Open Monumentendag Gouda laat erfgoed leven en spreken

Open Monumentendag Gouda 2023 is dit keer alleen op zaterdag 9 september van 10u00 tot 17u00. Het thema van dit jaar is levend erfgoed, laat monumenten spreken! Gezien dit thema is dit jaar extra veel aandacht gegeven aan de verhalen over de monumenten. Onze verbeelding wordt erdoor aangemoedigd en monumenten komen tot leven.

Een reeks van activiteiten is georganiseerd waarmee de organisatie van Open Monumentendag Gouda de monumenten laten spreken. Verbinding is hierbij gezocht met typisch Goudse tradities en gebruiken.

Theater, Foto, Film en Muziek

Meerdere keren op de dag worden eenakters opgevoerd bij het Tolhuis (De Tollenaar), bij Kleintheater Zwaan (De drie Stadswijzen), bij De Vier Gekroonden (Steenhouwers en Metselaars) en bij de Asschuur (De Asschuurbouwer).

Er is muziektheater in de Garenspinnerij, demonstraties in het Sluizencomplex (Donkere Sluis) en de Museumhaven (Museumwerf). Film- en fotovertoningen zijn er in het Brugwachtershuisje, Arti Legi en Concordia. Muziek en zang zijn de beluisteren in de St. Jans-kerk, Concordia, Arti Legi en De Lichtwijzer.

De Galerie de Hollandse Maagd laat diverse kunstenaars aan het werk zien. In de Agnietenkapel is een 360 graden vertoning op drie schermen van de historische tijdreis door Gouda. In het Stadhuis wordt de Gouda Tijdmachine gedemonstreerd.

Nieuw

Altijd leuk en interessant zijn de nieuwe monumenten in ons programma. Deze keer zijn dat: Den Gouden Vijsel (Lange Tiendeweg 40), Kegelbaan (Spieringstraat), Woonhuis met de Brug (Peperstraat 1), Voormalige Bewaarschool (Peperstaat 16e) en de Siroopwafelfabriek Kamphuisen (Naaierstaat 32a) waar ook het productieproces is te zien.

Voor het eerst sinds jaren is Museum Gouda tijdens Open Monumentendag weer gratis toegankelijk.

Informatie

Tijdens Open Monumentendag is Het Centrale informatie- en Servicepunt  in de Agnietenkapel. Daar is het programmaboekje de verkrijgen met een inlegvel met het laatst bijgewerkte overzicht van alle activiteiten.

Bij een groot aantal monumenten worden verhalen verteld, rondleidingen verzorgd en zijn informatiebladen beschikbaar.

De programmaboekjes liggen reeds nu al klaar bij de VVV in De Waag op de Markt en bij boekhandels, bladenwinkels, bibliotheken en hotels. Daarnaast is het programma (in uitgebreide vorm) te raadplegen op de plaatselijke website www.monumentenstad.nl of via de landelijke website www.openmonumentendag.nl/gouda. Het boekje is ook te downloaden via www.monumentenstad.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 11:39

Vrolijk, veilig en fit blijven fietsen? Doe 2 mei mee aan Doortrapdag

We willen allemaal graag fit ouder worden. Natuurlijk willen we ook graag blijven fietsen! Voor personen van 65 jaar of ouder die graag veilig willen blijven fietsen (met elektrische of gewone fiets) biedt SPORT•GOUDA een zogeheten  'Doortrapdag' aan.

Winkels vandaag 08:00

Steeds minder winkels in de winkelstraat

Winkelstraten in de binnensteden doen hun naam steeds minder eer aan. Wanneer de panden leeg komen te staan, vestigt zich daar vaak horeca of iets anders zoals een nagelstudio, een kapper of tattooshop.

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.