Robin Utrecht/MIND US

Koningin Máxima was vandaag op visite bij De Goudse Waarden

Hare Majesteit Koningin Máxima was dinsdagmiddag in Gouda op bezoek. Als erevoorzitter van Stichting MIND Us ging zij in gesprek over sporten en mentale gezondheid bij jongeren. Het bezoek vond plaats op scholengemeenschap De Goudse Waarden. Aan tafel zaten diverse gasten, waaronder Goudse jongeren, Gro-up en wethouder Anna van Popering-Kalkman.

koningin maxima de goudse waarden.jpg

Gro-up

Wethouder Van Popering: ‘Bewegen en sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, ook mentaal draagt het bij. Dat zien we in Gouda ook, en daarom zetten we daar ook stevig op in. Door buurtsport van Gro-up bijvoorbeeld. Maar ook door urban sports mogelijk te maken en financiële ondersteuning te bieden. Het is heel eervol dat Koningin Máxima, samen met Stichting MIND Us, Gouda uitgekozen heeft voor een werkbezoek hierover.’

Stichting MIND Us

MIND Us wil zorgen dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Dat doen zij onder andere door contacten te leggen, en (vernieuwende) initiatieven te stimuleren. Met bijeenkomsten zoals die van vandaag zorgen zij dat jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Rolmodellen uit de (top)sport

Koningin Máxima sprak met jongeren, sportorganisaties, wetenschappers en topsporters. Die gesprekken gingen dieper in op de rol die coaches en begeleiders spelen als gesprekspartner voor jongeren. Zij gaven aan dat zij vaak in een vroeg stadium mentale problemen bij hun sporters signaleren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt werd toegelicht wat sporten doet voor je mentale gezondheid. Ook lieten jongeren en een aantal voormalig topsporters zien wat de kracht van rolmodellen uit de (top)sport kan zijn; hoe gaan zij om met mentale problemen en hoe maken ze die bespreekbaar?

koningin maxima de goudse waarden helden.jpg

 

Ontwikkelen van zelfvertrouwen

Er werd niet alleen gesproken tijdens het bezoek aan Gouda, drie initiatieven die zich richten op sport en mentale gezondheid kregen de kans zich te presenteren. Zo liet Project Comeback zien hoe een een topsporter en een jongerencoach samen gastcolleges en sportlessen geven op scholen om mentale problemen bespreekbaar te maken bij de leerlingen. Profive begeleidt - ook op mentaal vlak - jongeren die op zoek zijn naar hun talenten in het voetbal. Als laatste liet SPORT•GOUDA in samenwerking met Gro-up-Buurtwerk zien hoe zij Buurtsport 12+ inzetten in de wijk, zodat jongeren in hun eigen omgeving samen kunnen bewegen, ontmoeten en werken aan hun veerkracht.

Mooie bijeenkomst

Wethouder Van Popering kijkt terug op een mooi bezoek. ‘Het is altijd belangrijk om niet alleen óver, maar ook mét jongeren te spreken. Daarom was de aanwezigheid van de Goudse jongeren extra waardevol. Mooi ook om te zien hoe warm en betrokken Koningin Máxima was. Het maakte nog eens extra duidelijk hoe belangrijk sport en bewegen is voor je mentale gezondheid.

Dat is voor volwassenen natuurlijk niet anders. Daarom zetten wij vol in op het mogelijk maken van sport en bewegen voor iedereen in Gouda. Bijvoorbeeld ook door komend jaar voor het eerst een Blue Monday Run te organiseren in onze stad, een sponsorloop om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Ik ren zelf natuurlijk ook mee. Ik zie er al naar uit!’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.