GOUDasfalt

Verbouwing strandpaviljoen: duurzaam en groen

“De constructie was goed, de aanbouw was kuis verrot en isolatie was nauwelijks aanwezig.” Een korte samenvatting van de bouwkundige staat van het strandpaviljoen afgelopen jaar. Om het pand klaar te stomen voor de nieuwe horecagelegenheid op GOUDasfalt, werd er een plan van aanpak gemaakt, met duurzaamheid als leidraad. De opening van het paviljoen staat gepland voor medio april 2023, zo meldt GOUDasfalt op haar website.

Bouwploeg

Inmiddels wordt er met ‘de bouwploeg’, bestaande uit vrijwilligers, hard gewerkt op en rond het strandpaviljoen op GOUDasfalt. Tijd voor een kop koffie met projectleider Jan de Bruin en duurzaamheidscoördinator Lex Schrijvers. “Het pand dat is gebouwd van containers, had een aantal structurele en bouwtechnische verbeteringen nodig”, vertelt Jan, “en daarbij staat duurzaamheid hoog in ons vaandel.” Hoe? “We maken gebruik van producten die lang mee gaan en niet te belastend zijn voor het milieu”, licht Lex toe. “Zo werken we met duurzame én met hergebruikte bouwmaterialen.”

Hergebruik

Vraag je de mannen om voorbeelden, dan gaan ze los. “Bijvoorbeeld hergebruik van balken uit de pastorie van de Gouwekerk”, vertelt Lex. Via via legde hij contacten, waarna White House Development de balken heeft geschonken aan GOUDasfalt. “Je vindt ze terug in de vloer en een deel van het dak van de uitbouw.”

Ook de zeven kozijnen op de eerste verdieping waren aan vervanging toe. “Slecht hout en enkel glas”, legt Jan uit. Op zoek naar vervanging, gaat Lex op jacht. Op het internet vindt hij zeven passende nieuwe kozijnen van hardhout én met dubbel glas, overgebleven bij een nieuwbouwproject. Bij het ophalen van de kozijnen bij de leverancier, vinden ze meer interessant bouwmateriaal en met een volle aanhanger komen Lex en Jan terug. Ook de ‘restanten’ van de bouw van een loods op GOUDasfalt krijgen een nieuwe bestemming in het paviljoen.

Hennep en sedum

“Voor de isolatie van de nieuwe aanbouw hebben we gebruik gemaakt van duurzame hennepblokken”, gaat Lex verder. “En een warmtepomp gaat het pand verwarmen. In combinatie met de verbeterde isolatie zal het straks binnen aangenaam warm zijn.”

De buitengevel wordt bekleed met onbewerkt hout, dat de komende jaren vergrijst. “Hierdoor hoeft er geen milieubelastende beits of verf op.” Verder wordt er regenwater opgevangen als spoelwater voor de toiletten. Kers op de taart is het laatste project. Straks kun je binnen op een entresol zitten en een hapje eten. Met uitzicht op GOUDasfalt, maar ook op het dak van de aanbouw van de keuken. Dat kan groener, dachten Lex en Jan. “Dus we gaan daar een daktuin van sedum aanleggen”, vertelt Jan trots, “een groene en duurzame manier van isoleren.”

De opening van het paviljoen staat gepland voor medio april 2023.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.