Leo Wolff

Het moest een keer gebeuren...

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

leo wolf filosofietser ik fiets dus ik ben.jpg

Aan het eind van week zes, heb ik voor de eerste keer een lekke band. Het is de eerste keer dat ik pech met de fiets heb. En afgezien van het vallen van de fiets waardoor de koppeling van mijn fietskar stuk ging, heb ik geen vervelende dingen meegemaakt. En daar bof ik maar mee.

Na een kleine week in Spanje, ben ik via een spectaculaire route langs de kust Frankrijk weer ingefietst. Ik kan je aanraden om als je een keer naar de Costa Brava gaat, niet op de snelweg te blijven. Sla bij Perpignan af naar Argelés-sur-mer en rij dan langs de kust naar Spanje. Je doet er wat langer over, maar dan is je reis ook echt al vakantie. Leuke badplaatsen en fantastisch uitzichten. En als bonus ervaar je ook wat ik op de fiets heb moeten overwinnen.

De afgelopen dagen ben ik me er wel bewust van dat ik zo langzaamaan weer op de weg terug ben. Ik heb daar geen moeite mee. De reis tot nu toe is fantastisch geweest. Als het hier zou stoppen, dan kijk ik al terug op een geslaagd avontuur. Ook al is Sevilla er deze keer niet van gekomen. Ik heb heel veel gezien, mezelf overwonnen en beter leren kennen, mensen ontmoet en – last but not least – heerlijk gefietst.

Natuurlijk zijn er ook dingen niet gegaan zoals van te voren gedacht of bedacht. Maar dat is niet anders dan in het leven van alledag. De uitdaging was soms wel om daar goed mee om te gaan. Dat was ook voor deel het doel van deze reis. Ik ben de nodige dingen kwijtgeraakt, zoals mijn knalgroene bord, mijn zonnebril en ik schat zo’n vijftien reservekilo’s.

En het is nog lang niet afgelopen. Ik mag nog een maand elke dag mijn tentje opzetten en afbreken, in mijn tentje kruipen, op een smal matje liggen, eten koken op één brandertje en uit een pannetje eten (ben mijn bord immers kwijt), teveel bagage meezeulen, de kar elke keer vastmaken met ducttape, mijn niet meer schoon te krijgen kleren af en toe in de week zetten, een camping of andere slaapplaats zoeken, verkeerde wegen inslaan, van plan veranderen, genieten van mooie landschappen en plaatsen, vloeken en zuchten als ik weer teveel heuveltjes over moet, het uitzingen van plezier als ik van heuveltjes naar beneden rij, genieten van het fietsen. Genieten van het leven in al zijn facetten.

Als de laatste vier weken net zo fijn en mooi worden als de hele reis tot nu toe, dan ga ik nog een fantastische tijd tegemoet. Daar heb ik graag een lekke band voor over.

Over Leo Wolff

Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Sevilla (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast.

De podcast kun je beluisteren op anchor.fm/de-filosofietser, Spotify en podcast.google.
Zijn verhalen vind je op leowolff.nl/ikfietsdusikben en op Facebook


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.