Maaltijdbonnen voor middelbare scholier met weinig geld

Ook middelbare scholen kunnen zich nu aanmelden voor gratis schoolmaaltijden. Ouders krijgen dan een boodschappenkaart van 11 euro per kind per week waarmee ze naar de supermarkt kunnen. De afgelopen tijd was er al een proef met gratis schoolmaaltijden op basisscholen en die wordt dus uitgebreid. Scholen kunnen zich aanmelden via schoolmaaltijden.nl.

Laag inkomen

De gratis schoolmaaltijden zijn vooral bedoeld voor scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben. Scholen waarop minimaal 30 procent van de leerlingen uit een gezin met een laag inkomen komt, kunnen zich voor het project aanmelden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. Er kunnen in totaal 300.000 leerlingen worden geholpen.

De afgelopen tijd is er op 500 basisscholen een proef gedaan en dat was een succes, aldus minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. "De school moet helpen om alles in het werk te stellen dat je je daar kan concentreren. We zien uit goede ervaringen met de schoolontbijten dat het echt een verschil maakt. De leerlingen zijn energieker en kunnen zich beter concentreren."

Aanvragen

Vanaf deze week kunnen daarom alle scholen zich inschrijven op schoolmaaltijden.nl. Daar werken het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis samen om alle aanvragen te verwerken.

Deelnemende scholen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Dat bedrag kunnen de scholen vrij besteden voor maaltijden. Dat geld kan bijvoorbeeld gaan naar ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum, of een cateraar.

Boodschappenkaart

Omdat leerlingen op middelbare scholen over het algemeen niet gezamenlijk eten, is er de mogelijkheid om voor hen een boodschappenkaart aan te vragen. Via 'maaltijd thuis' kunnen ouders boodschappenkaarten ter waarde van 11 euro per kind per week krijgen. De kaarten zijn in alle supermarkten in te wisselen.

"Ouders kunnen zich niet zelf aanmelden. Dat gaat via de school. Die bepaalt ook welke ouders daarvoor in aanmerking komen", zegt Wiersma. Het komende jaar is er 100 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet heeft nog niet besloten of er ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden zullen zijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.