Museum Gouda, Ton Bennemeer
Advertorial Museum

Museum Gouda op zoek naar foto’s en films over IJssalon Italia 

Of het nu een kinderfoto is of een trouwvideo, een dia of een 8mm filmpje, Museum Gouda is op zoek naar persoonlijke beelden van IJssalon Italia. Voor één zomer gaat het museum de iconische ijssalon van de pas overleden Danilo Agnoli heropenen. De expositie opent met Hemelvaart en is onderdeel van De stad verzamelt, het project waarmee het museum dit jaar zijn 150-jarig jubileum viert.

Topstuk

Op 12 mei 1874 begon Museum Gouda met een verzameling van geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen die bijeengebracht werd door Gouwenaars zelf. Het museum riep onlangs stadsgenoten op om opnieuw te graven in hun herinneringen. Daaruit ontstond de tentoonstelling ‘De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda’ die sinds januari te zien is. In mei zal het topstuk van deze tentoonstelling met Goudse herinneringen zijn deuren openen: IJssalon Italia.

horeca italia gouda danilo agnoli.jpg

Begrip

IJssalon Italia bevond zich van 1939 tot 2002 aan de Markt, en was een begrip voor alle Gouwenaars. De iconische eigenaar Danilo Agnoli overleed in januari in zijn vaderland. Hij wist als geen ander de Italiaanse gastvrijheid over te brengen in Gouda. Museum Gouda brengt met deze tentoonstelling van 9 mei tot en met 27 oktober 2024 een eerbetoon aan deze markante Gouwenaar.

De tentoonstellingszaal wordt ingericht met meubels, ijscoupes en andere memorabilia uit de ijssalon, die afgelopen decennia hun weg vonden naar de huiskamers van Goudse fans. Daarnaast werpt het museum licht op het leven achter de schermen, van een Italiaanse familie die, net als vele anderen, in de vorige eeuw naar Nederland trok om een toekomst op te bouwen.

Herinneringen

Vele Gouwenaars hebben herinneringen aan deze iconische ijssalon, en ook die krijgen een plek in de expositie. Hiervoor roept het museum op tot het insturen van foto’s of filmpjes én persoonlijke verhalen. Ook originele voorwerpen zijn welkom, zo zoekt het museum nog naar de toonbank en tafeltjes.

Wil je je foto/film met persoonlijk verhaal delen? Stuur dan voor 31 maart 2024 een mail naar italia@museumgouda.nl. Uiteraard blijven ingezonden foto’s en filmpjes je eigendom.


Meer nieuws

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:43

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Brand vandaag 17:38

Pizza te lang in oven, brandweer krijgt melding woningbrand

In een woning aan de Simon van der Stellaan heeft een pizza woensdagmiddag te lang in de oven gestaan. Zo ontstond er rond 14u50 rook en brand in de oven en vervolgens in de woning, waarop de brandweer voor een woningbrand werd gealarmeerd.