Maaltijdbonnen voor middelbare scholier met weinig geld

Ook middelbare scholen kunnen zich nu aanmelden voor gratis schoolmaaltijden. Ouders krijgen dan een boodschappenkaart van 11 euro per kind per week waarmee ze naar de supermarkt kunnen. De afgelopen tijd was er al een proef met gratis schoolmaaltijden op basisscholen en die wordt dus uitgebreid. Scholen kunnen zich aanmelden via schoolmaaltijden.nl.

Laag inkomen

De gratis schoolmaaltijden zijn vooral bedoeld voor scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben. Scholen waarop minimaal 30 procent van de leerlingen uit een gezin met een laag inkomen komt, kunnen zich voor het project aanmelden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. Er kunnen in totaal 300.000 leerlingen worden geholpen.

De afgelopen tijd is er op 500 basisscholen een proef gedaan en dat was een succes, aldus minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. "De school moet helpen om alles in het werk te stellen dat je je daar kan concentreren. We zien uit goede ervaringen met de schoolontbijten dat het echt een verschil maakt. De leerlingen zijn energieker en kunnen zich beter concentreren."

Aanvragen

Vanaf deze week kunnen daarom alle scholen zich inschrijven op schoolmaaltijden.nl. Daar werken het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis samen om alle aanvragen te verwerken.

Deelnemende scholen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Dat bedrag kunnen de scholen vrij besteden voor maaltijden. Dat geld kan bijvoorbeeld gaan naar ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum, of een cateraar.

Boodschappenkaart

Omdat leerlingen op middelbare scholen over het algemeen niet gezamenlijk eten, is er de mogelijkheid om voor hen een boodschappenkaart aan te vragen. Via 'maaltijd thuis' kunnen ouders boodschappenkaarten ter waarde van 11 euro per kind per week krijgen. De kaarten zijn in alle supermarkten in te wisselen.

"Ouders kunnen zich niet zelf aanmelden. Dat gaat via de school. Die bepaalt ook welke ouders daarvoor in aanmerking komen", zegt Wiersma. Het komende jaar is er 100 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet heeft nog niet besloten of er ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden zullen zijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 11:10

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Stadshart vandaag 10:44

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.