Gemeente Gouda

Gouda wil ambities bestuursakkoord Geef Gouda Door waarmaken

De gemeenteraad van Gouda heeft de meerjarenbegroting 2023-2026 van het college woensdagavond goedgekeurd. Hierin staat wat de gemeente van Gouda de komende jaren voor de stad wil bereiken en hoeveel dit gaat kosten.

Het college van BenW wil de ambities van het bestuursakkoord “Geef Gouda Door” waarmaken. Dat betekent accenten op duurzaamheid en groen en een inclusieve en sociale stad. Daaraan is vorige week het winterplan toegevoegd: Een extra steunpakket aan maatregelen om inwoners en maatschappelijke organisaties en instellingen te helpen die door de hogere energierekening en inflatie in de financiële problemen (dreigen) te komen.  

Wethouder Michiel Bunnik (financiën) : “Het huishoudboekje van Gouda is op orde. De meerjarenbegroting is sluitend, het laat de komende vier jaar geen tekorten zien en er zijn voldoende reserves. En dat is geen overbodige luxe, gelet op alles wat er in de wereld gebeurt zoals stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Daarom trekt de gemeente nog dit najaar 2 miljoen euro extra uit voor ondersteuning van inwoners en maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen”. 

De steun loopt door in de jaren 2023 en 2024. Het college onderzoekt nog welke steun er gegeven kan worden aan Goudse ondernemers (MKB). Dit is mede afhankelijk van de Rijksoverheid. 

Geef Gouda Door

Het college heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de stad en de samenleving. “De komende jaren staan er ook flink wat investeringen op de planning. De begroting geeft ruimte om Gouda nog mooier te maken. Onze ambities uit het bestuursakkoord ‘Geef Gouda Door’ zijn hierbij het uitgangspunt”, aldus wethouder Bunnik.

Gouda zet in op de toegankelijke zorg, een inclusieve stad, versnelling van de woningbouw en het bestrijden van armoede en schulden. Ook gaat het college extra geld inzetten in duurzaamheid en groen, cultuur, sport, taal en de bestrijding van laaggeletterdheid.

Woonlasten 

De gemeente heeft te maken met stijgende kosten onder meer op het gebied van afval. Dit heeft invloed op de woonlasten. Tegelijkertijd wil het college de woonlasten voor inwoners acceptabel houden omdat ze ook al te maken hebben met hoge inflatie en energielasten. Bunnik: “We zien verschillende mogelijkheden om de stijging van de woonlasten acceptabel te houden. Dit vinden we een politieke keuze waarin de gemeenteraad vanzelfsprekend ruimte moet krijgen om deze mogelijkheden te verkennen. We gaan graag met de raad hierover in gesprek.”

De ontwerp programmabegroting werd behandeld in de raadsvergadering van 9 november.

Bekijk de volledige begroting op www.gouda.nl/begroting2023


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ere wie ere toekomt vandaag 13:00

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Ere wie ere toekomt vandaag 11:30

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Koningsdag vandaag 09:10

Oranjevoorpret in Ontmoetingscentrum Van Noord

Wat een oranjevoorpret hadden ze donderdag in en bij Ontmoetingscentrum Van Noord bij Winkelcentrum Bloemendaal! Een verslaggever van WNL kwam langs om de voorbereidingen voor Koningsdag te filmen. Drie dames van het AZC zijn namelijk al weken aan het haken en breien voor de vrijmarkt op de Raam en vrijdagochtend was hun verhaal op tv te zien bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Weer in Gouda vandaag 08:27

Weer houdt zich rustig tijdens Koningsnacht

Vrijdag is het rustig weer. Zo ook tijdens de Koningsnacht op de Markt. De daglichtperiode begint regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt de zon regelmatig. Bij een zwakke noordwestenwind, later zuidwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort wordt het om en nabij 11 graden Celsius.

Gemeente vandaag 07:52

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Actie vandaag 07:40

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.