Cyclus verzamelt 36.000 kg aan zomerse opblaasartikelen

Tijdens een proef om zomerse opblaasartikelen apart in te zamelen op milieustraten heeft Cyclus in Gouda en de Goudse regio zo’n 3.600 kg aan plastic materiaal opgeleverd. Dit materiaal werd grondstof voor tuinslangen, slippers en schoenzolen.

Van eind augustus tot en met eind oktober werkten Cyclus en Vinylrecycling aan een proef met opblaasartikelen. Inwoners hadden die periode de mogelijkheid om op milieustraten in de Cyclusregio lekke, kapotte (zomerse) opblaasartikelen apart in te leveren. Zo verdwenen de opblaasartikelen niet in het restafval en konden de artikelen gerecycled worden tot nieuwe producten. De proefperiode is afgelopen. Cyclus deelt nu de eerste resultaten.

Dit is met de proef bereikt

  • Tijdens de proef hebben de inwoners uit onze regio 3.600 kg materiaal ingeleverd. Vinylrecyling heeft – naast Cyclus – ook met andere partijen samengewerkt voor het apart inzamelen van opblaasartikelen. In totaal is 14.778 kg materiaal ingezameld. Van de 14.778 kg is 6.500 kg geschikt om te verwerken tot een grondstof voor nieuwe materialen.
  • De milieustraat in Gouda staat op plaats 4 van de 10 toplocaties met het hoogste gewicht van één bak. Het hoogste gewicht van een bak met de opblaasartikelen was 286 kg.*
  • De milieustraat in Bodegraven staat op plaats 7 van de 10 toplocaties. Het hoogste gewicht van een bak met opblaasartikelen was 244 kg.*
  • Ongeveer de helft van het ingezamelde materiaal is geschikt om te recyclen.

* Vinylrecycling heeft bij milieustraten van de deelnemende partijen lokale opblaasartikelen ingezameld. Daaruit is een top 10 van locaties gekomen met het hoogste gewicht per bak. Het hoogste gewicht van één bak was 367 kg.

De proef krijgt volgend jaar een vervolg. Hierover gaat Cyclus in gesprek met Vinylrecycling en de gemeenten.

Over de proef

Op de milieustraten in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas konden inwoners opblaasartikelen inleveren. Cyclus faciliteerde de inzameling van de opblaasartikelen. Vinylrecycling heeft de opblaasartikelen bij de milieustraten opgehaald en heeft gezorgd dat de materialen worden gerecycled. Zo hebben lekke, kapotte zwembadjes, luchtbedden en opblaasfiguren een nieuw leven gekregen als grondstof voor tuinslangen, slippers en schoenzolen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.