Advertorial Evenementen

Keramiekmarkt en route tijdens Goudse Keramiek Dagen

Tijdens Hemelvaart, op donderdag 18, en vrijdag 19 mei, vinden de Goudse Keramiekdagen plaats in Gouda. Voor de 46ste keer alweer, staat de markt in Gouda dan vol met kramen van keramisten die hun beste werk tonen.

evenement goudse keramiekdagen plein publiek.jpg

Europa

Vanuit heel Europa maar ook vooral Nederland komen keramisten hun werk verkopen. Sommige keramisten komen van ver, helemaal uit Lithouwen of Spanje, maar ook Belgische en Duitse keramisten willen graag naar Gouda komen.

Keramisten komen graag, vanwege de sfeer op de markt, en de toeloop van de vele koopgrage bezoekers. Maar ook het ontmoeten van collegas is belangrijk voor de keramist en de inspiratie over en weer.

Daarnaast kunnen keramisten zich aan elkaar meten, door te strijden om de hoogste vaas of de breedste schaal tijdens de openbaren draaiwedstrijden waar de goudse keramiek markt ook om bekend staat.

Gemeente Gouda steunt de keramiekmarkt

De Gemeente Gouda steunt de keramiek markt van harte, onder meer door een keramiekprijs ter beschikking te stellen voor de Goudsekeramiekdagen.

In de burgerzaal van het stadhuis is een tentoonstelling met topstukken van de deelnemende keramisten, dit jaar naar het thema: Nieuw leven.

Een vakjury beoordeelt de ingeleverde topstukken van de keramisten wat resulteert in drie prijzen.

Daarnaast mag ook het publiek kiezen welk stuk ze het beste vinden, en ook daarvoor worden drie prijzen uitgereikt op vrijdagmiddag.

evenement goudse keramiekdagen kraam publiek.jpg

Demonstraties

Er vinden demonstaties plaats van boetseren en plateelschilderen.

In een tent op de markt toont Trudy Ottenspeer het plateelschilderen dat zo'n traditie heeft in Gouda, en Carien van Dongen laat zien wat boetseren inhoudt in dezelfde tent.

Op de Kleiweg en de Lange Tiendeweg zijn ook draaidemonstraties te bewonderen.

Recht voor het historische stadhuis op het podium zijn er de hele twee dagen lang wedstrijden te zien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Sommige keramisten hebben speciaal geoefend in de hoop te kunnen winnen, dus dat wordt spannend.

Kinderen kunnen onder deskundige begeleiding komen kleien op de markt. Er zijn kramen beschikbaar met schorten en water en sponzen en daarmee is er alle ruimte voor eenieder zijn fantasie de vrije loop te geven. De kinderen kunnen zelfs een poging wagen op de draaischijf.

Keramiekroute

Door de binnenstad is een keramiekroute te genieten, met verschillende galeries en ateliers, die voor de gelegenheid keramiek tonen. Zo kan men meer zien van de mooie binnenstad van Gouda en diverse keramisten wiens werk zich minder leent voor de keramiekmarkt.

Ook in het Museum Gouda dat onderdeel is van de route, zijn topstukken te zien van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot art deco, van klassiek tot modern. Van de Nederlandse Keramiek Opleiding is in het museum een tentoonstelling te zien van de tweedejaars studenten, die met het thema 'insecten' hebben gewerkt.

Op donderdag tussen 14u00 en 16u00 kan je langskomen bij het Blomatelier dat ook op de markt staat, en als je een mooie schaal hebt, gekocht op de markt bijvoorbeeld, of  mee van huis, dan kan je gratis een workshop meedoen voor alleen de materiaalkosten, om deze schaal met een ikebana achtige combinatie te leren schikken.

Muziekuitvoeringen

In het historisch stadhuis dat voor de gelegenheid ter bezichtiging open is tijdens de Goudse Keramiek Dagen, zijn muziekuitvoeringen zowel als op de markt en in de burgerzaal.

De markt wordt geopend  met de klanken van een carillonconcert gegeven door Boudewijn Zwart.

Om 13u00 uur geeft de Stedelijke Harmonie Caecilia een concert van het bordes van het stadhuis.

Inloopconcerten in het Stadhuis door Kamerorkest Midden Holland om 14.00 en 15.00 uur.

Op vrijdag 19 mei geeft het seniorenorkest van de Goudse Harmonie de Pionier een concert om 12u30 vanaf het bordes van het Stadhuis.

Op de markt buiten is doorlopend draaiorgelmuziek te beluisteren van Adrie Vergeer met zijn orgel 'De Panfluiter'.

En in de burgerzaal, waar de tentoonstelling van de keramisten te bezichtigen is, speelt Jadi Peperzak een gevarieerde gitaarmuziek programma.

Zie ook www.goudsekeramiekdagen.nl

banner goudse keramiekdagen side.jpg

 

 


Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.