Expo Gouda Maakt, Eva Kosto

Auto van linnen en suiker te zien bij EXPO GOUDA MAAKT

Lina, de eerste auto van plantaardig materiaal ter wereld, is in de maand juni te zien bij EXPO GOUDA MAAKT. Deze auto is voor 90% gemaakt van suiker en vlaslinnen en past daarmee helemaal bij de Textiel & Garen-maand van de EXPO. De auto is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Tot en met zondag 3 juli is Lina in de weekenden te bewonderen tussen 13u00-16u00 bij de expositie in de Zeepfabriek. De entree is gratis.

De carrosserie en het plaatwerk van Lina is een combinatie van vlaslinnen en biohars met daartussen bio-plastic van suiker in honingraatvorm. Lina weegt 310 kg, bereikt een maximale snelheid van 85 km/u en is volledig goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het elektrisch verbruik is gelijk aan 1 liter benzine op 190 km.

Waarom is Lina bij EXPO GOUDA MAAKT?

Eeuwenlang speelde Gouda een belangrijke rol in de handel en bewerking van vlas, één van de vezels die de basis vormen voor touw en textiel. In Gouda werd van de vlasvezels touw gemaakt, maar ook het garen waarvan linnen stof wordt geweven. De Goudse Machinale Garenspinnerij (nu Cultuurhuis Garenspinnerij) was een belangrijke bewerker van vlas tot garens. Garen van vlas is zo sterk dat het in de volksmond ook wel ‘ijzergaren’ wordt genoemd.

Meehelpen met groeiend kunstwerk

Tijdens de Textiel & Garen-maand in juni werkt de Goudse kunstenaar Henrique van Putten samen met bezoekers van EXPO GOUDA MAAKT aan een groeiend kunstwerk en toont Petra Wareman haar gehaakte creaties: van schoenen en tassen tot parasols. Kinderen kunnen hun eigen armbandje draaien of een springtouw maken op de lijnbaan. Ook is er kleding te zien van jutezakken ontworpen door leerlingen van de modeopleiding van het Zadkine college in Rotterdam. Daarnaast is er een mooi voorbeeld van innovatie en duurzaamheid te zien: isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van oude spijkerbroeken.

EXPO GOUDA MAAKT viert het feest van GOUDA750 en is van 6 april t/m 25 september geopend op woensdag t/m zondag van 12:00-18:00u. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en extra activiteiten op www.expogoudamaakt.nl.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.