Omgekomen Gouwenaars gevonden dankzij foto's naar familieleden

Twee Gouwenaars zijn donderdag om het leven gekomen door het noodweer dat Slovenië de afgelopen dagen teistert. Ze waren volgens de Sloveense politie 52 en 20 jaar oud en maakten een tocht bij een berg in het noorden van het land. De twee werden vrijdagmorgen gevonden mede aan de hand van foto's die vader en zoon eerder naar hun familie hadden gestuurd. 

Reddingsteam

Hun lichamen werden gevonden door een reddingsteam nadat er alarm was geslagen bij de politie. Het is niet duidelijk waaraan de twee zijn overleden, mogelijk zijn ze geraakt door bliksem. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het overlijden van de twee Nederlanders, maar heeft geen verdere informatie over hoe ze zijn omgekomen. Het ministerie verleent consulaire bijstand aan de nabestaanden, meldt een woordvoerster. Volgens de Sloveense politie maakten de Nederlanders een tocht bij de Veliki Draški. Dat is een berg van ongeveer 2200 meter hoog in het noorden van het land, niet ver van de plaats Bled.

Medeleven

De gemeente Gouda heeft ook gereageerd op het tragische en trieste nieuws. "Namens het hele stadsbestuur mijn oprechte medeleven aan de familie en vrienden die getroffen zijn door het tragische verlies van hun dierbare twee familieleden", zo laat wethouder Michel Klijmij-Van der Laan weten. "Met diepe droefheid vernamen we het bericht dat twee Gouwenaars, een vader en een zoon, zijn omgekomen door het noodweer in Slovenië. Wat een groot verdriet. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de overledenen", zo luidt de reactie van de gemeente Gouda op twitter.

GMHC

Ook bij de Goudse Mix Hockey Club (GMHC) is geschokt gereageerd. De omgekomen twintiger speelde in het tweede herenteam van GMHC. "Gisteren bereikte ons het vreselijke bericht dat ons lid Daan Mantel en zijn vader Onno, tijdens hun vakantie bij een noodlottig ongeval zijn overleden. Daan was speler van Heren 2. Onze gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en kennissen. Wij wensen hen alle sterkte bij het verwerken van dit onbegrijpelijke verlies", zo is te lezen op de website van GMHC. De leden kwamen zaterdagmiddag bij elkaar om het verlies met elkaar te delen en te verwerken.

Derde slachtoffer

Er is ook sprake van een derde dodelijk slachtoffer, een bejaarde man uit Slovenië zelf. Zijn stoffelijk overschot werd gevonden bij zijn woning in de buurt van het dorpje Kamnik, ten noorden van de hoofdstad Ljubljana.

Sinds donderdagavond wordt het land, dat erg populair is onder Nederlandse toeristen, getroffen door hevige regenval. In 24 uur tijd viel in het noorden van Slovenië de hoeveelheid neerslag die doorgaans in een hele maand valt. Een belangrijke autoweg die de hoofdstad Ljubliana verbindt met het noorden van het land werd afgesloten.

Meerdere dorpen in het noorden zijn volgens de autoriteiten door het water van de buitenwereld afgesloten. Ook waait het hard en zijn er veel onweersbuien. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië.

"Er is een hoog risico dat er meer overstromingen en aardverschuivingen ontstaan", schrijft het ministerie. "De situatie kan snel veranderen. Op verschillende plekken zijn wegen, waaronder hoofdwegen, niet begaanbaar voor verkeer."

Reizigers krijgen het advies om aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en mediaberichten in de gaten te houden. Het reisadvies blijft ondanks de waarschuwing op groen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.