Koninklijke Onderscheiding voor drie Goudse raadsleden

Bij het afscheid van de gemeenteraad maandagavond zijn Ed de Lange, Mohamed Mohandis en Huibert van Rossum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding kregen zij voor hun langdurige inzet als volksvertegenwoordiger. De versierselen kregen zij uitgereikt door burgemeester Pieter Verhoeve.  

Afgelopen maandag namen 14 raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Burgemeester Verhoeve bedankte ieder voor hun intensieve inzet als volksvertegenwoordiger. De raadsleden die drie raadsperiodes of langer volksvertegenwoordiger zijn geweest, kregen uit handen van burgemeester Verhoeve een koninklijke onderscheiding.

Ed de Lange is bijna 20 jaar raadslid geweest namens Gouda’s 50+ partij. Deze lokale partij richtte hij in 1997 op. In mei 2002 kwam hij in de gemeenteraad en werd hij tevens fractievoorzitter.

Op 16 maart 2006 werd Mohamed Mohandis voor het eerst beëdigd als raadslid. Mohandis is in totaal 10,5 jaar raadslid geweest in Gouda voor de Partij van de Arbeid. Van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 is Mohandis lid geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de PvdA, waarna hij in 2018 opnieuw verkozen werd als raadslid voor de PvdA in Gouda.

Huibert van Rossum is 12 jaar raadslid geweest namens het CDA, tevens was hij fractievoorzitter. De expertise die hij binnenbracht vanuit zijn werk bij het Rotterdamse Havenbedrijf zette van Rossum in de gemeenteraad in op dossiers als energietransitie, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

Zilveren stadhuisspeld

Er namen meer raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Ook Astrid van Eersel was meer dan 3 raadsperiodes volksvertegenwoordiger in Gouda. Omdat zij in 2007 al een Koninklijke onderscheiding had ontvangen voor haar maatschappelijke inzet, ontving zij uit handen van burgemeester Verhoeve een zilveren stadhuisspeld. Van maart 1998 tot 2006 was zij 2 raadsperiodes lid namens de VVD. In 2010 werd zij beëdigd als raadslid voor Gouda’s 50+partij, waarvan zij van 2018 tot de zomer van 2021 tevens fractievoorzitter was. Sinds afgelopen zomer was zij fractievoorzitter van Onafhankelijk Gouda (afsplitsing). 

Vervolgens werd er ook afscheid genomen van Petra Hamm (CU), Marc de Groot (VVD), Marja van Dijk (Gouda Vitaal), Niels Honkoop (CDA), Annemieke Mul (GroenLinks), Eppy Boschma (CDA), Wout Schonewille (CU), Christiaan Quik (CU), Lenny Roelofs (SP), Jacques Rozendaal (SGP).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Actie gisteren 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente gisteren 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.