Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Eerlijk Winkelen maakt Goudse doorstart

Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan opende zaterdagmiddag op de Duurzaamheidsmarkt een mooi initiatief.  Dankzij ⁦‪@FairtradeGouda⁩ is er de website eerlijkwinkelengouda.nl waar je kan zien of een winkel Fair Trade, hergebruikte, biologische of lokale producten heeft. Zo wordt het makkelijker om eerlijk te winkelen!

fairtrade duurzame markt sint jan.jpg

Eerlijk Winkelen maakt daarmee een Goudse doorstart. Deze landelijke organisatie, een wegwijzer naar eerlijke winkels, werd in 2010 opgericht. Tijdens de topjaren waren 60 gemeenten met 1800 winkels aangesloten. Gouda behoorde daarbij.

Een paar jaar geleden ging het mis met de organisatie en bijbehorende website. De organisatie bestond geheel uit vrijwilligers en die zagen op een bepaald moment geen kans meer om het voort te zetten. Fairtrade Gouda vond het een verlies dat dit leuke initiatief verloren ging. Daarom besloot deze organisatie in Gouda een doorstart te maken met wat nu heet: Eerlijk Winkelen Gouda. De start was op 16 september in de St. Jan.

Druk op de knop

De wethouder lanceerde deze website, Eerlijk Winkelen Gouda, met een druk op de knop. Daarop verscheen de website op een groot scherm. De wethouder toonde zijn waardering voor dit initiatief van Fairtrade Gouda. ,,Deze website en eerder al de Eerste Fairtradestraat van Nederland (Lange Groenendaal) bewijzen de toonaangevende rol van Fairtrade Gouda.”

Volgens de wethouder is de gemeente Gouda zelf ook actief op dit terrein. Hij noemde de vorming van een Duurzaamheidsfonds en het feit dat de gemeente Gouda nu ook Global Goal gemeente is. Dat houdt in dat de gemeente de uitgangspunten van de 17 Global Goals (17 doelen om de wereld te verbeteren) ondersteunt.

Drijvende krachten

Drijvende krachten achter dit initiatief zijn Riet Peddemors en Elly Prinsenberg, beiden al vele jaren actief als vrijwilliger bij Fairtrade Gouda. Zij zorgden er destijds voor, dat Goudse winkeliers zich aansloten bij Eerlijk Winkelen.

,,Dat is allemaal verloren gegaan, ook de website en de app’, verklaren Elly en Riet. ,,Daarom zijn we begonnen met het benaderen van die oude bekenden. We hebben in totaal 25 winkels benaderd. Tot nu toe hebben 15 winkels positief gereageerd en die hebben zich nu aangesloten.”

Het gaat bij Eerlijk Winkelen niet alleen om winkels, die fairtrade artikelen verkopen. Een criterium is nu, dat die winkels biologische en tweedehands producten/artikelen verkopen. Daar is nog een nieuwe groep bijgekomen: winkels met streekproducten van lokale makers.

Elly en Riet optimistisch: ,,We verwachten dat die tien twijfelaars zich ook nog wel zullen aansluiten. Ze hoeven alleen maar naar ons toe te reageren.”

Criteria

De initiatiefnemers wijzen erop, dat de criteria ruimer zijn dan bij fairtrade alleen. Deze verruiming zit ‘m erin, dat ook artikelen met het keurmerk ‘Rainforest Alliance’ zich kunnen aansluiten.

Ook nieuwe winkels, die niet bij het landelijke EerlijkWinkelen waren aangesloten, kunnen zich voor het Goudse initiatief aanmelden. Dat kan bij info@eerlijkwinkelengouda.nl Nieuwe deelnemers krijgen de nieuwe sticker; daarvoor betalen zij €10. Dan worden ze ook vermeld op de website. De ‘oude’ winkels krijgen die nieuwe sticker gratis.

Een andere vrijwilliger van Fairtrade Gouda, Michael Oosterhout bouwde de nieuwe Goudse website. De lancering  gebeurde op zaterdag 16 september in de St.Jan tijdens de Duurzaamheidsmarkt. Twee wethouders waren hiervoor uitgenodigd: Thierry van Vugt en Michel van der Laan-Klijmij.

Elly en Riet hopen dat Michael er ook in slaagt om de speciale app te ontwerpen. ,,Het oude Eerlijk Winkelen werkte ook met een app en dat was ontzettend handig. Die was ook aangesloten op de gemeentelijke app Explore.” Maar het is nog lang niet zeker of en wanneer dit lukt.

De meeste van de straks aangesloten winkels bevinden zich in het Groenendaalkwartier, de beide Tiendewegen, Molenwerf, Nieuwehaven en Markt. Elly en Riet: ,,Eerlijk Winkelen was destijds een groot succes. Hopelijk kunnen we dat ook weer in Gouda bereiken.”


Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels vandaag 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.