Sinterklaas Gouda

Sinterklaas en de roetveeg-Pieten zijn weer in Gouda aangekomen

Na een jaar vol met festiviteiten staat Gouda nóg een paar feestjes te wachten. Zoals het Sinterklaasfeest. Zo hebben zojuist Sinterklaas en alle roetveeg-Pieten weer voet aan Goudse wal gezet. Daarna volgt een feestelijke intocht, de grootste van het Groene Hart, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt. Ook rijdt er dit jaar een speciale truck mee tijdens de stoet, met een belangrijke functie. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Vrolijk

“Ik word echt vrolijk van het intocht-programma”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot. Traditiegetrouw begint de goedheiligman z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10u15 meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat.

Daarna begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Het is een drukke bedoening, want naast meer dan 100 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de enige echte Pietenband. Rond 12u30 bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

sinterklaas bij stadhuis burgemeester.png

Speciale truck

Nieuw dit jaar is een bijzonder voertuig dat meerijdt tijdens de intocht: de Tel Truck. “De reden daarvoor is  eigenlijk niet zo’n leuke”, legt de Hoofdpiet uit. “Een van de Pieten is op de zak met chocoladeletters gevallen, waardoor ze allemaal kapot zijn. Daardoor weten we niet meer welke letters we allemaal nodig hebben.”

De oplossing is gevonden in de vorm van de speciale Tel Truck. Daar bovenop staan alle letters van het alfabet. Kinderen langs de route krijgen tijdens de intocht de vraag hun voorletter door te geven aan de Letterpieten. “Dat houden we bij op de truck en zo weten we na afloop precies hoeveel stuks we van welke chocoladeletter nodig hebben”, aldus Hoofdpiet.

sinterklaas piet valt op letters.png

Beste plekjes langs route

Het kan best druk worden in de binnenstad. Voor mensen die nog zoeken naar een mooi plekje, kent Sinterklaas door z’n jarenlange ervaring ook de rustigere delen van de route. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turf- en Kattensingel. En in de binnenstad is er in de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt en de Korte Tiendeweg vaak nog zat plek.

Pietenschool

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag trouwens gewoon door. Van 12u30 tot 15u30  is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Nieuw is het spel lettergooien, helemaal in het thema van dit jaar. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er ook weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de 
Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes.

Weken na de intocht

Een week na de intocht – op zaterdag 19 november – brengen Sinterklaas, de Pieten en de Pietenband een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen. 

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Ook hier is iets misgegaan met de chocoladeletters. Kunnen de kinderen er tijdens hun tocht door het museum achter komen welke letters nodig zijn? Ook kunnen ze zelf een letter versieren.

“Wat een gezellige tijd staat ons allemaal weer te wachten. Ik kijk er naar uit iedereen weer te zien”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram. 

Route intocht:
9.30 uur: Stoomboot vaart over de Turfsingel
9.45 uur: Stoomboot vaart over de Kattensingel
10.15 uur: Aankomst Regentesseplantsoen / Herpstraat
11.00 uur: Aanvang intocht
11.10 uur: Kleiweg
11.40 uur: Naaierstraat, Achter de Vismarkt, Lange Groenendaal, Korte Groenendaal
12.00 uur: Markt
12.10 uur: Korte Tiendeweg, Zeugstraat
12.20 uur: Achter de Waag
12.30 uur: Ontvangst burgemeester op het stadhuis

Sint stapt af:
11.15 uur: Kleiweg
12.10 uur: Lange Tiendeweg

Pietenschool:
12:30 uur: Start Pietenschool Achter de Waag + Oosthaven (bootje varen)
14.00 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken activiteiten Achter de Waag
14:30 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken Markt
15.00 uur: Sinterklaas bezoekt bootje varen (Oosthaven) + Huis van Sinterklaas in Museum Gouda

sinterklaas route Intocht.png


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.