GOUDasfalt, Ria Volk

Feestelijke afsluiting conservering Lange Arm GOUDasfalt

Na meer dan een jaar hard werken is zaterdagavond 6 mei de feestelijke afsluiting van het project ‘Conservering van de Lange Arm’ op GOUDasfalt.

Een flink aantal vrijwilligers van GOUDasfalt heeft hiervoor de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens de afsluiting geven vrijwilligers van de projectgroep rondleidingen om te laten zien wat er gedaan is. Daarnaast zal wethouder Michiel Bunnik een toespraak houden. Het programma start om 20u30 in het paviljoen Gouwestrand. Iedereen is van harte welkom.

Drie V's

De Lange Arm, de toevoerband, de lage en de hoge trechter vormen samen een gezichtsbepalend icoon voor Gouda en hét verbindende element op het terrein van GOUDasfalt. Voor de conservering van dit industrieel erfgoed nam een projectgroep van GOUDasfalt vanaf maart 2021 een groot deel van het werk op zich. De projectgroep had daarbij drie V's voor ogen: Veiligheid, Verven en Verlichten. Elke week klommen de vrijwilligers de Lange Arm in met staalborstels, krabbers en kwasten, ze lasten losse stukken vast en monteerden daarna de verlichting.

Stoer uiterlijk behouden

Onderhoud blijft natuurlijk nodig, maar alle achterstallige klussen aan de Lange Arm zijn geklaard. Daarbij is het ruige, stoere uiterlijk behouden gebleven. De Lange Arm is weer met recht een Gouds Icoon aan de Hollandsche IJssel, dat het verdient om niet alleen bij daglicht op te vallen, maar met de nieuwe verlichting ook na zonsondergang als baken te fungeren.

Succesvolle crowdfunding

De Lange Arm markeert de historie van het terrein van GOUDasfalt. Uit technisch onderzoek bleek indertijd dat het noodzakelijk was om actie te nemen om de Lange Arm te conserveren. Begin 2022 werd daarom een crowdfunding georganiseerd, zodat er naast een projectgroep, ook budget was voor externe expertise en inkoop van materialen. Meer dan 140 supporters en sponsors droegen een financieel steentje bij.

Zeldzame kraan

De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een van de beoordelingen is: ‘De Lange Arm is zeker zeldzaam.’ Met de conservering van de Lange Arm draagt GOUDasfalt bij aan het behoud van een markant icoon van Gouds industrieel erfgoed.      


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.

Gemeente vandaag 07:52

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.