Erasmus Genootschap Gouda

Borrel bij Firma van Drie ter herdenking van Menno Meyer

De Firma van Drie houdt zaterdag 15 oktober van 17 tot 19u00 een borrel voor beste vrienden en bekenden van Menno Meyer. Dit ter herdenking van de twee weken geleden overleden Goudse kunstenaar. Dit gebeurt op uitnodiging van Marnix en Jurriaan, de zonen van Menno Meyer. "Geheel naar wens van Menno willen we in een vrolijke, ontspannen sfeer en temidden van zijn kunstwerken bijeenkomen om te praten over zijn leven, zijn inspiratie en humor, ondersteund door beeld en geluid!"

Menno Meyer overleed op vrijdag 30 september in de gezegende leeftijd van 92 jaar in zijn slaap. Meyer (Rotterdam, 16 februari 1930) was een (inter)nationaal bekend Nederlandse edelsmid, beeldhouwer en sieraadontwerper. Hij vervaardigde in zijn leven vele kunstwerken en vergaarde vele kunstprijzen. Daarnaast was Meyer nestor van het Erasmus Genootschap Gouda, dat Erasmus en Gouda met elkaar verbindt.

"Op vrijdag 30 september is Menno Meyer overleden. Omringd door zijn dierbaren. In een lang, creatief en energiek leven (92 jaar) heeft Menno ons laten zien waartoe een mens in staat kan zijn. Altijd met de blik naar voren werken aan een mooiere toekomst. Genieten en stralen in het heden. Werk als leidraad", zo schrijft Marcel van den Tooren, coördinator Firma van Drie.

"Menno was een vakman die hield van wat hij deed. Onbevreesd het leven aangaan. Een leven waarin sport en kunst een belangrijke rol innamen. Menno was een zeer gewaardeerd Firmant. Zijn kunst, zijn creativiteit, zijn energie, zijn stralende lach en blik op de wereld gaan we missen. Wat blijft is zijn werk en de herinnering aan een mooi en eigenzinnig kunstenaar. Het was Menno's wens dat we na zijn overlijden gezamenlijk een toost uitbrengen op zijn leven."

De crematie vond donderdag 6 oktober in besloten kring plaats.

Metaalvormgevers

Meyer is van zijn familie de zevende generatie metaalvormgevers. Meyer volgde een opleiding aan de Vakschool Schoonhoven en de Höhere Kunst- und Fachhochschule für Metallgestaltung in Pforzheim. 

De sinds 1960 in Gouda werkende beeldend kunstenaar Meyer is vooral edelsmid, maar hij vervaardigde ook objecten voor de publieke ruimte. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland.

Sinds 1974 heeft Meyer zijn atelier Achter de Kerk op een historische plek in Gouda en wel op de plek waar het eerste kasteel, een motte, van de heren Van der Goude heeft gestaan, direct aan de oude gracht om het kasteel, dat al voor 1300 werd afgebroken.

Meyer maakte voor het in 1989 geopende nieuwe kantoor van het toenmalige Unichema in Gouda, de vroegere kaarsenfabriek, thans onderdeel van Croda International, een kunstwerk. De bol symboliseert het mondiale, de boog de binnenkomende opdrachten en de boog met de tentakels de internationale contacten.

In 2019 begon Meyer met het vervaardigen van objecten van hergebruikte materialen zoals staal. Deze objecten waren te zien op Meyers Expositie More is Less in december 2019 bij de Kunststichting Firma Van Drie in Gouda.

Meyer ontwierp diverse prijzen en trofeeën, zoals

  • De Coornhertpenning ten behoeve van de uitreiking van de Coornhertprijs van 1990 t/m 1998
  • De Schout&Schepenen Bokaal ten behoeve van een zeilrace van burgemeesters en wethouders in het zuidelijke deltagebied
  • De Solo Challenge award voor solozeilers
  • De RVS Plaquette voor zeilers in de valkenklasse
  • De Kunstmomenttrofee in Gouda

Prijzen

  • Gouden medaille in München
  • De Gulden Vorm (2x) in Utrecht
  • Het Design Certificaat op de World Silver Fair in Mexico

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 17:39

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.