Hanny Schoonderwoerd

Als je kunt luisteren, heb je écht iets te vertellen

Column Hanny Schoonderwoerd | Als je kunt luisteren, heb je écht iets te vertellen

‘Ik maak me niet meer zo druk’, zegt ze, als we elkaar op de Goudse Markt tegenkomen. We staan in de rij bij de broodkraam en hebben elkaar lang niet gesproken. Nadat onze kinderen niet meer bij elkaar in de klas zaten, zijn we elkaar uit het oog verloren.

Ik merk het. Ze is veel relaxter, komt geïnteresseerd over en neemt de tijd om vragen te stellen, en – hoe bijzonder – naar de antwoorden te luisteren. Iets wat pakweg tien jaar geleden niet haar sterkste kant was.

Ze vertelt dat een verhaal van mij haar altijd is bijgebleven en haar afgelopen jaren ontzettend heeft geholpen. 

‘Weet je over welk verhaal ik het heb?’ vraagt ze. ‘Dat verhaal over luisteren.’ Tuurlijk weet ik waarover ze het heeft.

Het was op een workshopdag voor coaches.

‘Heeft iemand een kwestie waar hij of zij geen raad mee weet?’ vroeg de workshopleider. Eén deelneemster had wel iets waar zij niet uitkwam. De rest van de groep, waaronder ik, mocht in een kring om haar heen gaan zitten. We kregen de meest simpele opdracht ooit: kijk vol aandacht naar haar en luister naar wat zij te vertellen heeft. Simpel? Niet voor iedereen dus. Eén coach stond al gauw op en ging weg. Een ander ging demonstratief op de grond zitten. Weer een ander keerde zich om. Ik wist niet wat ik meemaakte!

Ondertussen maakte de deelneemster in het midden volop oogcontact met ons, de coaches die gelukkig wél naar haar luisterden. Doordat ze niet onderbroken werd en we oprechte aandacht voor haar hadden kwam zij zelf, al pratend, met een oplossing van haar probleem. Geweldig om te zien.

Maar wat was er nu met die vertrekkende, zittende en zich omkerende coaches aan de hand? Waarom deden zij zo gek? Wat bleek, zij voelden zich niet gezien, niet gehoord. Wilden zélf aandacht en konden het niet aan dat zij niet mochten inbreken, niet mochten adviseren. En hadden dus geen oor voor wat daadwerkelijk gezegd werd in het midden van de cirkel.

‘Ik onderbrak ook altijd iedereen. Gaf ongevraagd raad, en was zo overtuigd van mijn eigen gelijk.’ Ze lacht. ‘Niet dat het me nu altijd even goed afgaat, maar door de jaren heen heb ik wel ontdekt dat het veel leuker is om te luisteren.’

Ze heeft gelijk. Als je luistert hoor je het échte verhaal van iemand. Dat lukt niet als je al na een paar zinnen begint te tetteren dat je zelf ook zoiets hebt meegemaakt en dan jouw verhaal begint af te steken.

Daar houden wij ons, althans vanochtend, verre van. Voor we het weten zijn we een half uur verder en moeten we er allebei weer vandoor. Maar niet zonder een afspraak te maken om elkaar binnenkort opnieuw te zien en spreken. We zijn nog lang niet uitgekletst.

Misschien wel de beste gesprekspartner ter wereld is hij die anderen helpt praten – John Steinbeck

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.

Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid