Theo Krins

Koningsnacht en Koningsdag in Gouda groots gevierd!

Op 26 en 27 april hebben de Gouwenaars in groten getale feest gevierd rond de verjaardag van de koning. Vooral bij de jongeren was Koningsnacht erg in trek en er stonden zo'n 10.000 mensen op de Markt feest te vieren tijdens het optreden van diverse artiesten. Op Koningsdag waren er in Gouda allerlei evenementen, met o.a. de traditionele aubade op de Markt en de Oranjeboulevard op de Raam.

Koningsnacht

Er waren tijdens Koningsnacht heel wat artiesten zodat de liefhebbers van popmuziek goed aan hun trekken kwamen. Er werd regelmatig meegezongen al hadden de artiesten in het begin van de avond nog wat moeite om het publiek mee te krijgen. 

Wie traden er op? Bram Krikke Stefan & Sean, K- liber, Waterproof Shampoo, It All Started in the Nineties, Kinder DJ Blijwin, Papa Lauda en Crowd Control. De organisatie heeft bij de keuze van deze artiesten vooral gefocust op de feestacts. Daarin zijn ze geslaagd en over smaak valt niet te twisten ;-)

 

Afhekken

Er is vanuit de gemeente en de organisatie ervoor gekozen om het evenement gratis toegankelijk te laten zijn. Dat maakt deelname met name voor jongeren maar ook voor mensen met een krappe beurs, bereikbaar. Tegelijkertijd ligt het financiële risico voor het evenement op dit moment bij één partij, namelijk de organisator Mass Events.

Mede door de coronacrisis zijn de reserves van evenementorganisatoren weg. Om die reden, en met het doel de continuïteit van het evenement voor onze inwoners te waarborgen heeft de gemeente besloten financieel bij te springen en de toezegging gedaan de evenementensubsidie voor Koningsnacht 2023 met € 7.200,- te verhogen naar € 35.000,- (was € 27.800,-). Tevens betaalt de gemeente de kosten voor het afhekken, beveiliging en het plaatsen van toiletten. 

Mass Events heeft daarnaast diverse fondsen aangeschreven voor subsidie. De Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) is via het SBG Fonds gevraagd om een bijdrage van € 2.500,- en daarnaast staat het OFG garant voor het eerste deel van het budgettekort voor € 15.000,-. Gouda Onderneemt doet mogelijk ook een bijdrage van € 2.500,-. Mocht er nog steeds een tekort zijn dan staat de gemeente nog aanvullend garant. 

Drankverkoop

Doordat de financiering van Koningsnacht voor een groot deel afhangt van de horeca opbrengsten (drankverkoop) was het in de ogen van de gemeente en de organisatie nodig om het evenemententerrein deels af te hekken. In het verleden namen bezoekers namelijk drank mee naar de Markt en werd door horecaondernemers aan de Markt ook drank verkocht aan evenementenbezoekers. Hierdoor was er spanning met het handhaven van het alcoholverbod en was er ook minder controle mogelijk op de aanwezigheid van glaswerk op het evenemententerrein. 

Door het afhekken werden de aanwezigen tevens gestimuleerd om drank op het terrein zelf te kopen en dat vermindert het risico op een exploitatietekort voor deze avond.

De gekozen oplossing verdient zeker niet de schoonheidsprijs, maar is wel begrijpelijk gezien de omstandigheden. Inzet is om in 2024 een betere financiële onderbouwing voor dit feest te hebben zodat afhekken niet meer nodig is.

 

Koningsdag

Deze dag begon voor heel wat jongeren (met hun ouders) al vroeg op de Oranjeboulevard op de Raam. Het is altijd een uitdaging om een goede plek te vinden.

Voor mij begon Koningsdag om 10u00 op de Markt met de traditionele aubade. Tijdens deze bijeenkomst werd de vlag met wimpel gehesen, zongen we met elkaar het Wilhelmus en werden de gedecoreerden aan het publiek voorgesteld.


Daarna was er voor genodigden in het Stadhuis een samenzijn en toasten we op de koning. Daarna ben ik naar de St.-Janskerk gegaan om aanwezig te zijn bij het traditionele Oranje-Koningsconcert. Het concert werd verzorgd door Gouda's Harmonie “De Pionier” en Stedelijke Harmonie “Caecilia”. En evenals andere jaren was het ook dit jaar volop genieten van deze geweldige muzikanten. Zangeres Anjo van Hemert maakte het feest compleet.

Ook hier werd het Wilhelmus gezongen, maar ditmaal ondersteund door het draaiorgel (!) van Adri Vergeer.

Na dit muzikale hoogtepunt ben ik nog naar de Oranjeboulevard geweest. Onderweg werd ik gepasseerd door allerlei hulpdiensten die richting de Veerstal gingen. In museumhaven bleek er brand te zijn in een machinekamer van een schip. De brand was gelukkig snel geblust.

Daarna ben ik de Oranjeboulevard opgegaan en met vele duizenden anderen genoten van de gezelligheid, de muziek en de vele koopwaar die lag uitgestald en waarschijnlijk grotendeels van de ene zolder verhuist naar de andere zolder.

Ik kijk terug op twee mooie dagen waarop Gouda zich van haar beste kant heeft laten zien! Gouda is goud!

Geniet van de fotoreportage:

 

Aparte toegang voor Koningsnacht

 


Waterproof Shampoo
Papa Lauda

"De Goudse Muur" :-)
Het is heel druk!
Koningsdag

Stilleven


 
Anjo van Hemert

Oranjeboulevard

Betalen voor zitten met uitzicht :-)
 

 

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.