mboRijnland
Advertorial Onderwijs

Studenten mboRijnland in Skills The Finals

Vandaag starten de finalewedstrijden van Skills Heroes, dé landelijke vakwedstrijden voor het mbo. Alle studenten en hun begeleiders hebben de afgelopen maanden keihard getraind om tijdens Skills The Finals hun beste vaardigheden en talenten te laten zien. Mbo-ers, waaronder die van mboRijnland, strijden om de titel: ‘beste vakman/vakvrouw van Nederland’ in hun vakgebied. 

Dertien studenten vertegenwoordigen mboRijnland tijdens Skills The Finals in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Hier wordt op 21 en 22 maart een groot aantal finalewedstrijden gehouden. 

De finalisten van Skills The Finals zijn:  

 

Wedstrijd/opleiding

 

Finalisten

 

Woonplaats

 

Facilitair dienstverlener

Lars van der Haven

 

Alphen aan den Rijn

 

Kok

Lars Elsenbroek

Zoetermeer

 

Patissier

Roos Buakhiaw

Rijnsburg

 

Boulanger

Tim van Beek

Roelofarendsveen

 

Juridisch dienstverlener

Mounira El-Shaer

Zoetermeer

 

Doktersassistent

Marit van der Kroft

Zoeterwoude

 

Verpleegkundige

Jamie Peek

De Hoef

 

Maatschappelijke zorg

Nina van Brenk

Nieuwkoop

 

Web developer

Casper Visser

Zoetermeer

 

ICT-beheerder

Nick Hemmink

Alphen aan den Rijn

 

Veel trainingsuren

De studenten hebben samen met hun begeleider en vaak ook samen of gesteund door klasgenoten, veel vlieguren gemaakt om zoveel mogelijk skills onder de knie te krijgen. Ook de verschillende stagebedrijven van de finalisten, zoals Zeeman, Grant Thorton, Groene Hart Ziekenhuis en Ipse de Brugge Zorginstelling hebben een grote rol gespeeld in de voorbereidingen.

Lars Elsenbroek (zie frontfoto), finalist opleiding Zelfstandig Werkend Kok in Gouda: “Ik heb er best veel uurtjes in gestoken. Met mijn begeleider Nick van der Hoeven heb ik veel geoefend tijdens de praktijklessen op school. Daarnaast heb ik me verdiept in het maken van brood, dat is namelijk een onderdeel van de wedstrijd. Verder heb ik van mijn stagebedrijf restaurant Hofstede Meerzigt veel ruimte gekregen om te oefenen voor Skills. Ik ben er klaar voor en heb heel veel zin in de finales.”

Winnaars Powered by-wedstrijden al bekend

Dit jaar deed mboRijnland mee aan twee ‘Powered by’ wedstrijden. Beide wedstrijden zijn al gehouden en beide hebben winnaars opgeleverd voor mboRijnland. De Haagse Sebastiaan Stehmann, student Sport & Bewegen mboRijnland: “De wedstrijd verliep goed. Ik had er wel een goed gevoel over. Ik had ‘skiën’ geloot, een van mijn favoriete sporten. Eerst moest ik de les voorbereiden. Daarna gaf ik de skiles bij SnowWorld, de indoor skibaan in Zoetermeer, aan een groepje kinderen van basisschool De Oranjerie. Een aantal kinderen had nog nooit geskied. Dat was best pittig.” Sebastiaan was supertrots toen hij aan het einde van de dag hoorde dat hij op het podium staat vrijdagavond. Wie brons, zilver of goud mee naar huis mag nemen, blijft nog even spannend. Dat wordt tijdens de prijsuitreiking van Skills The Finals bekendgemaakt.

Twee Entree-studenten van mboRijnland deden mee aan de Powerd by-wedstrijd Horeca, Voeding of Voedingsindustrie. Elif Ulaç en Meva Çetin, het finalistenkoppel uit resp. Leiden en Den Haag, bemachtigden ook een podiumplaats. Ze maakten heerlijke gerechten die er ook nog eens prachtig uitzagen. Ook zij horen vrijdagavond in de Brabanthallen of ze een bronzen, zilveren of gouden medaille mee naar huis nemen.

Docent Nick van der Hoeven genomineerd

Afgelopen week werd Nick van der Hoeven, docent koksopleiding mboRijnland en begeleider van Lars Elsenbroek, verrast met een telefoontje van WorldSkills: “Om heel eerlijk te zijn wist ik eigenlijk niets van de Docenten Pluim tot ik het bericht kreeg dat ik ervoor genomineerd ben en zelfs in de top drie sta! Eigenlijk is het podium natuurlijk bedoeld voor de finalisten, maar het is mooi dat de begeleiding door de docenten via deze weg niet vergeten wordt. Ik vind het dan ook een hele eer om voor de Docenten Pluim genomineerd te zijn. Al ben ik niet iemand die graag in de belangstelling staat”, voegt hij er bescheiden aan toe.

Docenten spelen een essentiële rol in de begeleiding van studenten. Ze zijn de stille krachten die inspireren, uitdagen en ondersteunen, waardoor studenten kunnen excelleren in hun vak. Vorig jaar begeleidde Van der Hoeven twee gouden medaillewinnaars, Jorn Nieuwenhuis en Laura van Oort, op weg naar EuroSkills in Gdansk. Al zijn vrije uurtjes bracht hij door met deze twee studenten, de een in de race voor Patisserie, de ander voor Gastheer/Gastvrouw. Beiden ontvingen een ‘Medaillon for Excellence’ in Polen, een prachtige bekroning op hun geweldige prestaties én die van Nick van der Hoeven, hun begeleider en steun en toeverlaat. Van der Hoeven begeleidt dit jaar dus Lars Elsenbroek uit Zoetermeer, die vorig jaar tijdens een internationale wedstrijd in Litouwen, al een gouden medaille won voor zijn kookkunsten.

Kom kijken, aanmoedigen en beleven

Skills The Finals vindt op 21 en 22 maart plaats in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen. Het is indrukwekkend om te zien met hoeveel passie de beste studenten in hun vak aan het werk zijn. De toegang is gratis.

WorldSkills in september in Lyon (Frankrijk)

De goudenmedaillewinnaars van Skills The Finals kunnen zich na vrijdagavond meteen gaan voorbereiden op de WorldSkills. De 47e editie vindt van 10 tot 15 september plaats in Lyon, Frankrijk. In Lyon zullen meer dan 1.500 deelnemers uit meer dan 65 landen en regio’s samenkomen om te strijden in 62 verschillende beroepenwedstrijden. Van bloembinden tot lassen, bouwtimmeren, mechatronica, webtechnologieën en patisserie.

Over Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. De studenten strijden tijdens de kwalificatiewedstrijden tegen studenten in hun vakgebied van andere ROC’s. Per vakgebied gaan de beste acht kandidaten door naar de finales in maart 2024, waar zij nationaal kampioen kunnen worden. De vakwedstrijden zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers en kunnen worden opgenomen in het onderwijsprogramma. Dit maakt deelname aan Skills Heroes voor mbo-studenten een bijzondere, unieke nabootsing van de praktijk en een waardevolle voorbereiding op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie op www.skillsheroes.nl


Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.