Museum Gouda

Fotograaf Robert de Hartogh overleden, zijn laatste expo te zien in Gouda

De Rotterdamse fotograaf Robert de Hartogh (1942) is afgelopen weekeinde op 79-jarige leeftijd overleden. De Hartogh gaf arbeidsmigranten een podium. Zo fotografeerde hij vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda. Vanaf 23 april 2023 is De Mix Nederland ‘Bnadem’ in Museum Gouda en op Station Gouda te zien, met werk van Khalid Amakran (1991) en De Hartogh. Het wordt derhalve van de laatste zijn laatste tentoonstelling.

Vanaf 23 april 2023 is De Mix Nederland ‘Bnadem’ in Museum Gouda en op Station Gouda te zien, met werk van Khalid Amakran (1991) en Robert de Hartogh (1942). De Hartogh fotografeerde vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda. Amakran maakt een selectie uit dit oeuvre en laat zich door deze foto's inspireren tot nieuw werk.  De zoektocht naar een eigen identiteit staat hierbij centraal. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou?

Voor Amakran heeft dit project een grote persoonlijke drijfveer. Zijn vader is in 1972 als zogenaamde gastarbeider naar Nederland gekomen. De verhalen die hij over die tijd vertelt zijn vaak moedig en sterk. Maar Amakran ziet ook wat hierachter schuilgaat; een verhaal van een jongeman die zo goed als hij kon een leven op wilde bouwen voor zijn kinderen en familie. Met dit fotografieproject wil hij de verhalen van de generatie van zijn vader en hun kinderen vastleggen.

De tentoonstelling is nog in wording. Voor de expo is fotograaf Khalid Amakran nog op zoek naar millennials met Marokkaanse (groot-)ouders die hun verhaal willen vertellen. In een serie dubbelportretten gaat hij de eerste generatie Marokkanen in Nederland samen met hun kinderen en/of kleinkinderen vastleggen. In verschillende steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Gouda, creëert Amakran hiervoor komende weken pop-up studio’s. Aanmelden kan via hallo@khalidamakran.nl.

De tentoonstelling is onderdeel van De Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail, ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

Op de foto Robert de Hartogh samen met Khalid Amakran. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.