Mandeville Academy

Drie 'Soldaten van Oranje' voor het eerst bij elkaar, in Gouda

De Francois Vrancken-lezing 2023 werd afgelopen vrijdag uitgesproken door brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army) en de drie ridders en dragers van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman, Roy de Ruiter en Marco Kroon. Dit alles op initiatief van de Mandeville Academy.

soldaten van oranje op stoel.jpg

Uniek

De FVL2023 werd uitgesproken door de drie ridders Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland (vergelijkbaar met de Amerikaanse Congressional Medal of Honor). Uniek is dat alle ridders voor het eerst bijeen waren: Marco Kroon, Gijs Tuinman en Roy de Ruiter.

Daarnaast sprak brigade-generaal Akram Sameh (Afghan National Army).

De avond werd ingeleid door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. De ridders werden geïntroduceerd door de Goudse generaal Nico Tak (commandant Duits-Nederlandse legercorps).

leger nico tak luitenant-generaal klein.jpg

Generaal Nico Tak

De avond werd gemodereerd door H.P. Slappendel, docent Geopolitics bij Mandeville. Het thema was 'De prijs van vrijheid'. De avond werd muzikaal opgeluisterd door het orkest van de Koninklijke Marechaussee.

Nederlands staatsman

François Vrancken was een belangrijke Nederlandse staatsman die de Staten-Generaal soeverein maakte.

De François Vrancken-lezing is een initiatief van de hoogbegaafde studenten van Mandeville Academy. De lezing wordt jaarlijks in Gouda georganiseerd en uitgesproken door een persoon of organisatie die zich (inter) nationaal heeft onderscheiden op het gebied van vrijheid, democratie en rechtsstaat. De eerste Vrancken-lezing werd uitgesproken door Pieter Omtzigt. 

De naam FVL is gebaseerd op de Goudse pensionaris Francois Vrancken (1555-1617). Na de gewelddadige dood van Willem van Oranje (1584), wilde de Staten de soevereiniteit – die in handen was van Filips II – overdragen aan de koning van Frankrijk (Hendrik III) of de koningin van Engeland (Elizabeth I). Met de afzwering van Filips II in 1581 middels het Plakkaat van Verlatinghe was tenslotte de monarchie niet afgewezen. De positie van de koning was slechts vacant.

Het was de Goudse pensionaris Vrancken die – samen met Johan van Oldenbarnevelt – fel tegenstander was tegen een monarchaal systeem. In 1587 las hij zijn Deductie voor in de Staten. Dit betoog vormde het vertrekpunt van de Republiek en vormde de theoretische basis van onze vrijheid en soevereiniteit.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.