Sint Janskerk

Liturgische muziek voor de Stille Week in Sint Janskerk

Sopranen Nanette Mans en Anne Kan, voeren samen met ⁦‪stadsorganist Gerben Budding, op zaterdag 30 maart om 16u00 de Leçons de Ténèbres van François Couperin uit in de Sint Janskerk. Liturgische muziek voor de Stille Week, gebaseerd op teksten uit het bijbelboek Klaagliederen.

Leçons de Ténèbres

Sopranen Anne Kan, Nanette Mans en stadsorganist Gerben Budding verzorgen een bijzonder Passieconcert in de Goudse Sint-Jan. Op het programma staan de Leçons de Ténèbres van Francois Couperin, liturgische muziek voor de stille week, gebaseerd op teksten uit het bijbelboek Klaagliederen.

In 1714 publiceerde François Couperin zijn drie Leçons de ténèbres pour le Mercredi Saint. Het betreft liturgische muziek voor de goede week, gebaseerd op het bijbelboek Klaagliederen. Couperin stond hiermee in een oude traditie. Zo bepaalde het concilie van Trente in de tweede helft van de 16e eeuw welke teksten uit het Oude Testament gezongen moesten worden op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Helaas is een deel van de muziek van Couperin verloren gegaan. 

Anne Kan begon haar zangcarrière op haar negende aan de Kathedrale koorschool te Utrecht, waarna ze in het Kathedrale koor Utrecht zong, en het daaraan verbonden Capella Catherina. Beide koren hebben verschillende prijzen op korenfestivals mogen ontvangen.

Na de middelbare school is ze voor haar biomedische studie naar Engeland vertrokken; Het land van de koortraditie. Behalve dat ze daar lid was van meerdere koren, binnen en buiten de kerkelijke traditie, heeft ze ook muziek vakken kunnen volgen waaronder “singing performance” onder de bezielende leiding van Barbara Dix van de Southport music academy. Naast haar deelname in koren is zij als solist te horen geweest in onder andere Handels Messiah, Bach’s magnificat, Mozart’s Zauberflote en in de rol van Belinda in Purcells Dido & Anaeas.

In 2003 kwam Anne weer terug naar Nederland om in Utrecht een Master en PhD te halen, tegenwoordig werkt ze als Dr. Kan bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum in het UMC Utrecht. Naast haar werk ligt haar hart bij het zingen. Zo zingt ze in het koor MUSA onder leiding van Peter Dijkstra en is ze regelmatig als solist of in ensemble te horen in de zaterdagmiddag muziek van de Dom.

Sopraan Nanette Mans studeert momenteel klassieke zang aan het Codarts conservatorium in Rotterdam bij bariton Henk Neven. Nanette was solist in onder andere The Messiah van Händel, het Stabat Mater van Pergolesi, diverse cantates, waaronder het Weihnachtsoratorium van Bach en de Paulus van Mendelssohn. Ook in de kamermuziek is Nanette zeer actief. Zo vormt ze sinds 2018 een sopraan-orgelduo met organist Gerben Budding en daarnaast een liedduo met pianist Mieke Verduijn. Als solist ontving Nanette masterclasses van Margreet Honig, Christianne Stotijn, Sophie Karthäuser en Marcel Reijans. Eerder ontving ze privélessen van sopraan Tamar Niamut. Daarnaast volgt ze samen met pianist Mieke Verduijn de Udo Reinemann International Masterclasses. Haar passie voor zingen ontstond bij ensemblezang, waardoor Nanette veel ervaring heeft op dat gebied. Momenteel zingt ze bij Vocaal Ensemble Piacevole (Gerben Budding), gespecialiseerd in oude muziek en het Ars Musica Kamerkoor (Patrick van der Linden). Nanette is zangpedagoog en geeft les op de Koorschool van Stichting Ars Musica en is stemcoach voor ensembles. Daarnaast heeft ze een eigen lespraktijk. 

Organist Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan. 

Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans. Hij is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding). Hij won prijzen op diverse internationale orgelconcoursen en maakte verschillende cd’s.

Zie verder https://sintjan.com/concerten_evenement/lecons-de-tenebres/


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels vandaag 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.