Leo Wolff

Het moest een keer gebeuren...

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

leo wolf filosofietser ik fiets dus ik ben.jpg

Aan het eind van week zes, heb ik voor de eerste keer een lekke band. Het is de eerste keer dat ik pech met de fiets heb. En afgezien van het vallen van de fiets waardoor de koppeling van mijn fietskar stuk ging, heb ik geen vervelende dingen meegemaakt. En daar bof ik maar mee.

Na een kleine week in Spanje, ben ik via een spectaculaire route langs de kust Frankrijk weer ingefietst. Ik kan je aanraden om als je een keer naar de Costa Brava gaat, niet op de snelweg te blijven. Sla bij Perpignan af naar Argelés-sur-mer en rij dan langs de kust naar Spanje. Je doet er wat langer over, maar dan is je reis ook echt al vakantie. Leuke badplaatsen en fantastisch uitzichten. En als bonus ervaar je ook wat ik op de fiets heb moeten overwinnen.

De afgelopen dagen ben ik me er wel bewust van dat ik zo langzaamaan weer op de weg terug ben. Ik heb daar geen moeite mee. De reis tot nu toe is fantastisch geweest. Als het hier zou stoppen, dan kijk ik al terug op een geslaagd avontuur. Ook al is Sevilla er deze keer niet van gekomen. Ik heb heel veel gezien, mezelf overwonnen en beter leren kennen, mensen ontmoet en – last but not least – heerlijk gefietst.

Natuurlijk zijn er ook dingen niet gegaan zoals van te voren gedacht of bedacht. Maar dat is niet anders dan in het leven van alledag. De uitdaging was soms wel om daar goed mee om te gaan. Dat was ook voor deel het doel van deze reis. Ik ben de nodige dingen kwijtgeraakt, zoals mijn knalgroene bord, mijn zonnebril en ik schat zo’n vijftien reservekilo’s.

En het is nog lang niet afgelopen. Ik mag nog een maand elke dag mijn tentje opzetten en afbreken, in mijn tentje kruipen, op een smal matje liggen, eten koken op één brandertje en uit een pannetje eten (ben mijn bord immers kwijt), teveel bagage meezeulen, de kar elke keer vastmaken met ducttape, mijn niet meer schoon te krijgen kleren af en toe in de week zetten, een camping of andere slaapplaats zoeken, verkeerde wegen inslaan, van plan veranderen, genieten van mooie landschappen en plaatsen, vloeken en zuchten als ik weer teveel heuveltjes over moet, het uitzingen van plezier als ik van heuveltjes naar beneden rij, genieten van het fietsen. Genieten van het leven in al zijn facetten.

Als de laatste vier weken net zo fijn en mooi worden als de hele reis tot nu toe, dan ga ik nog een fantastische tijd tegemoet. Daar heb ik graag een lekke band voor over.

Over Leo Wolff

Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Sevilla (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast.

De podcast kun je beluisteren op anchor.fm/de-filosofietser, Spotify en podcast.google.
Zijn verhalen vind je op leowolff.nl/ikfietsdusikben en op Facebook


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 11:31

Gratis festival Gouda Maakt Toekomst is terug!

Op zondag 4 juni 2023 van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!