Gerda den Hollander

Lopers AV Gouda brengen Vrijheidsvuur naar Markt Gouda

De bevrijdingsvuurestafette bracht al hardlopend in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Hotel de Wereld in Wageningen naar het Stadhuis van Gouda. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda en haar gasten zorgen rond 9u00 tijdens een Vrijheidsontbijt voor een feestelijk onthaal van de lopers van AV Gouda en het Vrijheidsvuur.

bevrijding vuur markt gouda.jpg

Hotel de Wereld

Bij Hotel de Wereld in Wageningen werd om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurde op het 5 Mei Plein door de 96-jarige Britse veteraan Marie Scott en burgemeester Floor Vermeulen. Het tijdstip van het ontsteken markeert de overgang van het herdenken op de Nationale Herdenkingsdag naar het vieren van de vrijheid op Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding vieren van de Duitse bezetting in 1945.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurt traditioneel bij Hotel de Wereld. In dit hotel werden op 5 mei 1945 de onderhandelingen gevoerd over de overgave van de Duitse troepen in de dan nog bezette gebieden van ons land. Voor het hotel werd gekozen omdat het op het toenmalige front lag. Een dag later werd het capitulatiedocument ondertekend in de aula van de landbouwhogeschool in Wageningen.

Eerste vrouwelijke veteraan

Scott is de eerste vrouwelijke oud-militair die het Bevrijdingsvuur ontsteekt bij Hotel de Wereld. Ze zat bij de verbindingsdienst van het Britse leger in Portsmouth. Op en na D-Day, de geallieerde landing op de stranden van Normandië op 6 juni 1944, gaf zij berichten door aan het front.

Ze reisde woensdag samen met vijftien andere Britse veteranen naar Nederland om de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Zij gaan vandaag ook voorop in het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, waar zo'n 1500 veteranen van allerlei Nederlandse missies aan meedoen.

Zo'n 1700 estafettelopers uit 97 gemeenten gingen vanuit Wageningen het land in met fakkels om het vuur te verspreiden. Zo ook naar Gouda. Het wordt onder meer naar de veertien Bevrijdingsfestivals gebracht. Bevrijdingsdag wordt traditioneel afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.