Gouda herdenkt en viert Keti Koti

Gouda viert en herdenkt op zaterdag 1 juli opnieuw de afschaffing van de slavernij in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname.

Tijdens deze viering en herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. Samen met een Goudse werkgroep met daarin inwoners, culturele organisaties en ondernemers organiseert de gemeente het programma van Keti Koti. Iedereen is welkom om dit programma bij te wonen.

Het programma start om 11u30 bij het Huis van de Stad met nazaten van tot slaaf gemaakten en burgemeester Pieter Verhoeve, wethouder Anna van Popering-Kalkman en wethouder Michel Klijmij- van der Laan. Er is vervolgens een kranslegging.

In de middag is er tussen 14u00 - 18u00 een afwisselend cultureel programma in de Garenspinnerij met onder meer optredens van een zangkoor en een dansgroep. Kofi Ogun komt vertellen over de geschiedenis van de slavernij. Frida Winklaar Domacassé draagt een gedicht voor uit haar gedichtenbundel. In het programma wordt 2 minuten stilte gehouden ter herdenking en uit respect voor de tot slaaf gemaakte mensen. Ook houdt burgemeester Pieter Verhoeve een toespraak.

Keti Koti dialoog tafel.jpg

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over Keti Koti is te vinden op www.goudainclusief.nl. Toegang tot Keti Koti is gratis. Aanmelden kan via slavernijverleden@gouda.nl.

Herdenkingsjaar slavernijverleden
Dit jaar het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is een bijzonder jaar, omdat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Gouda herdenkt het slavernijverleden het hele jaar door met allerlei activiteiten. De activiteiten worden georganiseerd door inwoners, ondernemers en organisaties in de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld activiteiten vanuit de Goudse Schouwburg, het Filmhuis, Stichting 21 maart, de Garenspinnerij, de Raad van Kerken, Museum Gouda en een aantal betrokken inwoners. Het programma is binnenkort te vinden op www.goudainclusief.nl

Keti Koti
'Keti Koti’ is Surinaams voor “ketenen gebroken” en vindt landelijk elk jaar plaats op 1 juli. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Pieter Verhoeve: “Gouda wil een veelkleurige en sociale stad zijn, waarin iedereen gelijkwaardig is en iedere Gouwenaar mee kan doen. Gouda kijkt open en eerlijk naar haar verleden, ook het slavernijverleden. We vinden het belangrijk dat kennis van dit verleden wordt overgedragen en herdacht, samen met de stad.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.