Advertorial Maak Gouda Duurzaam

De drie bestemmingen in het leven van Goudse Kerstboom

De Noorse boom staat soms aan de rand van een enorm bos of ergens in een Kongsbergse tuin en moet sowieso gekapt worden. De eigenaren vinden het vaak een grote eer dat de boom een tweede leven krijgt in Gouda en door tienduizenden mensen wordt bewonderd. Vandaag, maandag 8 januari, is de boom op de Markt weer afgetuigd en krijgt de boom een derde leven.

Kappen

Na het kappen gaat de boom met de vaste lijnvaart naar Rotterdam en vandaar naar de Markt. De boom zet niet alleen Gouda op de kaart als middelpunt van Gouda bij Kaarslicht, maar staat ook symbool voor de duurzame relatie met zusterstad Kongsberg. Al meer dan 68 jaar onderhouden de steden vriendschapsbanden, hoe mooi en duurzaam is dat in een tijd van geopolitieke spanningen.

Nadat de boom het middelpunt is geweest van het grootste evenement van Gouda en daarna nog een kleine maand voor winterse sferen en een glimlach heeft bezorgd bij tal van bewonderaars, worden de kerstballen uit de boom gehaald en samen met de 15.000 LED-lichtjes opgeslagen om het jaar erop weer te gebruiken.

Ieder jaar na afloop van de feestdagen eindigt de boom op een andere plek in Gouda die het hout goed kan gebruiken. Dit jaar is dat de Futseltuin in Korte Akkeren. In deze duurzame stadstuin, gemaakt door buurtbewoners, verzorgen kinderen en volwassenen een eigen stukje moestuin. Het ligt verborgen achter het Filmhuis en voor het buurthuis de Walvis aan het einde van de parkeerplaats.

Voorgaande jaren ging de boom onder meer naar de scouting of naar Depot24. Dit bedrijf op GOUDasfalt maakt onder andere houten meubelen van lokaal hout uit Zuid-Holland en dus ook van onze kerstboom. Klik hierop.

stammen bomen kerstbomen kongsberg depot24.jpg

Derde leven

Ook bij Depot24 krijgt de boom een derde leven, na een droogtijd van ca. 2 jaar. Dan wordt het hout verwerkt tot meubels en allerlei (gebruiks)voorwerpen.

Als je het leuk vindt, kun je zelf ook een kaarsenstandaard of iets anders kopen gemaakt van onze boom.

Zelfs de takken worden door groenverwerkingsbedrijf Wagro gecomposteerd tot grondverbeteraar en een deel wordt verwerkt tot ophogingsgrond.


Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels vandaag 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.