Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Wie om zich heen kijkt, ziet dat er in de straten van het centrum van Gouda ontelbaar veel sigarettenpeuken op straat liggen. Peuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfafval ter wereld en vergaan nooit, met alle vervuilende gevolgen van dien. Tijd om actie te ondernemen vonden enkele buurtbewoners in de Turfmarkt. Eén sigarettenpeuk vervuilt 1000 liter water, maak Gouda peukenvrij!  

sigaretten in bak.jpg

Grootser

Al enkele maanden gaan bewoners van de Turfmarkt iedere week op pad met prikkers en vuilniszakken, met als doel hun mooie straat schoon te houden. Ze ontdekten echter al vrij snel dat het ‘dweilen met de kraan open’ is. Ook het plaatsen van een asbak en een bord aan het begin van de straat, boden geen uitkomst. En dus is het tijd om het grootser aan te pakken.

Opruimdagen

Samen écht een verschil maken. Daar hopen de initiatiefnemers op. Met als doel een peukvrije binnenstad. Een actie in woorden en daden gesteund door de gemeente Gouda. Op 18 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, wordt het startschot gegeven voor een actie waarbij twee weken lang op verschillende momenten het centrum wordt opgeruimd. Op 18 maart om 10u00 geeft wethouder Michel Klijmij - van der Laan het startschot voor dit initiatief.

Peuk in ’t bakkie, een makkie!

Om inzichtelijk te maken hoeveel peuken er in korte tijd bij komen, wordt er een transparante box in de binnenstad geplaatst. Alle peuken die tijdens de actieweken gevonden worden, gaan in die box. Dit geeft inzicht, met hopelijk de preventieve uitwerking dat rokers voortaan hun peuken in de asbak gooien in plaats van op straat.

Prik mee

De actie vindt plaats van 18 maart tot en met 1 april. Hoe meer prikkers, hoe groter het verschil. Er wordt geraapt op zaterdag 18 maart, 25 maart en 1 april om 10u00 uur ’s ochtend tot 12u00 en op dinsdagen en donderdag 21, 23, 28, en 30 maart van 19u00 tot 20u00.  Wie zich wil inzetten voor dit initiatief kan meer informatie opvragen en/of zich aanmelden via goudapeukenvrij@gmail.com Of volg de Facebookpagina’s van Goudapeukenvrij en Gouda Bruist.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.