Extinction Rebellion

Gouda heeft nu ook afdeling Extinction Rebellion

In Gouda is het afgelopen weekeinde een lokale afdeling opgericht van Extinction Rebellion (XR). XR is een internationale beweging van mensen die zeer ongerust zijn over de ongekende klimaat en ecologische crisis. Doel is op geweldloze wijze de overheid aan te zetten tot het invoeren van noodzakelijk beleid om de aarde leefbaar te houden.

De komende dagen zal een Goudse vertegenwoordiging van Extinction Rebellion al bij de volgende activiteiten zijn: 

25 mei: Ondersteuning van de rebellen die in etappes langs de A12 helemaal van Arnhem naar de grote demonstratie in Den Haag wandelen.

27 mei: Deelname aan deze demonstratie rond de A12 en Malieveld. Doel van de acties rond de A12 is dat de overheid stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie.

28 mei: Napraten over deze demonstratie via een zoom-meeting. 

juni: Festival Gouda Maakt Toekomst op GOUDasfalt.

In alle gevallen is er sprake van deelname op vrijwillige basis; dus ieder doet wat die wil en kan. "Strikte voorwaarde bij XR is dat onze activiteiten geweldloos blijven. We gaan voor creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties", aldus een woordvoerder. "Waarom? Omdat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om veranderingen tot stand te brengen. En we kunnen niet te langer ongerust blijven wachten: des te later we ingrijpen, des te erger zullen de gevolgen zijn van ons ‘veranderend’ klimaat."

Op 3 september houdt de Goudse afdeling een dag in Gouda waarop ze nieuwe rebellen verwelkomen en zich beraden op toekomstige activiteiten. "Natuurlijk gaan we deelnemen aan nationale, en misschien zelfs internationale activiteiten van XR, maar op lokaal niveau gaan we ons organiseren." 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.