Superlatieven schieten te kort bij Gouda bij Kaarslicht

Superlatieven schieten en schitteren te kort bij het beschrijven van de 68-editie van Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond, vrijdagavond in de binnenstad. Wat een fraaie en feeërieke uitvoering van Kaarsjesavond. Een prachtige avond, met - naar schatting 25.000 bezoekers - een volle markt, zacht weer en mooi programma. Met aansprekende optredens bij het allermooiste decor van Nederland. Met mooie hoofdrol voor het verlichte Stadhuis. En dan hebben we het nog niet eens over het hele programma van Gouda bij Kaarslicht....

Hoogtepunt

Het was weer het bekende gezicht op het marktplein in Gouda: veel mensen, heel veel mensen keken toe hoe de Noorse kerstboom in het licht werd gehuld. Het was het hoogtepunt van de 68e editie van Gouda bij Kaarslicht, dat de hele dag al mensen samenbracht bij een kerstmarkt, muziekoptredens en een levende kerststal. Niet met baby Jezus, maar met baby Nova.

 

 

Lichtspektakel

Al ruim voordat de lichtjes in de kerstboom aangingen, stond het marktplein al vol. Een voorproefje van het lichtspektakel was dan al te zien, met de honderden kaarsjes achter de ramen van het stadhuis en andere gebouwen aan het plein.

Hoewel er vooral wordt uitgekeken naar het moment dat de lichtjes in de grote Noorse boom ook aangaan, wordt de aandacht van het publiek getrokken door zangeres Jennie Lena, die de ceremonie opende.

Daarna was het woord aan burgemeester Pieter Verhoeve. Hij vraagt het publiek om barmhartigheid, om nieuwe buren een plek te geven - een plek die Jezus in het kerstverhaal niet direct kreeg. Daarna bedankte hij de Noorse zusterstad Kongsberg voor het leveren van de boom. '800 kilo aan vriendschap!'

Burgemeester Pieter Verhoeve, de loco-burgemeester van Kongsberg en kinderburgemeester Pheline van der Linden
 

Burgemeester Pieter Verhoeve, de loco-burgemeester van Kongsberg en kinderburgemeester Pheline van der Linden © Omroep West

 

 

Aftelmoment

Na nog wat nummers van Jennie Lena en een toneelstuk van het kerstverhaal, opgevoerd door Bibelebonz Kidz, bereidde kinderburgemeester Pheline van der Linden het publiek voor op het aftelmoment. Ze verwelkomde Just Salvesen, de loco-burgemeester van Kongsberg, het plaatsje waar Gouda al jaren een stedenband mee heeft. Hij deed een dappere poging om een Nederlandse speech te geven en hoewel hij niet altijd te verstaan was, was het duidelijk dat de boom als teken van vriendschap gestuurd is.
 
Daarna begon het bekende aftellen, maar niet helemaal zoals normaal. De kinderburgemeester kondigde aan dat het publiek van tien tot zes in het Nederlands moest tellen en van vijf tot nul in het Noors. Dat ging niet bij iedereen even soepel, maar desondanks klonk er na nul enthousiast applaus toen de boom oplichtte.

Muziek

Eerder op de dag hoeven bezoekers zich niet te vervelen terwijl ze wachten op de ontsteking van de kerstboom. Om 14u00 mocht de Gouwe Bigband al het openingsconcert verzorgen in De Goudse Schouwburg. Daarna konden nieuwsgierigen langs andere plekken in de stad om naar klassieke of juist moderne muziek te luisteren. Degenen die juist even geen zin hadden in muziek, konden naar de kerstmarkt in de Sint-Janskerk. Daar werden verschillende (kerst-)producten verkocht, maar ook smulpapen konden hun hart ophalen op het foodplein.

Liefhebbers konden hun kerstvoorraad aanvullen op de kerstmarkt© Omroep West
 
Zoals elk jaar stond er Achter de Waag, vlakbij de Sint Janskerk, een levende kerststal. Hier konden bezoekers een kijkje nemen in het kerstverhaal. Al zagen zij tot hun verrassing niet een pop van kindeke Jezus, maar een echte baby. 'Dit is kindeke Nova', zegt de man die Jozef speelt. Een meisje van vier weken. 'Het is hartstikke leuk om hier te zitten met haar. Ik heb tien jaar gezeten met een pop, nu met mijn dochter.'

Terwijl 'Jozef' trots over zijn dochter vertelt, begint ze te huilen. 'Ze is het er niet helemaal mee eens', lacht hij. 'Maar ze krijgt zo weer drinken.' Later op de avond zit dan toch weer een pop van Jezus in de stal.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels gisteren 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie gisteren 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater 26 apr. 2024 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.