Museum Gouda

Fotograaf Robert de Hartogh overleden, zijn laatste expo te zien in Gouda

De Rotterdamse fotograaf Robert de Hartogh (1942) is afgelopen weekeinde op 79-jarige leeftijd overleden. De Hartogh gaf arbeidsmigranten een podium. Zo fotografeerde hij vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda. Vanaf 23 april 2023 is De Mix Nederland ‘Bnadem’ in Museum Gouda en op Station Gouda te zien, met werk van Khalid Amakran (1991) en De Hartogh. Het wordt derhalve van de laatste zijn laatste tentoonstelling.

Vanaf 23 april 2023 is De Mix Nederland ‘Bnadem’ in Museum Gouda en op Station Gouda te zien, met werk van Khalid Amakran (1991) en Robert de Hartogh (1942). De Hartogh fotografeerde vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda. Amakran maakt een selectie uit dit oeuvre en laat zich door deze foto's inspireren tot nieuw werk.  De zoektocht naar een eigen identiteit staat hierbij centraal. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou?

Voor Amakran heeft dit project een grote persoonlijke drijfveer. Zijn vader is in 1972 als zogenaamde gastarbeider naar Nederland gekomen. De verhalen die hij over die tijd vertelt zijn vaak moedig en sterk. Maar Amakran ziet ook wat hierachter schuilgaat; een verhaal van een jongeman die zo goed als hij kon een leven op wilde bouwen voor zijn kinderen en familie. Met dit fotografieproject wil hij de verhalen van de generatie van zijn vader en hun kinderen vastleggen.

De tentoonstelling is nog in wording. Voor de expo is fotograaf Khalid Amakran nog op zoek naar millennials met Marokkaanse (groot-)ouders die hun verhaal willen vertellen. In een serie dubbelportretten gaat hij de eerste generatie Marokkanen in Nederland samen met hun kinderen en/of kleinkinderen vastleggen. In verschillende steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Gouda, creëert Amakran hiervoor komende weken pop-up studio’s. Aanmelden kan via hallo@khalidamakran.nl.

De tentoonstelling is onderdeel van De Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail, ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

Op de foto Robert de Hartogh samen met Khalid Amakran. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 12:06

Aangehouden man bedreigt en beledigt agenten en vernielt cel

Agenten hebben zaterdagavond een 33-jarige man in Lekkerkerk aangehouden voor bedreiging, vernieling en mishandeling. Doormiddel van een BTGV (benaderingstechniek gevaarlijke verdachte) werd de man door agenten aangehouden. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex in Gouda beledigde en bedreigde de man agenten. De verdachte heeft ook vernielingen in zijn cel in Gouda aangericht. 

Sport gisteren 11:39

Jarige Emma Wissing (Roei- en Zeil Gouda) Nederlands Kampioen dubbelvier

Emma Wissing (van Roei- en Zeil Gouda), Lotte Raben (Hunze), Milou Galdey (Iris) en Amelie van Sluis (Hemus) hebben afgelopen zondag 19met een zinderende eindsprint het NK roeien voor ploegen binnengehaald in een dubbelvier voor meisjes t/m 16 jaar (M16 4x). De enige andere Goudse overwinning was voor Anaïs van Alphen, die de M16 skiff (geen NK nummer) overtuigend in haar voordeel besliste. Daarnaast wisten de Goudse roeiers nog 5 NK-podiumplekken te bemachtigen.

Advertorial Theater gisteren 11:28

Showtje Ongeregeld improviseert De eigenzinnige improvisatie show

Het kan weer, het mag weer, ze willen weer, dus ze gaan weer… Showtje Ongeregeld speelt op zaterdag 25 mei een nieuwe Impro-show in Gouda Studio's aan de Oosthaven 12. Het showtje van Showtje Ongeregeld heet De eigenzinnige improvisatie show.

Opinie gisteren 11:17

Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Voetbal gisteren 10:46

Jodan Boys VR1 schrijft historie met kampioenschap van de hoofdklasse

Jodan Boys VR1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden van de hoofdklasse en promoveert daarmee naar het hoogste amateurniveau: De Topklasse. Dit na een mooi en goed voetbalseizoen. Met als bekroning een 4-0 thuisoverwinning op Jong Sparta voor pakweg 500 toeschouwers.

Dieren gisteren 10:22

Weet jij al wat jouw wijkbij is?

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.