De Goudse Librije. (Schijn)dood of levend erfgoed?

'De Goudse Librije. (Schijn)dood of levend erfgoed?' Donderdagavond vanaf 19u30 luidt de Goudse kerkhistoricus Paul Abels in de Garenspinnerij met een lezing onder deze titel Open Monumentendag 2023 in. Abels is een groot voorstander en strijder voor de terugkeer van De Goudse Librije in de Sint Janskerk.

Goudse Librije wordt weer zichtbaar voor het publiek

Wethouder Thierry van Vugt verraste begin oktober 2022 de 40-jarige Stichting Vrienden van Archief & Librije met de belofte dat het stadsbestuur van plan is de prachtige Goudse Librije weer af te stoffen en zichtbaar te maken voor publiek.

"Eigentijdse manier om jong (& oud) weer te verbinden met deze waardevolle, historische collectie lijkt me prachtig project voor Cultuurinnovatiefonds", zo liet Van Vugt weten.

De Librije bevond zich eeuwenlang in de ruimte boven de kerkvoogden- of kerkrentmeesterskamer en schuin boven de voormalige toeristeningang en winkel van de Sint Janskerk. 

Eind negentiende eeuw werd besloten het boekbezit van de Librije over te brengen naar de kapel van het Catharina Gasthuis, waar nu het museum gehuisvest is. De verhuizing in 1893 geschiedde vooral in verband met ruimtegebrek. Vervolgens is de Librije in 1977 opnieuw verhuisd, toen naar het stads(thans streek)archief in het weeshuiscomplex, waar de boeken verdwenen in stalen archiefkasten, voortaan onzichtbaar voor het grote publiek. De voormalige Librije is uiteindelijk - na vele omzweringen - verhuisd naar het officiële archief, het depot in Moordrecht.

Bij het opdoeken van de oorspronkelijke Librije zijn onderdelen verspreid geraakt over het museum, het archief en de kerk. Maar daarvoor wordt op termijn ruimte gemaakt om alles weer onder een dak te brengen. Althans, zo is de bedoeling.

Openingsavond Open Monumentendag

Het programma staat in teken van het thema van dit jaar: Levend Erfgoed, laat monumenten spreken. Naast de traditionele openingsspeech door wethouder Thierry van Vugt zijn er een tweetal inleidingen die te maken hebben met Gouds immaterieel erfgoed: Paul Abels spreekt over de Goudse Librije: (schijn)dood of levend erfgoed? en Jan Willem Klein over Hoe wordt een middeleeuws boek gemaakt.

Vervolgens, na de pauze, is er een optreden van Muziektheater GOED WERK. Zij spelen een korte, geheel gezongen voorstelling met als titel De Koekebakkers, geïnspireerd op de stroopwafel. Als laatste onderdeel van het programma is er een optreden van onze stadslichter Jeffrey van Geenen.

De avond wordt rond 22u00 afgesloten met een drankje en een hapje.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Mobiele Milieustraat komt volgende week naar je toe

Bij de Mobiele Milieustraat kun je gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. Bijvoorbeeld: hout, puin, elektra, kunststof, metalen, KCA en papier. Reserveren voor een bezoek aan De Mobiele Milieustraat is niet nodig.

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.