Koninklijke Onderscheiding voor drie Goudse raadsleden

Bij het afscheid van de gemeenteraad maandagavond zijn Ed de Lange, Mohamed Mohandis en Huibert van Rossum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding kregen zij voor hun langdurige inzet als volksvertegenwoordiger. De versierselen kregen zij uitgereikt door burgemeester Pieter Verhoeve.  

Afgelopen maandag namen 14 raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Burgemeester Verhoeve bedankte ieder voor hun intensieve inzet als volksvertegenwoordiger. De raadsleden die drie raadsperiodes of langer volksvertegenwoordiger zijn geweest, kregen uit handen van burgemeester Verhoeve een koninklijke onderscheiding.

Ed de Lange is bijna 20 jaar raadslid geweest namens Gouda’s 50+ partij. Deze lokale partij richtte hij in 1997 op. In mei 2002 kwam hij in de gemeenteraad en werd hij tevens fractievoorzitter.

Op 16 maart 2006 werd Mohamed Mohandis voor het eerst beëdigd als raadslid. Mohandis is in totaal 10,5 jaar raadslid geweest in Gouda voor de Partij van de Arbeid. Van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 is Mohandis lid geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de PvdA, waarna hij in 2018 opnieuw verkozen werd als raadslid voor de PvdA in Gouda.

Huibert van Rossum is 12 jaar raadslid geweest namens het CDA, tevens was hij fractievoorzitter. De expertise die hij binnenbracht vanuit zijn werk bij het Rotterdamse Havenbedrijf zette van Rossum in de gemeenteraad in op dossiers als energietransitie, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

Zilveren stadhuisspeld

Er namen meer raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Ook Astrid van Eersel was meer dan 3 raadsperiodes volksvertegenwoordiger in Gouda. Omdat zij in 2007 al een Koninklijke onderscheiding had ontvangen voor haar maatschappelijke inzet, ontving zij uit handen van burgemeester Verhoeve een zilveren stadhuisspeld. Van maart 1998 tot 2006 was zij 2 raadsperiodes lid namens de VVD. In 2010 werd zij beëdigd als raadslid voor Gouda’s 50+partij, waarvan zij van 2018 tot de zomer van 2021 tevens fractievoorzitter was. Sinds afgelopen zomer was zij fractievoorzitter van Onafhankelijk Gouda (afsplitsing). 

Vervolgens werd er ook afscheid genomen van Petra Hamm (CU), Marc de Groot (VVD), Marja van Dijk (Gouda Vitaal), Niels Honkoop (CDA), Annemieke Mul (GroenLinks), Eppy Boschma (CDA), Wout Schonewille (CU), Christiaan Quik (CU), Lenny Roelofs (SP), Jacques Rozendaal (SGP).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.