Nog veel onduidelijkheid over betaald parkeren in Korte Akkeren

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan ging maandagavond in gesprek met bewoners van wijk Korte Akkeren. En wel over de invoering van betaald parkeren in de wijk. De kantine van de voetbalvereniging ONA liep vol met bezorgde bewoners. Veel wijzer werden ze niet.

Parkeervergunning

De wethouder gaf aan dat het streven is de minimale bijdrage van € 48,- in te voeren voor de jaarlijkse parkeervergunning. Een parkeervergunning start altijd op 1 maart, dus dan zou het op z’n vroegst ingaan per 1 maart 2025. Dit is dan het tarief voor de eerste auto. Bij de tweede auto bekijkt de gemeente nog wat het tarief gaat worden. En of dit tijdsafhankelijk ingevoerd gaat worden (dus bijvoorbeeld alleen tijdens de drukke tijden). Ook onderzoekt de gemeente of de parkeervergunning gefaseerd ingevoerd gaat worden. Nadeel is dat de bewoners dan vermoedelijk zullen uitwijken naar de straten waar nog geen parkeervergunning is ingevoerd. Dit is tevens de reden dat de gemeente niet alleen in de ring rondom de binnenstad een parkeervergunning in gaan voeren, maar in heel de wijk.

GroenLinks-achtergrond

De wethouder werd verweten dat hij een bepaald beleid hanteert vanwege zijn Groen Links achtergrond. De wethouder gaf aan dat het besluit als gemeenteraad is genomen. De wethouder kreeg de vraag waarom het voorstel van de SP destijds niet is gevolgd: alleen een parkeervergunning invoeren als de meerderheid van de bewoners (middels een referendum) hier voor was. En waarom het niet democratisch is dat de bewoners niet vooraf zijn meegenomen in de besluitvorming. De wethouder gaf aan dat het wel democratisch was besloten, want de gemeenteraad heeft dit beslist. Dit is voortgekomen vanwege klachten uit de bewoners en onderzoek (audit/enquête) onder de bewoners.

Een bewoner gaf aan dat de enquête ging over meer groen en meer speelplaatsen in de wijk en dat hierin niet was genoemd dat dit ten koste zou gaan van de parkeerplaatsen, want dan was er en hele andere uitslag uit de enquête gekomen.

Haalbaarheid

Het is nog niet zeker of je met de Korte Akkeren parkeervergunning tevens in andere wijken van Gouda kunt parkeren. De haalbaarheid gaat de gemeente nog onderzoeken.

Voor de mensen die niet in Korte Akkeren wonen wil de gemeente een parkeertarief invoeren. Dit zou bijvoorbeeld rond de € 4,- per uur kunnen worden (tarief van de binnenstad, om tegen te gaan dat alsnog binnenstad bezoekers uitwijken naar een wijk waar een goedkoper tarief geldt). Voor bezoekers bij een bewoner van de Korte Akkeren worden de kosten minder, waarschijnlijk € 0,60 à € 1,- per uur. De bewoner kan middels een app de bezoeker aanmelden. Ook is dit telefonisch mogelijk voor wie geen mobiele telefoon en/of internet heeft.

De wethouder is van mening dat binnenstad bewoners niet kunnen verwachten dat ze twee auto’s kunnen bezitten, want daar is de binnenstad niet op gebouwd. Tevens gaf hij aan dat de stad Gouda niet is gebouwd op zoveel auto’s. "Er waren vorig jaar nog nooit eerder zoveel auto’s onder de inwoners en dat kan de stad simpelweg niet aan", aldus de wethouder.

Volgens de wethouder is het invoeren van de parkeervergunning dé oplossing voor het parkeerprobleem. Een bewoner van de Statensingel was het daar niet mee eens, want daar had het niet gewerkt. Ook was er de zorg dat het tarief excessief zal stijgen binnen enkele jaren. Volgens de wethouder kan het door de inflatie enigszins stijgen.

Verdwenen

Er kwamen klachten dat er veel parkeerplaatsen de afgelopen tijd zijn verdwenen. Zo zijn er bijvoorbeeld enorme ringen rondom bomen geplaatst, wat ten koste is gegaan van parkeerplekken. De wethouder legt dit voor bij de projectleider die hierover gaat.

Ook zijn er zorgen over hoe om te gaan met de scholen (personeel) en het halen en brengen van kinderen, maar ook bij sportclubs (vrijwilligers uit andere wijken en bezoekende clubs).

Verder is de gemeente er nog niet over uit wat de tarieven/regelingen worden voor mantelzorgers, bezoekers, ondernemers, schoolmedewerkers, sportclubs en thuiswonende kinderen die een auto hebben. Mogelijk kunnen de bedrijfsbussen op een afgesloten terrein geparkeerd worden. Dit ontlast de wijk.

Ondergronds parkeren

Verder zijn er plannen voor uitbreiding parkeerplekken in de binnenstad; meer plaatsen genereren bij de stadsparkeergarage en ondergronds bij Klein Amerika. Meer parkeermogelijkheden in de binnenstad zou de centrumkant van Korte Akkeren kunnen ontlasten. De haalbaarheid wordt nog onderzocht. Bewoners gaven aan dat men inspraak had willen hebben. Met de petitie tegen de parkeervergunning is niets gebeurd, zo is de algemene indruk. De wethouder liet weten dat de gemeenteraad dit ter kennisname in ontvangst heeft genomen.

De bewoners vinden dat ze over het algemeen genomen slecht worden ingelicht. Dit moet door de gemeente beter worden geregeld. Zo gaven zij de wethouder als huiswerk mee.

Er komen nog meer avonden met de wethouder: dinsdag 2 april en maandag 15 april.

Bron: Sociaal Korte Akkeren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Actie gisteren 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente gisteren 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.