Open Monumentendag Gouda laat erfgoed leven en spreken

Open Monumentendag Gouda 2023 is dit keer alleen op zaterdag 9 september van 10u00 tot 17u00. Het thema van dit jaar is levend erfgoed, laat monumenten spreken! Gezien dit thema is dit jaar extra veel aandacht gegeven aan de verhalen over de monumenten. Onze verbeelding wordt erdoor aangemoedigd en monumenten komen tot leven.

Een reeks van activiteiten is georganiseerd waarmee de organisatie van Open Monumentendag Gouda de monumenten laten spreken. Verbinding is hierbij gezocht met typisch Goudse tradities en gebruiken.

Theater, Foto, Film en Muziek

Meerdere keren op de dag worden eenakters opgevoerd bij het Tolhuis (De Tollenaar), bij Kleintheater Zwaan (De drie Stadswijzen), bij De Vier Gekroonden (Steenhouwers en Metselaars) en bij de Asschuur (De Asschuurbouwer).

Er is muziektheater in de Garenspinnerij, demonstraties in het Sluizencomplex (Donkere Sluis) en de Museumhaven (Museumwerf). Film- en fotovertoningen zijn er in het Brugwachtershuisje, Arti Legi en Concordia. Muziek en zang zijn de beluisteren in de St. Jans-kerk, Concordia, Arti Legi en De Lichtwijzer.

De Galerie de Hollandse Maagd laat diverse kunstenaars aan het werk zien. In de Agnietenkapel is een 360 graden vertoning op drie schermen van de historische tijdreis door Gouda. In het Stadhuis wordt de Gouda Tijdmachine gedemonstreerd.

Nieuw

Altijd leuk en interessant zijn de nieuwe monumenten in ons programma. Deze keer zijn dat: Den Gouden Vijsel (Lange Tiendeweg 40), Kegelbaan (Spieringstraat), Woonhuis met de Brug (Peperstraat 1), Voormalige Bewaarschool (Peperstaat 16e) en de Siroopwafelfabriek Kamphuisen (Naaierstaat 32a) waar ook het productieproces is te zien.

Voor het eerst sinds jaren is Museum Gouda tijdens Open Monumentendag weer gratis toegankelijk.

Informatie

Tijdens Open Monumentendag is Het Centrale informatie- en Servicepunt  in de Agnietenkapel. Daar is het programmaboekje de verkrijgen met een inlegvel met het laatst bijgewerkte overzicht van alle activiteiten.

Bij een groot aantal monumenten worden verhalen verteld, rondleidingen verzorgd en zijn informatiebladen beschikbaar.

De programmaboekjes liggen reeds nu al klaar bij de VVV in De Waag op de Markt en bij boekhandels, bladenwinkels, bibliotheken en hotels. Daarnaast is het programma (in uitgebreide vorm) te raadplegen op de plaatselijke website www.monumentenstad.nl of via de landelijke website www.openmonumentendag.nl/gouda. Het boekje is ook te downloaden via www.monumentenstad.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.