Donk op drempel nacompetitie na 2-0 zege op EMM ’21

Slechts een mirakel kan DONK nog afhouden van het spelen van de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. Concurrent EMM’21 werd aan de Nieuwe Donkstraat op alle fronten afgetroefd. Aan de Nieuwe DONKstraat werd het “slechts” 2-0, omdat de thuisclub met name in de eerste helft verzuimde, gelet op de kansen, om de opponent al snel op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Ziekenboeg

DONK speelt tot nu toe een uitstekende tweede seizoenshelft. Sinds de ziekenboeg is leeggestroomd kan er steeds beter op vaste spelpatronen worden getraind. Het resultaat is zichtbaar. Voeg daarbij ook nog een kwalitatief sterke bank en de puzzlestukjes vallen allemaal op hun plaats.

De eerste vijf minuten van het duel waren nog voor EMM’21. De ploeg dwong twee corners en een vrije trap af, maar DONK brak met de twijfelachtige traditie dat het in het begin van een wedstrijd vaak op achterstand komt.

In de zesde minuut gaf DONK zijn eerste visitekaartje af. Levi van Houten ontfutselde de bal aan een verdediger, koos voor de directe weg naar het doel en liet keeper Luc van der Lem kansloos, 1-0.

Heer en meester

Hierna was DONK heer en meester. De Gouwenaars legden, onder aanvoering van een uitmuntende Tim Houdijk, uitstekend veldspel op de mat.

In de negende minuut was het al bijna 2-0. Roy van der Graaf en Jordy de Jong combineerden soepeltjes door de doorgaans solide defensie van EMM’21. De afronding van Jordy de Jong was echter niet geplaatst genoeg om keeper Luc van der Lem te kunnen verontrusten.

Nadat diverse corners van DONK niets hadden opgeleverd was de thuisploeg na een half uur spelen weer dichtbij het vergroten van de voorsprong. Zakaria Mellah passte prachtig in de loop van de rappe Roy van der Graaf. De in het centrum opgedoken rechterspits haalde direct vlammend uit, maar Luc van der Lem verrichtte een schitterende redding ten koste van een corner.

Vier minuten later was het centrale verdediger Mike Sluijter die een pass van collega Werner Overkamp net niet wist te verzilveren.

In de 41ste minuut deed EMM’21 eindelijk weer iets terug. Van buiten het strafschopgebied loste Joey van der Geest een zwabberend schot. Donks keeper Bas van der Eem liet zich echter niet verrassen en tikte de bal over zijn doel.

Vlak voor rust konden nog twee grote kansen voor de thuisclub worden genoteerd. Zakaria Mellah en Levi van Houten combineerden er lustig op los. Eindstation was Jeroen Borsboom die van dichtbij de 2-0 op zijn hoofd had. Luc van der Lem keerde de kopbal echter in een katachtige reflex en voorkwam zo een zeker schijnend doelpunt.

Diezelfde Jeroen Borsboom probeerde even later een lage voorzet van Zakaria Mellah met een subtiele voetbeweging tegendraads in het doel te werken. Zijn poging mislukte echter.

Galavoorstelling

Ondanks het uitblijven van meer goals had DONK in het eerste bedrijf een galavoorstelling laten zien. De Goudse aanhang hoopte op meer, maar dat viel in de tweede helft aanvankelijk tegen. DONK werd slordiger en EMM’21 mocht het, zonder tot uitgespeelde kansen te komen, proberen met een paar afstandsschoten. De eerste poging van David Vermeer werd door Bas van der Eem eenvoudig onschadelijk gemaakt, terwijl een tweede schot, ditmaal van Nadal Wesselman, de bovenkant van de lat schampte.

Hierna had EMM’21 zijn kruit voorlopig verschoten. DONK kwam weer wat beter in de wedstrijd. In de 66ste minuut negeerde de uitstekend leidende scheidsrechter Omar Moussaoui een vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent Matthieu Visser. Roy van der Graaf soleerde in het zestiemetergebied langs een woud van benen en werd uiteindelijk neergelegd. De penalty werd onberispelijk binnengeschoten door Jeroen Borsboom.

Roy van der Graaf had drie minuten later de 3-0 op zijn schoen na een voorzet van Jordy de Jong. Keeper Luc van der Lem was al verslagen, maar de bal werd op miraculeuze wijze door een verdediger op de doellijn gekeerd.

Met Mark van Doeland voor Zakaria Mellah en “Appie” Kaïssy voor Levi van Houten duurde het even voordat DONK het juiste ritme weer te pakken had. Ondertussen probeerde EMM’21 met man en macht de aansluitingstreffer te realiseren. Verder dan een schrikmoment voor DONK toen Tijmen Harmsen een lage voorzet niet goed raakte en de bal bijna in eigen doel zag verdwijnen en een schot van de ingevallen Roy Hoogenboom dat over het Goudse doel vloog kwamen de bezoekers echter niet.

In de slotfase onderscheidde de voor Bas Houdijk ingevallen Fouad Musaui zich nog met een fraaie pass die niet op waarde geschat werd waarna het slotakkoord was voor Mark van Doeland. Vanaf een meter of twintig haalde hij verwoestend uit. De kruising van paal en lat stond een schitterende treffer in de weg.

Tim Houdijk

Al met al een uitstekende overwinning voor DONK, dat vooral kon terugkijken op een voortreffelijke eerste helft. Dat vond ook trainer Pieter van Zoest: “De eerste helft was uitstekend met een excellerende Tim Houdijk. In de tweede helft werd het rommelig. We gingen te veel met de bal lopen. Als de timing voorafgaande aan onze eindpass beter wordt zit er nog meer muziek in.”

Met nog twee wedstrijden te spelen heeft DONK nu zes punten voorsprong en een voordelig doelsaldo van 12 op de enig overgebleven concurrent Foreholte. Koploper Aalsmeer staat vijf punten los en is normaalgesproken onbereikbaar.

Aanstaande zaterdag speelt DONK uit tegen ESTO. De week daarop wordt ASC ontvangen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.