Robin Utrecht/MIND US

Koningin Máxima was vandaag op visite bij De Goudse Waarden

Hare Majesteit Koningin Máxima was dinsdagmiddag in Gouda op bezoek. Als erevoorzitter van Stichting MIND Us ging zij in gesprek over sporten en mentale gezondheid bij jongeren. Het bezoek vond plaats op scholengemeenschap De Goudse Waarden. Aan tafel zaten diverse gasten, waaronder Goudse jongeren, Gro-up en wethouder Anna van Popering-Kalkman.

koningin maxima de goudse waarden.jpg

Gro-up

Wethouder Van Popering: ‘Bewegen en sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, ook mentaal draagt het bij. Dat zien we in Gouda ook, en daarom zetten we daar ook stevig op in. Door buurtsport van Gro-up bijvoorbeeld. Maar ook door urban sports mogelijk te maken en financiële ondersteuning te bieden. Het is heel eervol dat Koningin Máxima, samen met Stichting MIND Us, Gouda uitgekozen heeft voor een werkbezoek hierover.’

Stichting MIND Us

MIND Us wil zorgen dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Dat doen zij onder andere door contacten te leggen, en (vernieuwende) initiatieven te stimuleren. Met bijeenkomsten zoals die van vandaag zorgen zij dat jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Rolmodellen uit de (top)sport

Koningin Máxima sprak met jongeren, sportorganisaties, wetenschappers en topsporters. Die gesprekken gingen dieper in op de rol die coaches en begeleiders spelen als gesprekspartner voor jongeren. Zij gaven aan dat zij vaak in een vroeg stadium mentale problemen bij hun sporters signaleren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt werd toegelicht wat sporten doet voor je mentale gezondheid. Ook lieten jongeren en een aantal voormalig topsporters zien wat de kracht van rolmodellen uit de (top)sport kan zijn; hoe gaan zij om met mentale problemen en hoe maken ze die bespreekbaar?

koningin maxima de goudse waarden helden.jpg

 

Ontwikkelen van zelfvertrouwen

Er werd niet alleen gesproken tijdens het bezoek aan Gouda, drie initiatieven die zich richten op sport en mentale gezondheid kregen de kans zich te presenteren. Zo liet Project Comeback zien hoe een een topsporter en een jongerencoach samen gastcolleges en sportlessen geven op scholen om mentale problemen bespreekbaar te maken bij de leerlingen. Profive begeleidt - ook op mentaal vlak - jongeren die op zoek zijn naar hun talenten in het voetbal. Als laatste liet SPORT•GOUDA in samenwerking met Gro-up-Buurtwerk zien hoe zij Buurtsport 12+ inzetten in de wijk, zodat jongeren in hun eigen omgeving samen kunnen bewegen, ontmoeten en werken aan hun veerkracht.

Mooie bijeenkomst

Wethouder Van Popering kijkt terug op een mooi bezoek. ‘Het is altijd belangrijk om niet alleen óver, maar ook mét jongeren te spreken. Daarom was de aanwezigheid van de Goudse jongeren extra waardevol. Mooi ook om te zien hoe warm en betrokken Koningin Máxima was. Het maakte nog eens extra duidelijk hoe belangrijk sport en bewegen is voor je mentale gezondheid.

Dat is voor volwassenen natuurlijk niet anders. Daarom zetten wij vol in op het mogelijk maken van sport en bewegen voor iedereen in Gouda. Bijvoorbeeld ook door komend jaar voor het eerst een Blue Monday Run te organiseren in onze stad, een sponsorloop om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Ik ren zelf natuurlijk ook mee. Ik zie er al naar uit!’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.