Goudse horeca krijgt weer alle ruimte voor uitbreiding terrassen

De terrasuitbreiding van de Goudse horeca is ook tijdens het terrasseizoen van 2022 weer toegestaan. Dat heeft het college van de gemeente Gouda vorig jaar al besloten. Het college vindt het belangrijk dat de horecaondernemers een steuntje in de rug krijgen in deze moeilijke tijd. Wethouder Thierry van Vugt (binnenstad): "Horecaondernemers hebben het zwaar. Het verdienvermogen van de horecasector staat onder druk. In 2020 en 2021 heeft de tijdelijke uitbreiding het omzetverlies van de horeca als gevolg van de coronacrisis beperkt. Dus de komende tijd steunen we waar mogelijk."  

Het is de bedoeling om met de tijdelijke terrasuitbreiding de lokale economie vitaal te houden en een bijdrage te leveren aan combinatiebezoek tussen horeca, winkels, de culturele sector en evenementen. Mocht er te weinig ruimte zijn om een evenement en tijdelijke terrasuitbreiding gelijktijdig te laten plaatsvinden, geeft het college evenementen voorrang. Neem hierbij Gouda750 als voorbeeld.

"Ik ben blij dat we de ondernemers kunnen ondersteunen door ze ook in 2022 de mogelijkheid te bieden hun terrassen tijdelijk te kunnen uitschuiven", aldus wethouder Thierry van Vugt. Ook Lennart van Gastel (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Gouda) is blij met het besluit: “Maximale ruimte voor ondernemerschap creëert herstel. Ook de gemeente Gouda realiseert zich dat en geeft hiermee letterlijk en figuurlijk de ruimte hiervoor.”

Tijdelijke terrassen

De tijdelijke terrasuitbreiding is mogelijk vanaf 1 maart 2022 tot en met 31 oktober 2022. Een tijdelijke terrasuitbreiding moet vanzelfsprekend gebeuren binnen de dan geldende coronamaatregelen. Maar die beperkingen zijn er inmiddels vanaf. Het college ziet de terrasuitbreiding als een steunmaatregel en is voornemens geen precariobelasting te heffen voor het plaatsen van een tijdelijk terras in de openbare ruimte of dit op andere wijze te compenseren. Dit wordt komende tijd nader uitgewerkt.

Akkoordverklaring

Horecaondernemers hebben een akkoordverklaring van de gemeente ontvangen voor het plaatsen van tijdelijke terrassen. De tijdelijke terrasruimte betreft maximaal een verdubbeling van het aantal vierkante meters terras dat een horecagelegenheid normaal heeft. De gemeente maakt maatwerk mogelijk bij de tijdelijke terrasuitbreiding van de horeca-inrichtingen. De horecaondernemer moet het plaatsen van terrassen afstemmen met de buurt, want leefbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid moet met de tijdelijke terrasuitbreiding gegarandeerd zijn.

Evenementen

De openbare ruimte heeft verschillende andere functies naast het gebruik als terrasruimte. Mocht er te weinig ruimte zijn om een evenement en tijdelijke terrasuitbreiding gelijktijdig te laten plaatsvinden, dan krijgen evenementen voorrang. Tijdens een evenement kunnen per straat beperkingen worden gesteld aan het tijdstip waarop de tijdelijke terrassen uitgestald kunnen worden vanwege de openbare orde en veiligheid. Een horecaondernemer wordt daarover dan tijdig geïnformeerd door de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 17:39

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.