Groene Hart Ziekenhuis

GHZ ondertekent Green Deal Duurzame Zorg

Er wordt al hard aan gewerkt, maar de zorg moet nog duurzamer. Daarom heeft ook het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) afspraken gemaakt in de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Donderdag 28 maart is deze Green Deal ondertekend in het ziekenhuis.

Gezonder (leef)klimaat

Lodewijk de Beukelaar, voorzitter Raad van Bestuur: “Duurzaamheid heeft al enkele jaren onze aandacht. Onder aanvoering van diverse Green Teams zijn al mooie projecten gerealiseerd. Met het ondertekenen van de Green Deal nemen we nog meer onze verantwoordelijkheid en laten we zien dat we de zorg verder willen vergroenen. We willen echt actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen, minder afval te produceren en circulariteit te bevorderen. De komende jaren zijn doorslaggevend om de klimaatdoelen te halen. De zorgsector móét en kán duurzamer. Samen gaan we voor een beter en gezonder (leef)klimaat.”

Medicijnresten

Heleen van Dongen, gynaecoloog en voorzitter van het Centrale Green Team GHZ: “Klimaat, milieu en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de zorg zien we nu al patiënten met klachten als gevolg van klimaatverandering en milieuvervuiling, denk aan longklachten. Maar de zorg is zelf ook vervuilend. Zo verbruiken we veel grondstoffen en hebben we, zeker op de operatiekamers, veel afval. Daarnaast vervuilen medicijnresten het oppervlaktewater. Als we dit niet aanpakken, zal met de groter wordende vraag naar zorg, dit alleen maar toenemen.”

Green Teams

Het GHZ gaat dus nog verder verduurzamen, maar heeft de afgelopen jaren al veel mooie stappen gezet. “Er zijn al ruim 10 Green Teams op verschillende afdelingen. Deze medewerkers zijn ambassadeurs. Zij informeren, inspireren en activeren hun collega’s op het gebied van besparing en verduurzaming. Door slimme oplossingen en -net als thuis- simpele gedragsveranderingen zijn al mooie aanpassingen gedaan. Iedereen kan bijdragen: medewerkers, patiënten én bezoekers. We hebben in ons ziekenhuis immers allemaal een groen hart en dus een hart voor groen!”, besluit Van Dongen.

Meer informatie over de groene projecten in het GHZ? Kijk op www.ghz.nl/duurzaamheid

In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 hebben partijen, waaronder het ministerie van VWS, verzekeraars en de Groene Zorg Alliantie, doelen en acties afgesproken voor het verduurzamen van de zorgsector. Honderden zorgverleners, zorgverzekeraars en andere organisaties in de zorg doen mee. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.