Arjan van Essen

Beleidsplan

Heb jij je ooit afgevraagd of onze lieve Heer eerst een beleidsplan schreef toen Hij de aarde schiep? Of, als je anders gelovig bent, dat er ergens aan het begin van de evolutie, een dikke map met uitgewerkte ideeën klaar lag? Steeds meer kom ik er achter dat de mooiste dingen ontstaan daar waar een paar mensen een plan hebben, elkaar enthousiasmeren en er voor gaan.  

Deze dingen worden dan gaandeweg verbindingen. Waar verbinding is, stroomt energie. 

Natuurlijk moet je dan nog steeds nadenken. Je hoeft niet perse bestuurlijke ervaring te hebben om te weten dat je ergens een stip op de horizon nodig hebt. Plannen kritisch bekijken en doorrekenen is wel zo handig voor je iets start. 

Maar als je die laatste twee dingen te lang doet, wordt het uiteindelijk je dagelijkse bezigheid. Wat maken we dan nog echt?
 
Ik  sjouw regelmatig ergens door een (voedsel)bos. De natuur leert me dat er vooral al heel veel is. Dat we alleen daar moeten ingrijpen waar wij zelf ooit de boel verstoord hebben. Voor de rest mogen we de dingen laten ontstaan. 

Als een eikel bezig blijft met wat er allemaal kan gebeuren, of wat er aan uitdagingen overwonnen moet worden, ligt ie bovengronds te rotten in plaats van nieuw leven te geven aan een boom die wel driehonderd jaar oud kan worden. Wist je trouwens dat varkens alleen eikels eten die eikels blijven? Als een eikel een boom wordt, blijft zelfs een varken ervan af. 

Een mooi voorbeeld van de dingen doen en gaandeweg leren is ons warme huiskamerproject. Als Goudse kerken hebben we ons aangesloten bij het idee van Het Leger des Heils. Zij hebben inmiddels op meer dan honderd plekken een warme kamer gerealiseerd. 

Daar waar mensen de thermostaat lager (moeten) zetten, is men welkom op een centrale plek waar warmte geboden wordt. 

We hebben er niet te lang over vergaderd maar zijn vooral bezig met de praktische uitvoering. Iets met een sleutel regelen, bemensing verzorgen en de ruimte een beetje gezellig maken. Meer is het niet. En natuurlijk hebben we een beleidsplan. Die staat op onze poster.

Arjan van Essen

kerk warme woonkamer ontmoetingskerk.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 19:15

Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

Geschiedenis gisteren 18:29

Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Gezondheid en welzijn gisteren 16:59

Kortere openingstijden corona testlocatie Gouda

De corona testlocaties van Hecht GGD Hollands Midden zijn per 6 februari korter open. De testlocaties in Gouda en Leiden zijn vanaf dan dagelijks geopend van 8u30 tot 12u00. Steeds minder mensen maken gebruik van de mogelijkheid om zich bij de GGD te laten testen. Voor de meeste mensen is een zelftest voldoende.

Ontmoetingsplaats gisteren 13:11

Dirk Kuyt Foundation schenkt schuiftafeltennistafel aan Gemiva

De bewoners van locatie Karnemelksloot Gouda van Gemiva hebben een schuiftafeltennistafel via de Dirk Kuyt Foundation in ontvangst en in gebruik mogen nemen. Voor de bewoners van deze locatie was dit een heugelijke gebeurtenis. “Ik wil altijd wel meer bewegen en schuiftafeltennis is iets wat we allemaal kunnen. Dus dan is de drempel ook veel lager om te gaan bewegen”, zo laat bewoner Karin van Dijk enthousiast weten.

Ondernemen gisteren 11:53

Adviesbureau DWA winnaar Ondernemersprijs Midden-Holland

Onder applaus van de ruim vijfhonderd aanwezigen werden De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk, Vanderloo uit Waddinxveen en DWA uit Gouda, maandagavond in de Goudse Schouwburg uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023.