentelijke agenda verovert. Op 7 mei worden strips en Gouda één. Door haar kleinschalige en openbaar toegankelijke karakter is het een beurs voor velen geworden. De harde kernverzamelaar vindt er een keur aan gezochte albums uit alle tijden maar ook de gewone stripliefhebber gaat er zijn of haar reguliere stripseries compleet kunnen maken. Doordat de beurs in het stadshart van Gouda rondom het eeuwenoude gotische stadhuis wordt gehouden, is het zelfs voor dagjesmensen en winkelende publiek aangenaam vertoeven. Het is daarom een kleine stap voor vele regionale omwonenden een goede reden om Gouda eens met een bezoekje te vereren.

Belangrijkste gegevens

Strips op de Markt

Stripevenement 7 mei 2023

10u00 tot 17u00

Locatie op de Markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis

Zie ook www.stripsopdemarkt.com


Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid