Boerderij Gouda

Zorgboerderij Bloemendaalseweg sluit en is beschikbaar voor antikrakers

(Zorg)Boerderij Gouda aan de Bloemendaalseweg draait al jaren met verlies en sluit daarom haar deuren. Dat zou per 1 mei gebeuren, maar is inmiddels gebeurd. De bewoners zijn elders onder gebracht. De diverse woonruimtes zijn nu beschikbaar op basis van antikraak, zo laat Ad Hoc Wonen weten.

In de grote zorgboerderij aan de Bloemendaalseweg heeft Ad Hoc Wonen diverse woonruimtes beschikbaar op basis van antikraak. De woonruimtes beschikken ieder over een eigen badkamer met toilet. De overige voorzieningen zoals de woonkamer, keuken en tuin zijn voor gezamenlijk gebruik. De maandelijkse vergoeding bedraagt €265,- inclusief nutsvoorzieningen. Interesse? Meld je aan via http://bit.ly/40NXcbZ

Gemiva

Boerderij Gouda, onderdeel van Gemiva, was al bijna vijftig jaar een kleinschalige zorgboerderij voor mensen van boerenafkomst met een verstandelijke beperking. De vijf mensen die er tot voor kort woonden en werkten, moesten gedwongen verhuizen. De dieren gaan ook weg, waaronder de schapen. En dat heeft ook consequenties voor de weilanden aan de Bloemendaalseweg. 

Agrarische achtergrond

Boerderij Gouda was een kleinschalige zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij konden er wonen en werken. Het leefritme en de dagindeling van de cliënten werd voor een groot deel bepaald door de seizoenen en de levenscycli van de dieren. De bedrijfsvoering was kleinschalig. Het werk gebeurde meestal handmatig. Het bedrijf had melkkoeien, varkens, schapen, zuivelbewerking, een winkel en een moestuin.

In de boerderij woonden op het laatst vijf mensen. De meesten hebben een agrarische achtergrond. Zij zijn bijvoorbeeld op een boerderij geboren en opgegroeid. Ze werkten overdag op de boerderij. Hun vrije tijd besteedden zij deels op de boerderij en deels met andere bezigheden. Overdag werkte op de boederij nog een aantal mensen die elders wonen. Zij wonen of zelfstandig, of in een woonlocatie. Elke cliënt had vaste taken en kreeg ondersteuning van een persoonlijk begeleider. In de taakverdeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de cliënten.

Begeleiding

Boerderij Gouda bood 24-uurszorg voor de vijf bewoners. Voor de begeleiding overdag waren vaste begeleiders aanwezig. Zij hebben naast een pedagogische opleiding ook affiniteit en/of vaardigheden in het boerenbedrijf. 

De boerderijwinkel

Op het terrein van Boerderij Gouda was een boerderijwinkel die producten van de boerderij verkocht zoals boerenkaas, melk, karnemelk, eieren, boter en seizoensgebonden groenten en fruit. Ook waren er cadeauartikelen te koop. Die zijn gemaakt in activiteitencentra van de Gemiva-SVG Groep. De boerderijwinkel verkocht ook mosterd en sappen, wijnen van Oma’s Recept, cakemixen, honing, jam, enz.

Duurzaam van de boerderij

In de boerderijwinkel was een uniek assortiment duurzame streekproducten te koop. De boerderijwinkel verkocht biologische groente en fruit van eigen teelt. Geen transportkosten en een minimale CO2-voetafdruk was het resultaat. De koeien liepen als het weer het toeliet in de wei en werden met de hand gemolken. De melk werd per bakfiets van het land naar de boerderij getransporteerd. In de boerderijwinkel was verse dagmelk en karnemelk te koop. Daarnaast verkocht de boerderijwinkel vlees, afkomstig van de eigen koeien en varkens. Het vee wordt op een verantwoorde manier geslacht door Slachterij Voordouw in Woerden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.