Leo Wolff

Ben je er klaar voor?

Column Leo Wolff | Ben je er klaar voor?

Ben je er klaar voor? Waar kijk je naar uit? Waar zie je tegenop? Dit soort vragen krijg ik de laatste paar weken vaak. Ik begrijp wel dat ik die vragen krijg want ik ga voor een maand of drie fietsen.

Zondag 24 april is het zo ver. Om 11 uur vertrek ik vanaf de Markt in Gouda voor mijn, zoals ik het zelf noem, filosofietstocht naar Sevilla en weer terug.

leo wolff fiets stadhuis.jpg

Oorspronkelijk had ik het idee om naar Barcelona te fietsen, ook al een aardig stukje. Ik bedacht me dat ik niet terug wilde vliegen en zo ontstond het idee om een rondje te gaan maken. Eerst werd dat een rondje in Frankrijk. En al dromend en fantaserend werd het een rondje naar Zuid-Spanje. En daar bleef het ook bij, dromen en fantaseren. Want zoals dat wel vaker gaat als je iets nieuws, iets spannends wil gaan doen, had ook ik voldoende redenen bedacht waarom ik het vooral niet moest gaan doen. Geen goeie fiets, geen ervaring, geen …. noem maar op.

Tot ongeveer een half jaar geleden. Toen heb ik de mentale knop definitief op ‘ja’ gezet.  en dat bracht alles in beweging naar het punt waar ik nu ben. Ik ga.

Ik verheug me op een reis van verrassingen en uitdagingen. Van ontmoeten en ont-moeten. Van nieuwe uitzichten en inzichten.

Fietsen is voor mij zo veel meer dan alleen op de pedalen trappen, van A naar B gaan en kilometers maken. Fietsen is voor mij onlosmakelijk verbonden met vrijheid en met wie ik ben. Niet voor niets is mijn motto: ‘Ik fiets dus ik ben’.

Op mijn reis wil ik onderzoeken en ontdekken wat een lange fietstocht in je eentje met je doet. Die combinatie van fietsen, beetje mijmeren en nadenken, heb ik filosofietsen genoemd. Ik ben benieuwd of ik de goede levensvragen kan vinden en misschien ook wat antwoorden daarop. Daar begint filosofie mee: het stellen van de juiste vraag.

Om terug te komen op de vraag van het begin. Ben ik er klaar voor? Zo op het oog wel. De fiets is in orde, ik heb alle spullen die ik nodig heb, of denk nodig te hebben en ik heb een redelijke conditie. Bergop rijden heb ik al heel lang niet meer gedaan. Maar dat gaat vanzelf wennen als ik ze eenmaal tegenkom. Wat ik wel veel heb gedaan, is tegen de wind in fietsen. Daar ontkom je ook niet aan in de polders. En zoals Maarten Ducrot al eens zei: “Tegen de wind in fietsen is het horizontale bergop fietsen.”

Of ik er echt klaar voor ben, ach, dat gaan we wel zien. Ik vergelijk me met onze buurvrouw. Zij staat op het punt van bevallen. Zij en haar man hebben alles tot in de puntjes voorbereid, de kinderkamer is er klaar voor, ze kijken er naar uit. Maar op de bevalling zelf kun je je amper voorbereiden.

Lijkt me zo. Ik ben een man, wat weet ik daar nou van. Ik ga nu heus niet beweren dat mijn reis een drie maanden durende bevalling wordt. Ik zou niet durven en ik hoop het ook van niet. 

Wat het wel wordt, lees je in mijn columns die ik onderweg speciaal voor ZoGouds.nl schrijf. ZoGouds.nl volgt me de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk). En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

Over Leo Wolff

Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Sevilla (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. 

De podcast kun je beluisteren op anchor.fm/de-filosofietser,  Spotify en podcast.google.

Zijn verhalen vind je op leowolff.nl/ikfietsdusikben en op Facebook


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Koningsdag vandaag 16:48

Vlaggen op Koningsdag, hoe heurt het eigenlijk?

Op Koningsdag mag de vlag uit. Volgens het vlagprotocol van de overheid mag dit op deze dag - en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis - met een oranje wimpel.

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.