Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Na hitte nu orkaan op komst: Goudse scouts jamboree Zuid-Korea breken tenten op

De tienduizenden scouts, waaronder drie uit Gouda, op het internationale scoutingevenement in Zuid-Korea moeten eerder het kamp verlaten. De organisatie van de World Scout Jamboree heeft dat besloten vanwege naderend noodweer door een orkaan.

Volgens de weersverwachting krijgt het land vanaf woensdag te maken met hevige regen en windstoten, nadat het eerder te kampen had met een hittegolf.

Het evenement zou tot zaterdag duren. De deelnemers (waaronder drie Gouwenaars van Scouting Jan van Hoof en scouting Wilo) vertrekken morgen van het kampeerterrein in het zuidwesten van het land naar de hoofdstad Seoul. De scouts zullen daar in hotels opgevangen worden. Daar zullen de scouts een alternatief programma volgen.

Afgelopen weken was het meerdere dagen tegen de 38 graden, waardoor honderden scouts onwel werden. Ook acht Nederlandse scouts moesten behandeld worden in een noodhospitaal. Daarna heeft de organisatie gezorgd voor meer schaduwplekken, airconditioning en medisch personeel.

Vorige week maakte de Britse scouting al bekend om met hun 4000 deelnemers eerder van het kamp te vertrekken vanwege de hitte en om de druk op de organisatie te verlichten. Ook Amerikaanse scouts maakten in het weekend bekend te zullen vertrekken.

Scouting Nederland zag toen geen reden om ook het kamp te verlaten. Op het evenement, dat eens in de vier jaar wordt gehouden, zijn ruim 40.000 jonge scouts van over de hele wereld aanwezig. Onder hen zijn 2000 Nederlandse jongeren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.