Gerda den Hollander

Lopers AV Gouda brengen Vrijheidsvuur naar Markt Gouda

De bevrijdingsvuurestafette bracht al hardlopend in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Hotel de Wereld in Wageningen naar het Stadhuis van Gouda. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda en haar gasten zorgen rond 9u00 tijdens een Vrijheidsontbijt voor een feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda en het Vrijheidsvuur.

bevrijding vuur markt gouda.jpg

Hotel de Wereld

Bij Hotel de Wereld in Wageningen werd om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurde op het 5 Mei Plein door de 96-jarige Britse veteraan Marie Scott en burgemeester Floor Vermeulen. Het tijdstip van het ontsteken markeert de overgang van het herdenken op de Nationale Herdenkingsdag naar het vieren van de vrijheid op Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding vieren van de Duitse bezetting in 1945.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurt traditioneel bij Hotel de Wereld. In dit hotel werden op 5 mei 1945 de onderhandelingen gevoerd over de overgave van de Duitse troepen in de dan nog bezette gebieden van ons land. Voor het hotel werd gekozen omdat het op het toenmalige front lag. Een dag later werd het capitulatiedocument ondertekend in de aula van de landbouwhogeschool in Wageningen.

Eerste vrouwelijke veteraan

Scott is de eerste vrouwelijke oud-militair die het Bevrijdingsvuur ontsteekt bij Hotel de Wereld. Ze zat bij de verbindingsdienst van het Britse leger in Portsmouth. Op en na D-Day, de geallieerde landing op de stranden van Normandië op 6 juni 1944, gaf zij berichten door aan het front.

Ze reisde woensdag samen met vijftien andere Britse veteranen naar Nederland om de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Zij gaan vandaag ook voorop in het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, waar zo'n 1500 veteranen van allerlei Nederlandse missies aan meedoen.

Zo'n 1700 estafettelopers uit 97 gemeenten gingen vanuit Wageningen het land in met fakkels om het vuur te verspreiden. Zo ook naar Gouda. Het wordt onder meer naar de veertien Bevrijdingsfestivals gebracht. Bevrijdingsdag wordt traditioneel afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.