Libertum, Dace Satre Sietina

Burgemeester onthult drieluik My Dear Swallows, gemaakt door Oekraïense nieuwkomers

‘The truth doesn’t drown in water and doesn’t burn in fire’; op dat Oekraïense gezegde is het metersgrote drieluik gebaseerd dat de Nederlands-Letse kunstenaar Dace Satre Sietina samen met Oekraïense nieuwkomers in Gouda maakt. My dear swallows, spread your wings upon the land of peace, zoals het kunstwerk heet, toont een onderdrukt verleden en een afschuwelijk heden. Maar er is ook hoop, zo laat het derde luik - de toekomst - zien. Het werk werd vervaardigd bij Libertum, interactief museum voor vrede en vrijheid, op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. Vandaag, donderdag 15 september, onthult burgemeester Pieter Verhoeve de expo My dear swallows in een eigen zaal in Museum Gouda. Dit in aanwezigheid van de ambassadeurs van Oekraïne en Letland. 

De makers van het drieluik laten zich inspireren door de naïeve stijl van de Oekraïense folkloristische kunstenaar Maria Oksentiyivna Prymachenko. “Elke Oekraïener is opgegroeid met invloeden van iconografie en naïeve kunst. Daarom kunnen alle nieuwkomers zonder uitleg direct meedoen. We gebruiken voor het drieluik de papertransfertechniek; een grafische techniek die makkelijk te beheersen is en ruimte biedt om met meerdere mensen tegelijk aan het werk gaan”, legt Dace Satre Sietina uit.

Brug tussen twee culturen

Elk voorwerp en elk dier in het drieluik heeft een betekenis. Zo symboliseert de beer de Russische periode, waarin de macht van Rusland goed voelbaar was. De zwaluwen staan voor vrede, en voor liefde voor hun thuisland. Het maakproces geeft niet alleen rust en herkenning, maar maakt ook ontmoetingen mogelijk. En de Oekraïense kunstenaars leren niet alleen elkaar kennen, maar ook Gouwenaars en andere nieuwkomers. “Kunst is een sociaal gebeuren. Kunst ondersteunt de communicatie in de gemeenschap, helpt bij het verwerkingsproces en geeft mensen perspectief”, aldus Sigfried Janzing, directeur van Libertum.

Met de expositie van het drieluik in Museum Gouda wordt een brug van vreedzaamheid, begrip en betrokkenheid gelegd tussen twee culturen.  “Wij willen verhalen van alle Gouwenaars naar het museum brengen, zodat iedere inwoner zich herkent, ook de nieuwkomer”, vertelt Femke Haijtema, directeur van Museum Gouda.

Kom kijken!

Donderdag 15 september wordt de expositie van My dear swallows in Museum Gouda geopend door burgemeester Pieter Verhoeve. Vanaf dat moment kan het kunstwerk worden bewonderd.

Het project wordt gesteund door GoudApot en Praxis.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.