Van Loon woontorens (172 appartementen) komen er definitief

Omwonenden hebben hun verzet gestaakt, de appartementen staan te koop en de termijn om bezwaar te maken tegen de bouwvergunning is voorbij: niets staat de bouw meer in de weg van drie woontorens op de zogenaamde van Loonlocatie aan de Ridder van Catsweg. Er komen definitief 172 appartementen op de plaats van het voormalige garagebedrijf.

wonen bouwen van loon toren.jpg

Eind 2025

'Eind 2025 wordt hier gewoond', zegt ontwikkelaar Anjo Booda van Vastbouw Vastgoedontwikkeling. 'Er is iets van de hoogte af, maar we zijn nog steeds niet blij met de omvang,' zegt buurtbewoonster Marijke van Oijen.

'We wisten wel dat de bouw uiteindelijk door zou gaan, maar we hebben terecht gestreden: tot drie keer toe heeft de Raad van State de gemeente gedwongen het bestemmingsplan aan te passen', zegt Van Oijen ook nameens de andere negen bewoners die bezwaar hadden gemaakt. 'Na het herstelbesluit was er bij de Raad van State niets meer te halen, dus hebben we (9 bezwaarmakers) ons verzet gestaakt. Er is woningnood, we moeten door. Maar we hebben gewoon straks last van parkeerproblemen en verkeersoverlast. Daar sluit de gemeente de ogen voor.'

Projectontwikkelaar Anjo Booda is blij dat hij nu aan de slag kan. 'In het eerste kwartaal volgend jaar wordt gestart met de sloop en een lichte bodemsanering; er stond veertig jaar een tankstation op deze grond. De bouw kan dan van start in het tweede kwartaal.' Naar verwachting kunnen bewoners van de 86 koopwoningen, 43 sociale huur- en 43 middel dure huurwoningen twee en een half jaar later hun huis betrekken, eind 2025. Driekwart van de koophuizen is volgens hem verkocht.

Woningnood gaf doorslag voor gemeenteraad

Het plan kwam vorig jaar juni niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad ook al werd de torenhoogte uiteindelijk teruggebracht tot 35 meter. Dat betekende ook 24 woningen minder. Veel raadsleden namen de vrees van omwonenden voor verkeers- en parkeeroverlast vlak bij een druk winkelcentrum zeer serieus. Ook zij vonden deze plek tussen veel lagere flats in de wijk Bloemendaal te klein voor een project van deze omvang. 'Een postzegel', noemde Kevin de Jonge (VVD) dit stuk grond aan de Ridder van Catsweg.

Ook was een deel van de raad niet te spreken over de participatie, het contact van de gemeente met de bewoners, een probleem dat zich vaker voordoet in Gouda. Vanwege de hoge woningnood (toen vijfduizend woningzoekenden, inmiddels zevenduizend) stemden partijen als PvdA, D66, GL, CDA en de CU voor het plan, met twintig stemmen voor en veertien tegen. Daarna is het door uitspraken van de Raad van State nog een aantal keren aangepast, vooral op het gebied van inkijk van overburen en het verlies van lichtinval.

wonen bouwen van loon torens.jpg

Buurtbewoners voelen zich nog steeds niet gehoord

'Wat ons het meest steekt, is de houding van de gemeente. We hebben niks gehoord ook niet toen de Raad van State de gemeente over de vingers tikte over de participatie. Er is ook geen contact geweest nadat de gemeente het besluit moest herstellen, ons is niets gevraagd. Laat staan een excuus, zoals partijen die tegen de bouw waren tevergeefs in de gemeenteraad hebben gevraagd. Wij zijn heel teleurgesteld. Als je als gemeente zegt dat je beter je best gaat doen, neem je op z'n minst contact op. Wij voelen ons niet voldoende gehoord; ze walsen gewoon over je heen.'

Ze is wat dat betreft meer te spreken over de bouwer, die komt bewoners van Haastenburg tegemoet, die lichtoverlast vrezen van autokoplampen op het parkeerdek op de tweede verdieping, 'zonder dat de Raad van State dat had bevolen. 'We waren al van plan om een voorziening aan te brengen tegen lichtoverlast, bijvoorbeeld een opstaande rand rond het parkeerdek.'  Op het maaiveld komt een kokosscherm om geluidsoverlast tegen te gaan. 


Verwachtingsmanagement

Wat betreft de participatie van burgers heeft Booda een tip voor de gemeente: 'Een project als dit zou soepeler kunnen lopen als bewoners vooraf duidelijker wordt gemaakt waar ze wel of niet invloed op hebben. Wij hebben ook projecten in het oosten van Nederland, daar is ook wel eens protest, maar niet zo veel als hier. Vaak is daar meer afstand tussen de huizen. En uitzicht is geen garantie. Maar verwachtingsmanagement helpt zeker.' 

De omwonenden 'Het heeft ons zoveel tijd en energie gekost en frustratie opgeleverd', zegt Marijke van Oijen, die weinig vertrouwen heeft in het Goudse stadsbestuur. 'Zolang het college voor woningbouw gaat ten koste van de buurt leren ze niks'. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.