Boerderij Gouda

Zorgboerderij Bloemendaalseweg sluit en is beschikbaar voor antikrakers

(Zorg)Boerderij Gouda aan de Bloemendaalseweg draait al jaren met verlies en sluit daarom haar deuren. Dat zou per 1 mei gebeuren, maar is inmiddels gebeurd. De bewoners zijn elders onder gebracht. De diverse woonruimtes zijn nu beschikbaar op basis van antikraak, zo laat Ad Hoc Wonen weten.

In de grote zorgboerderij aan de Bloemendaalseweg heeft Ad Hoc Wonen diverse woonruimtes beschikbaar op basis van antikraak. De woonruimtes beschikken ieder over een eigen badkamer met toilet. De overige voorzieningen zoals de woonkamer, keuken en tuin zijn voor gezamenlijk gebruik. De maandelijkse vergoeding bedraagt €265,- inclusief nutsvoorzieningen. Interesse? Meld je aan via http://bit.ly/40NXcbZ

Gemiva

Boerderij Gouda, onderdeel van Gemiva, was al bijna vijftig jaar een kleinschalige zorgboerderij voor mensen van boerenafkomst met een verstandelijke beperking. De vijf mensen die er tot voor kort woonden en werkten, moesten gedwongen verhuizen. De dieren gaan ook weg, waaronder de schapen. En dat heeft ook consequenties voor de weilanden aan de Bloemendaalseweg. 

Agrarische achtergrond

Boerderij Gouda was een kleinschalige zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij konden er wonen en werken. Het leefritme en de dagindeling van de cliënten werd voor een groot deel bepaald door de seizoenen en de levenscycli van de dieren. De bedrijfsvoering was kleinschalig. Het werk gebeurde meestal handmatig. Het bedrijf had melkkoeien, varkens, schapen, zuivelbewerking, een winkel en een moestuin.

In de boerderij woonden op het laatst vijf mensen. De meesten hebben een agrarische achtergrond. Zij zijn bijvoorbeeld op een boerderij geboren en opgegroeid. Ze werkten overdag op de boerderij. Hun vrije tijd besteedden zij deels op de boerderij en deels met andere bezigheden. Overdag werkte op de boederij nog een aantal mensen die elders wonen. Zij wonen of zelfstandig, of in een woonlocatie. Elke cliënt had vaste taken en kreeg ondersteuning van een persoonlijk begeleider. In de taakverdeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de cliënten.

Begeleiding

Boerderij Gouda bood 24-uurszorg voor de vijf bewoners. Voor de begeleiding overdag waren vaste begeleiders aanwezig. Zij hebben naast een pedagogische opleiding ook affiniteit en/of vaardigheden in het boerenbedrijf. 

De boerderijwinkel

Op het terrein van Boerderij Gouda was een boerderijwinkel die producten van de boerderij verkocht zoals boerenkaas, melk, karnemelk, eieren, boter en seizoensgebonden groenten en fruit. Ook waren er cadeauartikelen te koop. Die zijn gemaakt in activiteitencentra van de Gemiva-SVG Groep. De boerderijwinkel verkocht ook mosterd en sappen, wijnen van Oma’s Recept, cakemixen, honing, jam, enz.

Duurzaam van de boerderij

In de boerderijwinkel was een uniek assortiment duurzame streekproducten te koop. De boerderijwinkel verkocht biologische groente en fruit van eigen teelt. Geen transportkosten en een minimale CO2-voetafdruk was het resultaat. De koeien liepen als het weer het toeliet in de wei en werden met de hand gemolken. De melk werd per bakfiets van het land naar de boerderij getransporteerd. In de boerderijwinkel was verse dagmelk en karnemelk te koop. Daarnaast verkocht de boerderijwinkel vlees, afkomstig van de eigen koeien en varkens. Het vee wordt op een verantwoorde manier geslacht door Slachterij Voordouw in Woerden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.

Gemeente vandaag 07:52

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Actie vandaag 07:40

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Advertorial Koningsdag vandaag 07:00

De Goudse Fruitmachine draait dit jaar voor Prinsenhof

De Goudse Fruitmachine staat ook dit jaar weer tijdens Koningsdag op De Raam aan de Oranjeboulevard. De Goudse Fruitmachine wordt gerund en gedraaid door Cora, Annemarie, Christel, Wanda en André. Dat doen ze nu voor het derde jaar op rij. Altijd leuk, zeker voor de kinderen. Daarbij doen ze het voor het goede doel. Dit jaar is dat de Prinsenhof van Zorgpartners Midden Holland.

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus, een oldtimer, heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand.