Leo Wolff

Het moest een keer gebeuren...

Gouwenaar Leo Wolff is bezig met zijn filosofietstocht van Gouda naar Barcelona en weer terug. Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Barcelona (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast. ZoGouds.nl volgt Leo de komende maanden op de voet (nou ja, op de fiets dus eigenlijk) aan de hand van zijn columns. En zo kun je meefietsen zonder te hoeven trappen.

leo wolf filosofietser ik fiets dus ik ben.jpg

Aan het eind van week zes, heb ik voor de eerste keer een lekke band. Het is de eerste keer dat ik pech met de fiets heb. En afgezien van het vallen van de fiets waardoor de koppeling van mijn fietskar stuk ging, heb ik geen vervelende dingen meegemaakt. En daar bof ik maar mee.

Na een kleine week in Spanje, ben ik via een spectaculaire route langs de kust Frankrijk weer ingefietst. Ik kan je aanraden om als je een keer naar de Costa Brava gaat, niet op de snelweg te blijven. Sla bij Perpignan af naar Argelés-sur-mer en rij dan langs de kust naar Spanje. Je doet er wat langer over, maar dan is je reis ook echt al vakantie. Leuke badplaatsen en fantastisch uitzichten. En als bonus ervaar je ook wat ik op de fiets heb moeten overwinnen.

De afgelopen dagen ben ik me er wel bewust van dat ik zo langzaamaan weer op de weg terug ben. Ik heb daar geen moeite mee. De reis tot nu toe is fantastisch geweest. Als het hier zou stoppen, dan kijk ik al terug op een geslaagd avontuur. Ook al is Sevilla er deze keer niet van gekomen. Ik heb heel veel gezien, mezelf overwonnen en beter leren kennen, mensen ontmoet en – last but not least – heerlijk gefietst.

Natuurlijk zijn er ook dingen niet gegaan zoals van te voren gedacht of bedacht. Maar dat is niet anders dan in het leven van alledag. De uitdaging was soms wel om daar goed mee om te gaan. Dat was ook voor deel het doel van deze reis. Ik ben de nodige dingen kwijtgeraakt, zoals mijn knalgroene bord, mijn zonnebril en ik schat zo’n vijftien reservekilo’s.

En het is nog lang niet afgelopen. Ik mag nog een maand elke dag mijn tentje opzetten en afbreken, in mijn tentje kruipen, op een smal matje liggen, eten koken op één brandertje en uit een pannetje eten (ben mijn bord immers kwijt), teveel bagage meezeulen, de kar elke keer vastmaken met ducttape, mijn niet meer schoon te krijgen kleren af en toe in de week zetten, een camping of andere slaapplaats zoeken, verkeerde wegen inslaan, van plan veranderen, genieten van mooie landschappen en plaatsen, vloeken en zuchten als ik weer teveel heuveltjes over moet, het uitzingen van plezier als ik van heuveltjes naar beneden rij, genieten van het fietsen. Genieten van het leven in al zijn facetten.

Als de laatste vier weken net zo fijn en mooi worden als de hele reis tot nu toe, dan ga ik nog een fantastische tijd tegemoet. Daar heb ik graag een lekke band voor over.

Over Leo Wolff

Leo is fietser, schrijver en columnist. Over zijn fietstocht naar Sevilla (en terug) schrijft hij regelmatig columns en verhalen. Daarnaast maakt hij tijdens zijn reis een dagelijkse podcast.

De podcast kun je beluisteren op anchor.fm/de-filosofietser, Spotify en podcast.google.
Zijn verhalen vind je op leowolff.nl/ikfietsdusikben en op Facebook


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.