Sinterklaas Gouda

Sinterklaas en de Pieten zijn weer in Gouda aangekomen

Zojuist hebben Sinterklaas en zo'n 150 roetveeg-Pieten weer voet aan Goudse wal gezet. Daarna volgt een feestelijke intocht, de grootste van het Groene Hart, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Vrolijk

“Ik word echt vrolijk van het intocht-programma”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot. Traditiegetrouw begint de goedheiligman z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10u15 meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat.

Daarna begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Het is een drukke bedoening, want naast meer dan 150 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de enige echte Pietenband. Rond 12u30 bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

sinterklaas bij stadhuis burgemeester.png

Beste plekjes langs route

Het kan best druk worden in de binnenstad. Voor mensen die nog zoeken naar een mooi plekje, kent Sinterklaas door z’n jarenlange ervaring ook de rustigere delen van de route. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turf- en Kattensingel. En in de binnenstad is er in de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt en de Korte Tiendeweg vaak nog zat plek.

Pietenschool

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag trouwens gewoon door. Van 12u30 tot 15u30  is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Nieuw is het spel lettergooien, helemaal in het thema van dit jaar. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er ook weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de 
Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes.

Weken na de intocht

Een week na de intocht – op zaterdag 25 november – brengen Sinterklaas, de Pieten en de Pietenband een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen. 

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Ook hier is iets misgegaan met de chocoladeletters. Kunnen de kinderen er tijdens hun tocht door het museum achter komen welke letters nodig zijn? Ook kunnen ze zelf een letter versieren.

“Wat een gezellige tijd staat ons allemaal weer te wachten. Ik kijk er naar uit iedereen weer te zien”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram. 

Route intocht:
9.30 uur: Stoomboot vaart over de Turfsingel
9.45 uur: Stoomboot vaart over de Kattensingel
10.15 uur: Aankomst Regentesseplantsoen / Herpstraat
11.00 uur: Aanvang intocht
11.10 uur: Kleiweg
11.40 uur: Naaierstraat, Achter de Vismarkt, Lange Groenendaal, Korte Groenendaal
12.00 uur: Markt
12.10 uur: Korte Tiendeweg, Zeugstraat
12.20 uur: Achter de Waag
12.30 uur: Ontvangst burgemeester op het stadhuis

Sint stapt af:
11.15 uur: Kleiweg
12.10 uur: Lange Tiendeweg

Pietenschool:
12:30 uur: Start Pietenschool Achter de Waag + Oosthaven (bootje varen)
14.00 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken activiteiten Achter de Waag
14:30 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken Markt
15.00 uur: Sinterklaas bezoekt bootje varen (Oosthaven) + Huis van Sinterklaas in Museum Gouda

sinterklaas route Intocht.png


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koningsdag vandaag 14:02

Zie hier het programma voor Koningsdag

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.