Gemeente Gouda

Politie vindt vijf miljoen Nederlandse e-mailadressen bij online oplichters

Na de aanhouding van zes verdachten van bankhelpdeskfraude, waaronder een Gouwenaar, begin dit jaar heeft de politie lijsten met 7,3 miljoen unieke mailadressen gevonden, waaronder zo'n 5 miljoen van Nederlanders. De gegevens worden door criminelen gebruikt om mensen op te lichten.

Phishingmails

Miljoenen e-mailadressen worden door cybercriminelen gebruikt voor het verzenden van phishingmails. Dat zijn e-mails waarin de afzender zich voordoet als iets of iemand anders, zoals een bank of een medewerker van een webwinkel. Soms zijn de mails nauwelijks van echt te onderscheiden.

Met de phishingberichten worden mensen verleid tot het invoeren van persoonlijke gegevens, die dan in handen komen van criminelen. Zij kunnen die gegevens vervolgens gebruiken om mensen op te lichten en geld afhandig te maken.

De politie vond de lijsten nadat de verdachten van bankhelpdeskfraude waren opgepakt. Bij bankhelpdeskfraude doen criminelen zich voor als medewerker van de bank waarbij het slachtoffer een rekening heeft. De oplichter probeert dan het vertrouwen te winnen om ervoor te zorgen dat het slachtoffer geld overmaakt.

Zelf checken of je slachtoffer bent

De lijsten met e-mailadressen zijn na de aanhoudingen niet ineens verdwenen. Dit soort lijsten worden volgens de politie doorverkocht aan andere cybercriminelen en misbruikt om mensen op te lichten.

Mensen kunnen zelf achterhalen of hun e-mailadres op de lijst staat. Dat kan via een webpagina van de politie. Als iemand een mailadres achterlaat dat op de lijst voorkomt, stuurt de politie een mail met tips en informatie. Mensen die geen mail krijgen, waren geen slachtoffer van het netwerk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial 4 en 5 mei vandaag 12:49

Wandel jij ook mee voor vrijheid en vrede op Bevrijdingsdag?

Wandel mee voor vrijheid en vrede op Bevrijdingsdag 2024 in Gouda! Je loopt in kleine groepjes, en staat onderweg stil voor een verhaal, gedicht of muziek. Na afloop eet je samen met de andere wandelaars en de organisatie de Vrijheidssoep.

Opinie vandaag 12:30

Berichten uit de bibliotheek Gouda (9)

Ik zei het al eerder, het bruist, borrelt en beweegt in de bibliotheekwereld. Vanzelfsprekend staat het aanwakkeren van leesplezier bij ons altijd voorop, maar die basistaak is de afgelopen jaren in snel tempo uitgebreid met de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, de bibliotheek op school, digitale geletterdheid & de techniekwerkplaats en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). En de volgende opdracht dient zich al weer aan: democratie en burgerschap.

4 en 5 mei vandaag 12:21

Rondleiding Gouda in de oorlog op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Fairtrade Gouda vandaag 12:02

Thema Fairtrade Week: eerlijke mode

Thema van de Fairtrade Week van dit jaar is Fair Fashion: eerlijke mode. Hiervoor geldt het voor fairtrade kenmerkende principe van eerlijke handel. Fairtrade Gouda doet van 4 tot en met 12 mei met de Fairtrade Week mee met activiteiten bij Terre des Hommes aan de Lange Groenendaal, bij verschillende kledingwinkels en met een speciale stadswandeling.