Arwe Gallery

Expositie Painting is Present in ARWE Gallery

Philip Akkerman opent zondagmiddag 6 maart rond 16u00 de expositie Painting is Present in ARWE Gallery met als thema ‘de diversiteit van eigentijdse schilderkunst’. Er is tot en met 10 april werk te zien van jonge getalenteerde schilders, die ieder op eigen wijze het doek benaderen. De een laat poëtische overwegingen het beeld bepalen, de ander benadert het doek door met behulp van compositie, kleur en herkenbare structuren een eigen verhaal te vertellen. In de expositie Painting Present is goed te zien welke thema’s jonge schilders van nu bezighouden en hoe deze nieuwe generatie schilders duidelijk geïnspireerd is door hun voorgangers.  

Matthijs Jeuring (NL, 1997)

Dat Matthijs Jeuring zich laat inspireren door de gnostiek en het bovennatuurlijke valt onmiddellijk op als je zijn schilderijen bekijkt.  Jeuring hecht aan schijnbaar toeval en transcendentie, en gebruikt graag psychologische technieken en rituelen bij het ontstaan van zijn werk. In zijn droomachtige schilderijen toont hij een doorlopend narratief dat zich chronologisch lijkt te ontwikkelen. Het kan niet anders dan dat het heel persoonlijke uitingen van zijn onderbewustzijn zijn. De werkelijkheid daarin is paradoxaal. Zo kan een verlaten gebouw heel goed dienen als een laatste rustplek van een dier, maar het kan evengoed ook vruchtbare grond zijn voor haat en culturele decadentie. En daarmee doet hij een direct beroep op de verbeelding van de toeschouwer. Matthijs Jeuring beëindigde twee jaar terug zijn opleiding aan de afdeling Fine Art van de AKI in Enschede en werd in 2020 genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije schilderkunst.

Shimon Kamada (JP, 1997)

Gesterkt door zijn Japanse geboortegrond en het Nederlandse surrealisme, brengt Shimon Kamada in zijn schilderijen een vervreemdende beeldtaal naar voren, die niet meteen herkend wordt. In zijn werk mengt hij situaties uit het alledaagse leven met fantasievolle, droomachtige elementen.  Doordat zijn werk uit verschillende verhaallijnen en dito lagen bestaat, ontstaan er intrigerende connotaties. Mocht je in een van Kamada’s werken zijn staat van melancholische zinsbegoochelingen opmerken, dan bespeur je tegelijkertijd in datzelfde schilderij een nostalgische verhaallijn. Je krijgt als beschouwer een déjà-vu-gevoel alsof je zoiets al eerder hebt gezien, alleen is de context tussen  tijd en herinnering flink door elkaar geschud. Het schelle licht en de sinistere achtergrond in zijn schilderijen roepen daarnaast een droomachtige sfeer op. Shimon Kamada werd in Japan geboren en behaalde in 2020 zijn Bachelor of Fine Art diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Jonat Deelstra (NL, 1991)


Als kunstenaar heeft Jonat Deelstra een naïeve, ietwat duistere kijk op de wereld. Er moet volgens hem meer zijn dan het alledaagse leven. Vandaar dat hij in zijn werk ‘Het Magische’ tracht na te jagen; maar als dat eenmaal gevonden is, is dat voor hem  behoorlijk teleurstellend. Deelstra wil in zijn werk het mysterie van het menselijk bestaan doorgronden. Zijn schilderijen bevatten dan ook veel figuratie en symboliek; eigenlijk zijn het verhalen met protagonisten en antagonisten.  De verf druipt, de figuren en het landschap zijn zacht, bijna smeltend weergegeven. De verhouding tussen het positieve en het negatieve is daarbij volgens hem heel belangrijk: het werk moet kinderlijk en donker tegelijk zijn. Al observerend en werkend verrijkt hij zichzelf met een bredere kijk op de wereld, zolang hijzelf maar aan de goede kant staat. Zijn onderwerpen kunnen migratie, religie, bio-industrie of klimaatverandering zijn. Stuk voor stuk actuele thema’s, waarvan sommige heel urgent. Jonat Deelstra rondde in 2017 zijn opleiding in illustratie aan de HKU af, maar koos daarna het pad van autonome kunst. Hij werkt multidisciplinair en maakt daarbij gebruik van verschillende soorten verf, en onder andere keramiek, film, animatie, potlood, papier-maché en gips.


Naomi Mitsuko Makkelie (NL, 1992)


Het werk van Naomi Makkelie gaat over onsterfelijkheid. In haar schilderijen onderzoekt zij de bedoeling en ethische waarde van dit fenomeen. Ze neemt daarbij ook in ogenschouw hoe de toekomst en het verleden elkaar beïnvloeden op historisch, cultureel en wetenschappelijk niveau. Gebeurtenissen worden volgens haar voornamelijk gebrandmerkt als ‘goed’ of ‘slecht’ vanwege het tijdsgewricht waarin ze plaatsvinden. In haar schilderijen komen de noties van ‘goed’ en ‘slecht’ niet aan de orde, omdat het voor haar onmogelijk is te bepalen of een gebeurtenis dat stempel moet krijgen. Alleen de toekomst kan dat uitwijzen. Naomi Makkelie levert geen commentaar op de wereld, maar laat zich liever inspireren door de symboliek van de onderwerpen die ze voor haar schilderijen gebruikt. Onderwerpen die uit verschillende culturen afkomstig zijn. Zij presenteert ze vaak op een kinderlijke manier die soms met humor gepaard gaat. Naomi Makkelie behaalde haar Bachelor of Fine Art diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2018. In dat jaar werd haar ook de Buning Brongers prijs voor jonge beeldend kunstenaars toegekend.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.