Hanny Schoonderwoerd

Als je kunt luisteren, heb je écht iets te vertellen

Column Hanny Schoonderwoerd | Als je kunt luisteren, heb je écht iets te vertellen

‘Ik maak me niet meer zo druk’, zegt ze, als we elkaar op de Goudse Markt tegenkomen. We staan in de rij bij de broodkraam en hebben elkaar lang niet gesproken. Nadat onze kinderen niet meer bij elkaar in de klas zaten, zijn we elkaar uit het oog verloren.

Ik merk het. Ze is veel relaxter, komt geïnteresseerd over en neemt de tijd om vragen te stellen, en – hoe bijzonder – naar de antwoorden te luisteren. Iets wat pakweg tien jaar geleden niet haar sterkste kant was.

Ze vertelt dat een verhaal van mij haar altijd is bijgebleven en haar afgelopen jaren ontzettend heeft geholpen. 

‘Weet je over welk verhaal ik het heb?’ vraagt ze. ‘Dat verhaal over luisteren.’ Tuurlijk weet ik waarover ze het heeft.

Het was op een workshopdag voor coaches.

‘Heeft iemand een kwestie waar hij of zij geen raad mee weet?’ vroeg de workshopleider. Eén deelneemster had wel iets waar zij niet uitkwam. De rest van de groep, waaronder ik, mocht in een kring om haar heen gaan zitten. We kregen de meest simpele opdracht ooit: kijk vol aandacht naar haar en luister naar wat zij te vertellen heeft. Simpel? Niet voor iedereen dus. Eén coach stond al gauw op en ging weg. Een ander ging demonstratief op de grond zitten. Weer een ander keerde zich om. Ik wist niet wat ik meemaakte!

Ondertussen maakte de deelneemster in het midden volop oogcontact met ons, de coaches die gelukkig wél naar haar luisterden. Doordat ze niet onderbroken werd en we oprechte aandacht voor haar hadden kwam zij zelf, al pratend, met een oplossing van haar probleem. Geweldig om te zien.

Maar wat was er nu met die vertrekkende, zittende en zich omkerende coaches aan de hand? Waarom deden zij zo gek? Wat bleek, zij voelden zich niet gezien, niet gehoord. Wilden zélf aandacht en konden het niet aan dat zij niet mochten inbreken, niet mochten adviseren. En hadden dus geen oor voor wat daadwerkelijk gezegd werd in het midden van de cirkel.

‘Ik onderbrak ook altijd iedereen. Gaf ongevraagd raad, en was zo overtuigd van mijn eigen gelijk.’ Ze lacht. ‘Niet dat het me nu altijd even goed afgaat, maar door de jaren heen heb ik wel ontdekt dat het veel leuker is om te luisteren.’

Ze heeft gelijk. Als je luistert hoor je het échte verhaal van iemand. Dat lukt niet als je al na een paar zinnen begint te tetteren dat je zelf ook zoiets hebt meegemaakt en dan jouw verhaal begint af te steken.

Daar houden wij ons, althans vanochtend, verre van. Voor we het weten zijn we een half uur verder en moeten we er allebei weer vandoor. Maar niet zonder een afspraak te maken om elkaar binnenkort opnieuw te zien en spreken. We zijn nog lang niet uitgekletst.

Misschien wel de beste gesprekspartner ter wereld is hij die anderen helpt praten – John Steinbeck

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.

Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.