Fractie Leefbaar Gouda kritisch over Jeugdzorg in Gouda

De fractie van Leefbaar Gouda heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de gang van zaken rondom de jeugdhulp in Gouda. De fractie komt tot een conclusie dat het bedroevend gesteld is met de uitvoering van de jeugdzorg in Gouda. Interesse in het hele rapport over de jeugdzorg in Gouda? Zie link Absurditeit-van-het-systeem..docx (live.com)

Uit verschillende landelijke onderzoeken is al duidelijk geworden dat het systeem van de jeugdzorg kraakt. De Rijksoverheid heeft al enkele maatregelen genomen en de wet zal worden aangepast. Aangezien niet duidelijk was hoe het gesteld is in Gouda heeft de fractie van Leefbaar Gouda zelf het initiatief genomen om een onderzoek te starten naar de ervaringen van gedupeerden. "Via gesprekken en interviews heeft de fractie een zogenaamde ‘narratief’ rapport opgesteld over de uitvoering van de Jeugdzorg in Gouda. Het is schokkend en tegelijk pijnlijk wanneer je de verhalen van de direct betrokkenen aanhoort", aldus Linda Verschut.

"Niet alleen ouders maar ook functionarissen in het veld hebben wij gesproken en dan wordt duidelijk dat er heel veel mis is in de uitvoering van de Jeugdwet en met name de Jeugdzorg. Er is naar onze mening niet alleen sprake van een ‘verrot’ systeem maar ernstiger is het dat het nog steeds maar doorgaat. Uithuisplaatsingen zijn nog aan de orde van de dag en er is bijna niemand die dit proces een halt toeroept, of kan toeroepen", zegt Verschut.

Met het opstellen van een kritisch rapport waarin de verhalen van de geïnterviewden anoniem naar buiten worden gebracht wil de fractie van Leefbaar Gouda de discussie in de gemeenteraad gaan voeren. College en gemeenteraad zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze Wet op lokaal niveau en wij mogen de ogen niet sluiten voor de ellende die kinderen en ouders ervaren. Verschut: "Met elkaar hebben wij de verplichting om te werken aan een model waarbij het streven is om zo min mogelijk kinderen uit huis te plaatsen. Natuurlijk is het belangrijk dat de Wet wordt aangepast maar op lokaal niveau zijn wij verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van onze Goudse kinderen."

De fractie zal het rapport op 4 oktober ter kennis brengen van het College en wel door het rapport te overhandigen aan de verantwoordelijk wethouder. Gelijktijdig ontvangen alle raadsfracties het rapport. Leefbaar Gouda gaat ervan uit dat het onderwerp ter bespreking op de agenda van de gemeenteraad wordt geplaatst.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.